Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010-Oblik_u galuzyah ekonomiki-Maksimova_.pdf
Скачиваний:
111
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
3.43 Mб
Скачать

Якщо на підприємстві виникають фінансові труднощі, їх можна подолати за допомогою короткострокових чи довгострокових кредитів банків або позик, за які треба сплачувати проценти. Це і є господарські операції, які характеризують фінансову діяльність підприємства.

Інвестиційна діяльність підприємства здійснюється з метою отримання доходів через придбання цінних паперів — акцій, облігацій, казначейських зобов’язань, депозитних сертифікатів та їх реалізацію.

Операції з реалізації фінансових інвестицій, необоротних активів, майнових комплексів, списання необоротних активів, втрат від неопераційних курсових різниць, безоплатного одержання активів, уцінки необоротнихактивів іфінансових інвестиційтощоналежатьдо іншої діяльності підприємства. Видидіяльностінаведені нарис. 1.1 [70, с. 133—134].

1.2. Завдання бухгалтерського обліку в будівництві

Будівництво, порівнянно з іншими галузями народного господарства, має ряд особливостей, які необхідно врахувати при організації облікових процедур. Зокрема: час будівництва може займати кілька звітних періодів; замовник заздалегідь відомий і контрактна ціна завчасно з ним погоджена; зазвичай продавець-підрядник не може реалізувати продукт іншому покупцеві; покупець (замовник) найчастіше здійснює періодичні платежі в межах загальної контрактної вартості як оплату процесу будівництва; роботи з будівництва провадиться не по місцю розміщення виробника — виконавця, а на окремій ділянці, зазначеній замовником; об’єкт будівництва, зазвичай, має досить високу вартість; для виконання будівельно-монтажних робіт генеральний підрядчик, зазвичай залучає субпідрядників.

Бухгалтерський облік у будівництві, так само як і в будь-якій іншій галузі повинен забезпечувати процес керування підприємством повною, правдивою і своєчасною економічною інформацією.

Предметом бухгалтерського обліку в будівництві є фінансовогосподарська діяльність будівельного підприємства.

Одне з основних завдань бухгалтерського обліку полягає в забезпеченні контролю за виконанням договорів замовників по зведенню, реконструкції будинків і споруджень, робіт з ремонту і експлуатації будівельної техніки, монтажу встаткування, мереж каналізації, газифікації, енергозабезпечення, мостів і т.д. Водночас, бухгалтерський облік вирішує такі завдання: відбиття надходження та наявності матеріальних цінностей, контроль за їхньою схоронністю в місцях зберігання; своєчасне, повне, достовірне документальне відбиття всіх зроблених витрат по виробництву будівельно-монтажних робіт, продукції, послуг і по окремих об’єктах; контроль за ефективним використанням матеріальних, трудових і фінансових ресурсів; визначення витрат (кальку-

184

лювання) робіт, послуг і незавершеного будівельного виробництва; облік розрахунків із замовниками, постачальниками, фондами, бюджетом, працівниками підприємства; визначення фінансових результатів; складання звітності.

П и т а н н я для контролю знань

1.У чому сутність будівництва як одного із видів економічної діяльності?

2.Які завдання реалізує система бухгалтерського обліку в будівництві?

3.Дайте характеристику суб’єктам підрядного договору.

4.Які види діяльності здійснюють будівельні підприємства?

5.Хто відповідає перед замовником за результати роботи, якщо вони ведуться підрядником, субпідрядником та генпідрядником?

6.Яку ціну передбачає контракт на виконання будівельних робіт за ціною «витрати плюс»?

7.Що визначається у контракті з фіксованою ціною?

8.Які галузеві особливості необхідно врахувати при організації облікових процедур у будівництві?

9.Які види господарського обліку вам відомі?

10.Які завдання вирішує бухгалтерський облік у будівництві?

185

Розділ 2

ДОКУМЕНТАЛЬНЕ ОФОРМЛЕННЯ РОБІТ У БУДІВЕЛЬНОМУ ГОСПОДАРСТВІ

2.1. Порядок одержання і обліку ліцензій

Будівництво є однією з галузей матеріального виробництва, основна діяльність якої пов’язана зі зведенням житлових будинків, будинків і споруджень виробничого і невиробничого призначення, монтажем устаткування, проектними та іншими роботами, реконструкцією й капітальним ремонтом.

