Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія карїн Європи та Америки у р.н.ч..doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
209.92 Кб
Скачать

Плани семінарських занять:

Тема 1. Виникнення капіталістичних відносин в країнах Західної Європи. (4 год.)

План:

1.Історичні передумови генези капіталізму в Західній Європі.

2.Процес первісного нагромадження капіталу, його форми і методи.

3.Капіталістична мануфактура XVI - XVII ст. (шляхи виникнення, типи і форми мануфактур ).

4.Початок розвитку капіталізму у сільському господарстві :

а) здольщина, капіталістична оренда, фермерське господарство;

б) «друге видання кріпосництва» в країнах Центральної і Східної Європи.

5.Зміни соціальної структури суспільства в процесі генези капіталізму.

6.Абсолютна монархія XVI - XVII ст., її типологія.

Методичні рекомендації:

1. Працюючи над цим питанням, по-перше, проаналізуйте, яким чином прогрес в розвитку продуктивних сил у промисловості і сільському господарстві західноєвропейських країн у XIVXVII ст. сприяв виникненню в ряді цих країн капіталістичних відносин, і завдяки чому він є одною з головних передумов генези капіталізму в країнах Західної Європи. По-друге, визначте роль простого товарного виробництва і торгово-лихварського капіталу у формуванні капіталістичних відносин в ряді країн Західної Європи у XV–XVII ст. По-третє, схарактеризуйте які економічні і соціальні умови були необхідні для виникнення капіталістичного укладу в надрах феодального устрою.

2. З′ясуйте, чому історичні передумови генези капіталізму були значно прискорені в процесі первісного нагромадження капіталу, а також, чим первісне нагромадження капіталу відрізняється від його нагромадження на базисі капіталізму. Визначте загальні закономірності процесу первісного нагромадження що проходив в Англії, Франції, Нідерландах, Іспанії і Португалії, його основні форми і методи, а також його особливості в кожній ц цих країн.

3. Проаналізуйте процес виникнення перших капіталістичних підприємств у промисловості, їх типи (проста капіталістична кооперація і капіталістична мануфактура) а також - форми мануфактур ( розсіяна, централізована і змішана). Визначте чинники, що сприяли, або ж навпаки, заважали розвитку мануфактурного виробництва в різних країнах Західної Європи.

4. Насамперед, визначте рівень розвитку агрікультури в Європі у XVIXVII ст., а також поясніть, чому капіталістичні відносини у сільському господарстві (фермерство, різні види капіталістичної оренди ) розвивались, здебільшого, в Англії і Нідерландах. Визначте причини і передумови так званого «другого видання кріпацтва» в країнах Центральної та Східної Європи.

5. Проаналізуйте, як в процесі формування капіталістичних відносин змінювалась соціальна структура західноєвропейського суспільства, яким чином посилення майнової і соціальної диференціації впливало на розклад феодального станового устрою, зокрема на васально-ленні віносини. Дайте оцінку двом протилежним суспільно-політичним процесам: 1) обуржуазювання дворянства;

2) одворянювання буржуазії. Визначте, в яких країнах проходив перший з цих процесів, а в яких – другий, і поясніть, чому.

6. Проаналізуйте процес перетворення станової монархії XIV-XVст. в абсолютну. Визначте його причини і передумови. Схарактеризуйте різні типи і форми європейського абсолютизму XVI – XVII ст. З′ясуйте, в якій мірі абсолютизм( в різних його формах) впливав на процес формування і подальшого розвитку капіталістичних відносин в різних країнах Європи.