Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основы Сг.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

4. Вивчення особливостей столових коренеплодів

До овочевих коренеплодів відносяться, буряк звичайний (Веіа ^'иі^агіз), з родини лободових, морква посівна (Оаиси» заііуа) з родини зонтичних, ріпа (Вгазьіса гара), брюква (Вгакзіса пари*;), редька (РарЬапиз каїїуиз) з родини капустяних, пастернак (Разііпаса ьаііуа) з родини зонтичних.

Всі овочеві коренеплоди - дворічники, за виключенням деяких форм редьки та редису.

2 Кількісний метод,при якому враховується число культурник рослин і бур'янів, а також видовий склад їх. Для цього досліджувана ділянка чи поле сівозміни проходять по діагоналі і через рівні проміжки накладають дерев'яну рамку площею 0,25м2на суцільних посівах і1 м2на просапних. Усі бур'яни, що попали на площадку усередині рамки, підраховують, розподіляють по основних біологічних групах— малорічні(ранні, ярові, пізні ярові, зимуючі й озимі, дворічні), багаторічні(коренепаросткові і кореневищні), паразитні і напівпаразитні— визначають переважаючі види в кожній групі. Одночасно підраховують число культурних рослин.

Загальне число вимірів чи контрольних площадок на полях, які площею більші за 100 га, повинно бути не менш10 при порівняно рівномірному розподілі бур'янів і25 при більшій строкатості їх розподілу. На полах до100 га можна обмежитися5—10 вимірами, у залежності від рівномірності засмічення.