Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія карїн Європи та Америки у р.н.ч..doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
209.92 Кб
Скачать

Чернігівський національний педагогічний університет

ІМЕНІ Т.Г.ШЕВЧЕНКА

ІНСТИТУТ ІСТОРІЇ, ЕТНОЛОГІЇ ТА ПРАВОЗНАВСТВА

імені О.М.Лазаревського

Кафедра всесвітньої історії

Кеда М.К.

ІСТОРІЯ КРАЇН ЄВРОПИ ТА АМЕРИКИ

У РАННІЙ НОВИЙ ЧАС

Інформаційний пакет матеріалів

для організації навчання за кредитно-модульною системою

студентів історичних факультетів

вищих навчальних закладів III – IV рівнів акредитації

Чернігів 2013

УДК 930(076)

ББК Т211а73

К-33

Рецензенти доктор історичних наук,

професор Ячсеніхін К.М.

кандидат історичних наук,

доцент Кондратьєв І.В.

Відповідальний редактор доктор історичних наук,

професор Ячменіхін К.М.

К-33 Кеда М.К. Історія країн Європи та Америки у ранній Новий час: Інформаційний пакет матеріалів для організації навчання за кредитно-модульною системою для студентів історичних факультетів вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації. Вид.- Чернігів: ЧНПУім.Т.Г.Шевченка, 2013.

Рекомендовано до друку на засіданні кафедри всесвітньої історії (Протокол № 1 від 28 серпня 2012 р.)

УДК 930(076)

ББК Т211а73

О-79

©М.К. Кеда

Анотація

Навчальний курс «Історія країн Європи та Америки у ранній Новий час» розрахований на студентів історичних факультетів вищих педагогічних навчальних закладів з урахуванням наявності у них базового рівня знань (середньої освіти), які навчаються за освітньо-кваліфікаційними програмами підготовки бакалавра. Він побудований згідно вимог кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах та узгоджений з примірною структурою змісту навчального курсу, рекомендованого Європейською Кредитно-Трансферною Системою (ECTS).

Історія країн Європи та Америки у ранній Новий час є частиною вузівського курсу всесвітньої історії і вивчає історію європейських країн, за винятком слов’янських, а також історію Америки з кінця XV до середини XVII ст. Ранній Новий час, який охоплює приблизно півтора століття, був важливим етапом в розвитку людства. В історичній науці поширена думка, що ці півтора століття за насиченістю подіями і змінами, які дали могутній імпульс подальшому розвитку людства, не поступались попередньому тисячолітньому періоду Середньовіччя. Програма курсу має на меті дати студентам цілісне уявлення про глибокі зміни, що відбувалися у всіх сферах тогочасного життя країн Європи, коли в процесі розкладу традиційних суспільних структур формувались матеріальні та соціокультурні підвалини сучасної цивілізації, показати єдність історичного процесу і різноманітність його шляхів у рамках цієї єдності, виявити дію загальних законів суспільного розвитку.

Курс «Історія країн Європи та Америки у ранній Новий час» для студентів II курсу історичного факультету всіх спеціальностей розрахований на 4-й семестр і передбачає 38 лекційних, 26 практичних і 28 годин самостійної роботи. У змісті курсу виділено 3 змістові модулі. Формою підсумкового контролю якості знань, навичок, вмінь студентів є екзамен.

Хронологічно курс «Історія країн Європи та Америки у ранній Новий час» охоплює період з кінця XV до середини XVII ст., тематично усі етапи соціально-економічної, етно-політичної та соціо-культурної історії.

У теоретичному курсі першого модулю розглядаються такі теми: вступ, історія країн Європи та Америки у ранній Новий час як наука та навчальний предмет; народи Америки до початку європейської колонізації; Великі географічні відкриття кінця XV –першої половини XVII ст. Практична частина складається з розділів: виникнення капіталістичних відносин в країнах Західної Європи, Великі географічні відкриття і початок становлення колоніальної системи (XV– сер.XVI ст.). Самостійна робота передбачає вивчення тем: література Італії XVI першої половини XVII ст., література Нідерландів XVI – першої половини XVII ст.

В теоретичній частині другого модулю розглядаються теми: Німеччина в кінці XV– на початку XVII ст., Реформація в Швейцарії, Конрреформація. Практична частина складається з розділів: Німеччина в кінці XV – на початку XVII ст. Німецька реформація, її головні напрямки, Селянська війна 1525 року в Німеччині, Реформація у Швейцарії. Цвінгліанство і кальвінізм. Самостійна робота передбачає вивчення тем: література Німеччини кінця XV – XVI ст., література Англії XVI – першої половини XVII ст.

В теоретичній частині третього модулю розглядаються теми: Іспанія в XVI - першій половині XVII ст., Англія у XVI - на початку XVII ст., Франція в XVI – першій пол. XVII ст. Практична частина складається з розділів: Конрреформація, Іспанія в XVI – першій половині XVII ст., Англія в XVI – на початку XVII ст. Самостійна робота передбачає вивчення тем: література Іспанії XVI - першої половини XVII ст., література Франції XVI - першої половини XVII ст.

У процесі викладання матеріалу актуалізуються набуті знання, навички, вміння, життєвий досвід студентів, вивчається творча спадщина вітчизняних і зарубіжних істориків. Значну увагу приділено проблемам пов’язаних з процесом розкладу традиційних суспільних структур в країнах Західної Європи і формуванням матеріальних та соціокультурних підвалин сучасної цивілізації.