Відповідно до п. 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», виготовлення, монтаж несучих конструкцій, монтаж конструкцій у будівельній, ремонтно-будівельній діяльності підлягають обов’язковому ліцензуванню [7].

Для одержання ліцензії суб’єкт господарювання подає заяву до органу, уповноваженого видавати ліцензії, — центрального або місцевого органу виконавчої влади. У заяві повинні бути прописані відомості про найменування, місцезнаходження, банківські реквізити, вид діяльності, ідентифікаційний код — для юридичної особи; прізвище, ім’я, по батькові, паспортні дані, ідентифікаційний номер фізичної особиплатника податків. До заяви про видачу ліцензії додається копія свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності або копія довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємства й організацій України, засвідчена нотаріально (ЄДРПОУ).

Заява про видачу ліцензії залишається без розгляду, якщо: заява подана особою, що не має на те повноважень, або документи оформлені з порушенням вимог Закону. Орган ліцензування ухвалює рішення щодо видачі ліцензії або про відмову в її видачі в строк не пізніше десяти робочих днів з дати надходження заяви й повідомляє про це заявника в письмовій формі протягом трьох робочих днів. Підставою для ухвалення рішення про відмову у видачі ліцензії є: невірогідність даних у документах, представлених заявником; невідповідність заявника відповідно до представлених документів ліцензійним умовам, установленим для будівництва.

Постановою Кабінету Міністрів України «Про термін дії ліцензії на здійснення певних видів господарської діяльності, розміри і порядок зарахування плати за її видачу» установлений єдиний термін дії ліцензій — три роки, а плата за її видачу — 20 (якщо ліцензія видаєть-

186

ся центральним органом виконавчої влади, яка діє на всій території України) або 15 (місцевим органом виконавчої влади — дія обмежується адміністративною територією) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ на 1.07.2009 р. — 17 грн), відповідно 340 грн і 255 грн Одержують ліцензію по пред’явленню доручення і платіжного доручення про оплату [19].

Будівництво без одержання ліцензії або з порушенням умов ліцензування спричиняє карну відповідальність. Кримінальна відповідальність передбачена ст. 202 Кримінального кодексу у вигляді штрафу від 100 до 250 НМДГ або виправних робіт на строк до 2 років, або обмеження волі на той самий строк [66, с. 13]. Адміністративна відповідальність за правопорушення, передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення, якщо ці порушення за своїм характером не спричиняють кримінальної відповідальності [16].

Справи про залучення порушників до адміністративної відповідальності розглядають Державна архітектурно-будівельна інспекція — урядовий орган державного керування, що діє в складі Міністерства регіонального розвитку і будівництва, та її територіальні органи — інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі [ст. 244 Кодексу].

 

 

 

 

 

 

Таблиця 2.1

 

ВІДОБРАЖЕННЯ В ОБЛІКУ ОПЕРАЦІЙ З ЛІЦЕНЗІЙ (ГРН)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бухгалтерський

Податковий облік

Зміст господарської операції

Сума

облік

 

 

п/п

Дебет

Кредит

Валові

Валові

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

витрати

доходи

1

 

2

3

4

5

6

7

1

Оплачено збір за видачу ліцензії

340

377

311

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Відображено витрати на ліцензію

340

154

377

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Оприбутковано нематеріальний ак-

340

127

154

 

 

 

тив

 

 

 

 

 

 

4

Нараховується

амортизація протя-

 

23,

133

 

 

 

гом строку її

дії за методами П

 

91,

 

 

 

 

(С)БО 7 та вказівками П(С)БО 8

 

92

 

 

 

5

Списується нематеріальний актив з

340

133

127

 

 

 

балансу підприємства

 

 

 

 

 

Фінансова відповідальність застосовується до юридичних осіб, які здійснюють окремі види господарської діяльності в будівництві, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, без одержання у встановленому порядку ліцензії у вигляді штрафної санкції, передбаченої у розмірі плати за видачу ліцензій на відповідний вид господарської дія-

187