Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основы Сг.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 6 Тема: Визначення водопроникності грунту

Мета: Ознайомитися з методикою визначення водопроникності грунту та визначити її

Прилади і матеріали: 4 - 5 зразків ірунту різного гранулометричного складу і структури, сита з отворам и2- 5 мм, скляні трубки висотою25 - ЗО см і діаметром3-4 см, стакани, штатив для трубок, марля, картон.

Вода один із найважливіших факторів родючості фунту. Майже всю необхідну для життя воду вищі рослини отримують із фунту. Волога в фунті може знаходитися у різних станах: у одних - вона досіупна для рослин, у інших- недоступна.

Наявність у фунті тих або інших форм води і їх співвідношення залежать, як від кількості води, що надходить у фунт, так і від водних властивосгей фунту. Найголовніші з них: вологоємність, водопроникність, водопідйомна здатність, або капілярність і випаровуючи здатність.

Під водопроникністю грунту розуміють його здатність пропускати крізь себе воду. Водопроникність, по суті, с сукупністю трьох процесів; вбирання води, промочування і фільтрації. На водопроникність істотний вплив здійснює будова фунту, його механічний і структурний склад.

Здатність фунту вміщувати й утримувати в собі воду називають водоутрішуючою здатністю,а здатність його після повного промочування і насичення більшу або меншу кількість води віддавати внаслідок стікання— водовіддачеюфунту.

Точне визначення цих показників можливе тільки безпосередньо в полі, на грунтах з непорушеною будовою. На окремих зразках фунту, будова яких, як правило, змінена, можна провести тільки наближені визначення. Тому в лабораторії такі визначення можна рекомендувати проводити тільки як демонстрування фізичних властивостей фунтів (їх водних властивостей і впливу на них структури, механічного складу і т. п.). Особливо наочно визначення водопроникності, водоуфимуючої здатності і водовіддачі ілюструє залежність цих важливих водних властивостей грунт)' від його структури і механічного складу.

Хід роботи

1. Скласти установку для визначення водопроникності фунту (рис.6). Для складання установки потрібно:

а) взяти скляну трубку діаметром 3 - 4 см і довжиною не менше25 см; зав'язати один кінець її марлею, спочатку закривши його фільтрувальним папером;

б) заповнити трубку на 20 см повітряно-сухим фунтом; для заповнення трубки першого приладу взяти добре оструктурений грунт (можна для цього спеціально відсіяти із зразка грунту структурні фракції розміром від1 до5 мм); другу трубку заповнити безструктурним ґрунтом (можна взяти дрібнозем, відокремлений при відсіванні структурної частини фунту); третю трубку заповнити глинистим розпиленим ґрунтом (глиною), а четверту—

Рис. 6. Прилад для визначення водопроникності, водоутримуючої здатності і водовіддачі різних фунтів

в) помістити трубку нижнім зав'язаним кінцем у лійку і закріпити на штативі так, як показано на рис. 6 (проте лійку використовувати не обов'язково);

г) підставити під лійку склянку або колбу.

  1. Налити в усі трубки однакову кількість (близько 50 — 100 мл) води і запам'ятати час. Якщо цієї кількості води буде не досить для повного промочування фунту, то під час досліду можна ще долити води в однаковій кількості в усі трубки. Кількість води залежить як від характеру самого фунту, так і від діаметра трубок.

  2. За потемнінням мокрої частини фунту помітне проникнення в нього води. Простежити різницю в швидкості проникнення води в різні за структурою і механічним складом фунти.

  3. Запам'ятати час початку витікання води з різних фунтів і порівняти його. Замітити, які грунти пропустили крізь себе воду швидше і наскільки (таким чином визначають водопроникність).

  4. Деякий час дати воді вільно стікати з фунту.

  5. безструктурним піщаним грунтом (піском); грунт при заповненні трубки злегка ущільнюють;

    Виміряти приблизно кількість води, що витекла з фунту (водовіддача). Відзначити, які фунти мають кращу водовіддачу, а які більше утримують воду в собі.

Форма запису результатів

Грунт

Кількість взятої води, мл

Час появи першої

краплі водопроникність,

Кількість води, що профільтрувалась водовіддача, мл

Кількість води, що залишилася в ґрунті водоутримуюча

...... .

1

Тлумачення результатів дослідупроводиться на основі порівняння кількості води, влитої в трубку, кількості води, що витекла з неї, і кількості води, що залишилася в ґрунті. Очевидно, що чим швидше вода надійде в грунт і чим більше її затримається, тим грунт кращий. Дощова і снігова вода в такий грунт проникає швидко, не стікає по поверхні і добре затримується в ньому. Рослини зможуть використати її протягом тривалого часу.

