Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовой МПТ.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.86 Mб
Скачать

4 Конструкторська частина

4.1 Вибір конструкції приладу

Основні вимоги до конструкцій РЕЗ це висока якість енергоінформаційних (функціональних) показників, перешкодозахищеність, надійність, міцність, жорсткість, технологічність, економічність і серійноспроміжність конструкції при малих матеріалоємності і споживаємої потужності. Будь-яка конструкція, що розроблена повинна бути патентно чистою і сертифікованою.

Конструкції, які відповідають цим вимогам, повинні мати мінімальну масу m, об’єм V, аяє мості потужність Р, частоту відмов X, вартість С, час розробки Т; повинні бути вібро- і удароміцні, працювати у нормальному тепловому режимі і мати достатньо високий для виробництва відсоток виходу придатних виробів. Показники, які характеризують ці якості поділяють на такі групи: абсолютні (у абсолютних величинах), комплексний безрозмірний загальний), питомі (у питомих величинах).

До абсолютних показників відносять масу конструкції, її об′єм, аяє мості потужність, частоту відмов, вартість і час розробки. Іноді ці показники називають матеріальними показниками, які показують із чого зроблен пристрій. Енергоінформаційні параметри називають функціональними показниками, які характеризують для чого і що може робити пристрій. Із цих двох груп можуть бути отримані найбільш загальні показники якості, такі як комплексний показник і питомі коефіцієнти якості.

4.2 Вибір матеріалів

Для виготовлення друкованих плат в PEA найбільш широке поширення одержав склотекстоліт.

СФ-1-35-1,5 ГОСТ 12652-80 – склотекстоліт аяє мостіи, призначений для виготовлення друкованих плат з підвищеними діелектричними властивостями.

При виготовленні друкованих плат необхідно враховувати і контактні з’єднання, і для аяє мостіий пристрою будемо використовувати нероз’ємні контактні з’єднання, які є найбільш розповсюдженнями із-за їх високої надійності, малих габаритів і низької вартості.

Малі габарити також обумовлюють добрі частотні властивості контактів. Нероз’ємні контактні з’єднання реалізуються пайкою, зварюванням і приклеюванням. Для аяє мостіий пристрою обираємо метод паяння. Перевагою контактування пайкою є простота процесу І добра ремонтопридатність.

Для надійного захисту поверхні деталей і припою від окислення в процесі паяння буде використовуватися аяє мостіий флюс – каніфоль світла, яка широко використовується при монтажу радіоапаратури.

5 ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА

Для виготовлення друкованої плати вибрано субтрактивний метод, який добре освоєний, має доступність механізації та автоматизації, можливість отримання високої якості друкованих плат тощо.

Механічна обробка плат включає в себе різання заготовок, свердлення отворів та їх обробка, вирубка, обробка поверхні тощо.

Для аяє мос травлення міді використовують розчини на основі хлорного заліза, персульфату амонію, хлорної міді, хромового ангідриду, перекису водню. З перелічених розчинів найбільш розповсюджені розчини на основі хлорного заліза.

(NH4)2SO8 + CU – CU S04 + (NH4)2S04

Розчин хлорного заліза відрізняється високою і рівномірною швидкістю травлення і зберігає достатню активність навіть при відносно великому вмісті у ньому міді. Основні недоліки цього розчину – неможливість його використання при виробництві плат покритих олов’яними сплавами, технологічна складність у регенерації і утилізації.

Після травлення проводять видалення захисного рисунка та освітлення провідників друкованих плат.

Далі проводимо лудження для покращення аяє мості та підвищення міцності.

Монтаж проводився вручну.

Додатки:

Додаток А – схема електрична принпова;

Додаток Б – перелік елементів;

Додаток В – друкована плата;

Додаток Г – короткі довідкові матеріали по Atmega 8.

ВИСНОВКИ

В курсовому проекті було розроблено цифровий вимірювач залишку палива, який використовується для відображення залишку палива з точністю до одного літра та відображення напруги бортової мережі.

За впливом зовнішніх дій цей пристрій відноситься до шостої групи радіоелектронної апаратури.

Вимірювач зібрано на друкованій платі з однобічного фольгованого склотекстоліту товщиною 1,5 мм.

Також у курсовому проекті проведено аналіз аналогічних пристроїв, аналіз вихідних даних, вибрані і обґрунтовані елементна база і матеріали конструкції, з яких можна зробити висновок, що даний пристрій буде відноситися до нетеплонавантажених і в змозі надійно і якісно працювати на протязі значного періоду.

Щоб краще зрозуміти принцип дії, будову та функціональний склад приладу у графічній частині даного курсового проекту приведена схема електрична принципова та друкована плата.

Виникли деякі проблеми під час програмування, а саме програматор не входив у режим програмування, тому мені прийшлося зробити свій програматор.

ЛІТЕРАТУРА

1. Мікропроцесорна техніка: Підручник/ Ю. І. Якименко, Т. О. Те-рещенко,

Є. І. Сокол, В. Я. Жуйков, Ю. С. Петергеря. – К.: ІВЦ “Видавництво

«Політехніка»”; “Кондор”, 2004. – 440с. – ISBN 966-622-135-7.

2. Гребнев В. В. Микроконтроллеры семейства AVR фирмы Atmel/ В. В.

Гребнев. – М.: ИП Радиософт, 2002. – 176с. – ISBN 5-93037-091-5.

3. Голубцев М. С. Микроконтроллеры AVR: от простого к сложному/ М. С.

Голубцев. – М.: Солон-Пресс, 2003. – 288 с. – ISBN 5-98003-034-4.

4. Схемотехніка електронних систем: У 3 кн. Кн.3. Мікропроцесори та

мікроконтролери: Підручник/ В. І. Бойко, А. М. Гуржій, В. Я.

Жуйков та інш. – К.: Вища шк., 2004. – 399с. – ISBN 966-642-193-3.

5. http://shemu.ru/avto/item/315-izmiritel-topliva

6. http://cxem.net/avto/electronics/4-81.php

7. http://electromost.com/index/bortovoj_kompjuter/0-33

8. http://eldigi.ru/site/avr.php

ПЕ 101029. 001 ПЗ

Арк.

Зм.

Арк.

докум.

Підпис

Дата

24