Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
62
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
5.1 Mб
Скачать

Варіант 23

1. В таблиці представлені виробничі можливості країни.

Тип продукту

Виробничі альтернативи

А

В

С

Д

Е

Споживчі товари, млн

0

2

4

6

8

Інвестиційні товари, тис.

30

27

21

12

0

а) побудуйте криву виробничих можливостей країни;

б) покажіть графічно, як зміститься крива, якщо технологія виробництва інвестиційних товарів удосконалилась, а технологія споживчих товарі залишилась незмінною;

в) визначте альтернативну вартість виробництва однієї одиниці споживчих товарів при нарощуванні виробництва з 2 до 4 млн.

2. Ринок певного товару характеризується такими функціями попиту та пропозиції: Qd=700–P, Qs=2P–200.

а) визначте рівноважну ціну й рівноважний обсяг продажу;

б) побудуйте графіки попиту і пропозиції;

в) державними органами встановлена фіксована ціна в розмірі 500 гр. од. Опишіть ситуацію, яка виникне на ринку.

3. Акціонерне товариство виділило з прибутку на оплату дивідендів по акціях 100 млн гр. од. Ці гроші розподілили на 6 привілейованих акцій з фіксованим доходом у 5 % річних і 28 звичайних акцій. Який дивіденд виплачується по привілейованих і по звичайних акціях.

Варіант 24

1. За певний період у країні обсяг виробництва зріс на 15%, а швидкість обігу грошової одиниці зменшилась у 2 рази. Як повинна змінитись кількість грошей, щоб ціни на товари та послуги залишились незмінними?

2. На основі досліджень встановили, що поведінку учасників ринку певного товару можна описати такими функціями: ,.

а) Яка кількість товару буде запропонована за ціною 28 гр. од. / од.

б) Яку кількість товару бажають придбати покупці за ціною 23 гр. од. / од.

в) Визначити рівновагу ринку.

г) Через дефіцит пропозиції поведінка постачальників (або виробників) описується такою функцією: . Яка нова рівновага ринку встановлюється за такої пропозиції?

3. Розрахуйте, яким був розмір дивідендів за акцією номінальною вартістю 1000 гр. од., якщо вона продана за курсовою вартістю 1200 гр. од., а банківський відсоток дорівнює 10%.

Варіант 25

1. Грошова маса в обігу складає 100 грошових одиниць за обсягу виробництва продукції 2000 штук. Уряд збільшив обсяг грошової маси до 250 гр. од. Як і на скільки зміниться обсяг виробництва продукції, якщо ціни зростуть у 2 рази, а швидкість обігу збільшиться на 50%.

2. На місцевому ринку у вівторок було продано 400 кг полуниці за ціною 5,5 гр. од. / кг. Наступного дня – 600 кг за ціною 4,5 гр. од. Визначте, якою в цьому випадку є еластичність попиту за ціною на цей товар і як зміни в попиті вплинули на виручку продавців.

3. Розрахуйте кількість населення, зайнятого в певному регіоні, якщо все населення становить 12 млн осіб, із яких: непрацездатне населення – 2,5 млн осіб; економічно неактивне населення – 1,5 млн осіб, а рівень фактичного безробіття дорівнює 6 %.

Варіант 26

1. Обсяг виробництва певного товару збільшився від 20 тис. штук до 35 тис. штук. За цей період кількість зайнятих робітників зросла на 5%. Як змінилась продуктивність праці?

2. На ринку певного продукту поведінка сторін ринку описується такими функціями: ,.

а) При якій ціні попит буде 7 од.

б) Визначити рівновагу ринку.

в) Яку кількість товару бажають придбати покупці за ціною 5 гр. од. / од.

г) Скільки товару потрібно запропонувати, ціна знизилася до 3 гр. од.?

3. Розрахуйте кількість безробітних у країні за такими даними: усе населення країни – 50000 тис. осіб; економічно неактивне населення – 15% від працездатних; непрацездатне населення – 24% від усього населення; безробітних – 8%.

Соседние файлы в папке Attachments_svetlana_polkovn@mail.ru_2015-09-07_00-46-05