З точки зору сільськогосподарського виробництва як мала водопроникність, так і значна водовіддача фунту небажані. У першому випадку значна кількість води втрачається за рахунок поверхневого стікання, яке, крім того, викликає розвиток ерозійних процесів, а вдругому випадку вода швидко стікає з шару, в якому знаходяться корені, в нижчі горизонти і також втрачається для рослин.

Контрольні питання:

    1. Дайте характеристику формам фунтової води.

    2. Яке значення мас пористість фунту, які види фунтових пор розрізняють?

    3. Що таке водний баланс?

    4. Поясніть види водного режиму ґрунту?

    5. Від чого залежить водопровідність фунту?

Лабораторна робота № 7 Тема: Демонстраційне визначення водопідйомної здатності різних грунтів методом грубок

Мета: Навчитися визначати водопровідну здатність ірунту.

Прилади і матеріали: установка для визначення водопідйомної здатності грунтів, різні грунти за механічним складом, фарфорові чашки чи склянки.

Усі ґрунти мають здатність піднімати по собі воду. Ця властивість дістала назву водопідйомної здатностіфунтів. Вона зумовлена тим, іцо будь-який грунт є пористим тілом, пронизаним сіткою тонких капілярнихпор. Вода ж, яка є в капілярах, рухається по них під дією капілярних (меніскових) сил в будь- якому напрямі. Висота капілярного підняття води безпосередньо залежить від діамефа капіляра, і вона тим більша, чим менший його діаметр. Тому найбільше капілярне підняття води спостерігається в ущільнених фунтах важкого механічного складу з найтоншими порами. Висота підняття води в ґрунтах легкого механічного складу звичайно менша, хоч швидкість її підняття в них більша, ніж у фунтах важких. Звідси ясно, що ущільнення ґрунту призводить до збільшення капілярного підняття вологи, а його розпушування припиняє капілярне підняття. Саме через це в практиці сільського господарства, якщо необхідно підтягти вологу до поверхні грунту (наприклад, при сівбі насіння, яке потребує для свого проростання великої кількості води) проводять коткування грунту, а коли необхідно зафимати воду в фунті, "закрити" її, проводять розпушування (боронування). Пересування води по ґрунтових капілярах має дуже велике значення. З одного боку, воно багато в чому впливає на хід різних ґрунтотворних процесів, а з другого— в значній мірі впливає на життя рослин. Капілярне підняття вологи робить доступною для рослин воду глибинних горизонтів.

Хід роботи

1. Скласти три установки для демонстраційного визначення водопідйомної здатності ґрунту (або ж обладнати один штатив кількома трубками). Для цього взяти скляну трубку діаметром в2—3 см і висотою з півметра (краще, якщо можливо, брати трубку висотою не менше75 см). Зав'язати її з нижнього кінця кількома шарами марлі або фільтрувальним папером Закріпити трубку вертикально на штативі, помістивши її нижній кінець в фарфорову чашку або яку-небудь ванночку.

Рис 7. Прилад для визначення водопідйомної здатності грунтів

      1. Заповнити трубки ґрунтом, засипавши його через верхній кінець. У трубку першої установки помістити повітряно сухий грунт важкого механічного складу, перед цим просіяний крізь сито з діаметром отворів 0,25 мм. У другу трубку помістити піщаний грунт, а в третю- спочатку засипати деяку кількість того самого грунту (до висоти10 — 15 см), який засипали в першу трубку, а на нього насипати грудочкуватого ґрунту, щоб він лежав у трубці пухким шаром з великими порами.

      2. Налити в фарфорові чашки води.

      3. Почати спостереження за підняттям води по ґрунту, роблячи через кожні 5 хв. відлік висоти. В міру зменшення швидкості підняття, відліки проводити через10, ЗО,60 хв. і рідше. Спостереження за підняттям води можна вести до2 — 3 тижнів, хоч, звичайно, найбільш показовими є перші години.

      4. Переконатися, що в розпиленому ґрунті важкого механічного складу підняття води йде повільно, але на значну висоту (трубка 1), в ґрунті легкого механічного складу підняття відбувається швидше, але на меншу висоту (трубка2). У третій трубці вода добре піднімається по розпиленому ґрунті, але після досягнення пухкого шару з великими некапілярними порами її підняття фактично припиняється. Це явище широко використовується в сільському господарстві для закриття вологи в грунті розпушуванням його поверхні.

6. Скласти графік підняття води в дослідних ґрунтах. Для цього на осі ординат відкладають висоту підняття води в трубці (шкалу написати самостійно, залежно від довжини взятих трубок), а на осі абсцис— час.

Контрольні питання:

        1. Дайте характеристику формам фунтової води.

        2. Яке значення має пористість фунту, які види ґрунтових пор розрізняють?

        3. Що таке водний баланс?

        4. Поясніть види водного режиму ґрунту?

        5. Від чого залежить водопровідність фунту?

        6. Що таке водопідіймальна здатність грунту і від чого вона залежить?