Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основы Сг.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 5 Тема: Визначення структурного складу грунту

Мета Навчитись визначати структурність грунтів Прилади і матеріали зразки різних, грунтів, набір сит, терези і важ ки Під структурністю грунту розуміють здатність розпадатися на різні за формою і розмірами агрегати. Слід пам'ятати, що структурні агрегати є складними агрегатами, які складаються з комплексу частинок різної величини. У цьому полягає принципова різниця між структурним і механічним складом ґрунту, для визначення якого, як відомо, обчислюють розмір саме елементарних частинок, а не агрегатів. Однак структурність виражена не в усіх ґрунтах. Ряд ґрунтів може бути в безструктурному стані. Ці ґрунти або зовсім розпилені (частинки в них не утворюють структурних агрегатів), або всі частинки в них зцементовані одна з одною в одну суцільну масу. Це— безструктурні грунти.

Наявність структури в ґрунті, і насамперед у Його верхньому орному горизонті, має велике значення для нормального росту і розвитку рослин. Грудочкувата структура гтереї нійного горизонту допомагає створенню сприяіливого для рослин водно-повітряної о і поживного режиму, тобто великою мірою підвищує родючість ґрунту. Найбільш сприятливою є дрібнозерниста структура, з переважанням грудочок діаметром від 1 до5 мм. На ґрунтах з такою структурою створюється правильне співвідношення між капілярними і некапілярними порами, а значить, і сприятливе співвідношення води, що є в капілярах, і повітря, що міститься у великих некапілярних порах.

Найбільш цінною є грудочкувата і зерниста струкіура, що створюється в основному в перегнійних горизонтах фунту. Останні її горизонти характеризуються наявністю інших типів сфуктури, в яких водно-повітря ний режим фунту не регулюється 3 точки зору агрономії ці горизонти є безструктурними. Структура цих горизонтів є суто морфологічною ознакою їх, що допомагає нам встановити характер горизонту, тобто правильно визначити і тип фунту. Тому основну увагу слід приділити вивченню Сфукгури перегнійного горизонту ґрунту.

Однак цінна не будь-яка ірудочкувата структура Така структура повинна добре протистояти розмивальній дії води, не розпадатися при зволоженні. Це й зрозуміло, бо структура, якій не властива водостійкість, руйнується при зволоженні, в ній не регулюється водно-повітряний режим. При зволоженні вона відразу розпадатиметься, а грунт обезструктурю вати меться, що призведе до ряду небажаних наслідків (погіршення аерації Грунту, режиму вологості, мікробіологічної діяльності в ньому і т. п,).

Досліджуючи структуру розораних ґрунтів, не слід обмежуватися аналізом одного зразка. Визначення структурного складу бажано проводити в двох зразках, один з яких взятий з орного, а другий — з підорного горизонту.

Порівняння результатів аналізів з цих двох зразків дасть можливість виявити вплив обробітку ґрунту на його структуру.

Визначення структурного складу ґрунту проводять просіюванням зразка крізь сига з різними за величиною оіворами. Спеціальний набір містить сита з діаметром отворів0,25, 0,5; 1, 2, 3, 5, 7 і10 мм, які ставлять одне на одне (рис.5). Це дає змогу просівати грунт відразу крізь усі сита.

Рис 5 Набірсит длявизначення структурного складуґрунтуХід роботи

                  1. Скласти всі сита набору так, щоб зверху було сито з найбільшими отворами, а донизу діаметр отворів поступово зменшувався (порядок розміщення сит зверху донизу: 10 мм,7 мм,5 мм,3 мм,2 мм,1 мм,0,5 мм 0,25мм).

                  2. Встановити під колонкою сиг піддонник.

                  3. Із зразка повітряносухого ґрунту після видалення великого коріння рослин взяти наважку близько 300—350 г вагою з точністю до0,1 г.

                  4. Помістити наважку на верхнє сито і, нахиляючи набір сит круговим рухом просіяти ґрунт

                  5. Зважити структурні фракції, що залишилися на сиіах і пройшли в піддонник, записуючи їх розмір. Очевидно, що на верхньому ситі будуть структурні частинки розміром, більшим 10 мм (фракція> 10 мм), на сигі з розміром отворів7 мм— структурні частинки розміром від7 до10 мм (фракція7 — 10 мм), на ситі з діаметром отворів5 мм- розміром від5 до7 мм (фракція5 — 7 мм) іт. д. У піддоннику міститиметься практично розпилена частина грунту з розміром частинок і найдрібніших грудочок, меншим0,25 мм (фракція< 0,25 мм).

6. Обчислити процентний вміст у ґрунті структурних частинок різного діаметра (за їх фракціями).

Формула для розрахунку:

х= —хІООV

<0,2 Л ___ 1

де х— процентний вміст у грунті структурних частинок даного розміру (фракції); А— вага структурних частинок даного розміру; Р— ваіа ґрунту, взятого для просіювання (наважка).

Форма запису результатів

7 7-5 І 5-3 ' 1-2 2-1


>10

Розмір фракції, мм Вага фракції і

>10

10 - 7

7-5

5-1

4-2

2-і

1-0,5

0,5 - 0,25

'-0,25 1 1

Вміст, фракції, %

Тлумачення результатів дослідуЯк уже говорилося, з агровиробничої точки зору найбільш цінними є структурні частинки розміром від1 до5 мм. Тому насамперед слід встановити процентний вміст у ґрунті структурних агрегатів цього розміру. Для цього підсумовують процентний вміст у грунті фракцій1-2, 2-3 і3-5 мм. Чим більше в ґрунті буде структурних частинок таких розмірів, тим краще. Будь-які градації показників фунту залежно від того чи іншого вмісту в ньому структурних частинок встановити з ряду причнн важко. Але можна орієнтуватись на те. що високо структурні фунти містять афегатів розміром від1 до5 мм понад80%, менш структурні— 50-80%, а поіано структурні— менше50%. Нерідко ґрунти містять таку структурну фракцію всього тільки в кількості5-10 %. Такі ґрунти можна віднести до безструктурних. При оцінці структурного складу слід брати до уваги розмір домінуючої фракції Якщо переважають структурні частинки розміром, більшим10 мм, то це грунт глибистий, а якщо меншим0,25 мм, то фунт надзвичайно розпилений.

Контрольні питання:

Дайте визначення структури, структурності і механічного складу, що спільного між цими поняттями?

  1. Які види структур розрізняють, яка з них найкраща?

  2. Як впливає структурність на родючість ґрунту?

  3. Як впливає обробіток гру ну і на його структурність?

  4. Які морфологічні ознаки фунту, пов'язані із структурністю фунту?

  5. Поясніть, що таке водопроникність і зв'язність?