Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Кравчук / 1 семестр / МВ_Widows_98

.pdf
Скачиваний:
11
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

041

час останньої дефрагментації диска. Кнопки на цій вкладці дозволяють виконати:

Проверить... перевіряє поверхню диска та аналізує фрагментацію файлів на диску.

Произвести архивацию... — створює і записує резервний архів файлів. ,

Произвести дефрагментацию...— ліквідує фрагментацію диска.

ОК — приводить до виконання установок, зроблених у вікні, і до закриття вікна.

Применить — виконує установки, зберігаючи вікно на екрані.

12.КОРИСТУВАННЯ ДОВІДКОВОЮ СИСТЕМОЮ WINDOWS

Довідкова система є для користувача основним джерелом відомостей про Windows та його програми-додатки, в тому числі про виконання задач і елементи екрану. Довідкова система відноситься до класу так званих гіпертекстових систем, що вміщують контекстно-залежні розділи. Файли довідкової системи мають розширення .hlp. Вони зберігаються в папці Help, яка входить у папку Windows.

Отримати довідкові відомості можна, вибравши в головному меню команду Справка, або через команди меню пункту ? Вызов справки, або натиснувши клавішу F1. На екрані з'явиться список розділів довідкової системи. Кожна вкладка в цьому вікні відповідає певному способу пошуку відомостей.

Щоб знайти потрібні відомості за допомогою змісту довідкової системи, треба вибрати вкладку Содержание. На екрані з'явиться список розділів, впорядкований тематично. Далі на екрані з'являться вказівки, якими треба керуватися для отримання потрібної інформації. Повернутися до списку розділів можна, натиснувши кнопку Разделы.

Деякі розділи довідкової системи містять зелений підкреслений текст. Щоб побачити визначення терміну, виділеного таким чином, потрібно вказати на нього і натиснути кнопку мишки.

Щоб знайти потрібні відомості за допомогою предметного покажчика довідкової системи, потрібно вибрати вкладку Предметный указатель. На екрані з'явиться список ключових слів, впорядкований по алфавіту. Далі на екрані з'являться вказівки, якими треба керуватися для отримання потрібної інформації. Для повернення в Предметный указатель, треба натиснути кнопку

Разделы.

Щоб знайти розділи довідкової системи, що містять певне слово, треба вибрати вкладку Поиск. На екрані з'явиться список всіх розділів, що містять вказане слово. Далі на екрані з'являться вказівки, якими треба керуватися для отримання потрібної інформації. Для повернення до списку розділів треба натиснути кнопку Разделы.

Одним з пунктів змісту довідки є підручник з Windows. Підручник з Windows вміщує п'ять уроків: запуск програми, перегляд диска, пошук файлу, вибір вікон, користування довідкою.

042

Щоб закінчити роботу з підручником, необхідно натиснути кнопку Выход в правому верхньому куту вікна, що демонструє програму, і кнопку Выйти з заставки підручника.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №1

Для виконання роботи ознайомтесь з пунктами 1-7 теоретичної частини даної методички.

Мета: навчитись користуватись мишкою, засвоїти поняття: робочий стіл, головне меню, панель задач і ознайомитись з пунктами головного меню.

Хід роботи:

1.Увімкніть комп'ютер . На системному блоці комп'ютера натисніть кнопку POWER та натисніть кнопку включення монітору.

2.В вікно пароль ввести 1 натиснути Enter.

3.Робочий стіл - початковий вигляд екрану. Розташуйте значки на робочому

столі за своїм смаком за допомогою мишки. Для цього установіть покажчик миші на значок Мой компьютер, клацніть лівою кнопкою миші і, утримуючи її, перетягніть значок на інше місце робочого столу. Тіж дії виконайте з іншими значками на робочому столі.

4.Упорядкуйте розташування значків на робочому столі за допомогою контекстного меню. Клацніть правою кнопкою миші на вільному місці робочого столу. З'явиться контекстне меню, яке утримує команду Упорядочить значки. Команда вміщує меню більш низького рівня: по имени, по дате, автоматически. Виберіть команду по имени . Зверніть увагу, як зміниться розташування значків. Виберіть інші команди (по типу, по размеру) з цього меню і зверніть увагу, як буде змінюватися розташування значків на робочому столі.

5.Змініть місце розташування панелі задач. За замовчанням внизу уздовж нижньої границі вікна розташована панель задач. Панель задач можна

розташувати уздовж інших границь вікна. Для цього установіть покажчик миші на вільному місці панелі задач та, утримуючи натиснутою ліву кнопку миші, перемістіть панель удовж правої границі вікна. Аналогічним чином поверніть панель задач назад.

6.На панелі задач розташовані:

1)Кнопка з логотипом Windows і надписом Пуск. Якщо підвести стрілкувказівник миші до кнопки Пуск, то біля кнопки спливе підказка "Начните работу с нажатия этой кнопки". Установіть покажчик миші на кнопку

Пуск і клацніть лівою кнопкою миші. Перед вами розкриється головне меню. Ознайомтесь з пунктами цього меню: Документы, Настройки,

043

Поиск, Справка, Выполнить, Завершение роботы. Якщо з права від пункта меню розташований трикутник, то цей пункт меню має власне меню більш низького рівня. Ознайомтесь з цими меню. Працюючи з , підменю, потрібно акуратно пересувати вказівник миші у горизонтальному напрямку в рядку з назвою програми до символу трикутника, щоб відкрити чергове підменю. Наприклад:- Виберіть пункт меню Программы, клацнувши по ньому лівою кнопкою миші або підвівши вказівник миші до назви меню. В результаті розкриється меню більш низького рівня (підменю). Акуратно пересуньте вказівник миші у підменю. В меню більш низького рівня виберіть пункт меню Стандартные, клацнувши по ньому лівою кнопкою миші. В результаті розкриється меню ще більш низького рівня. Акуратно пересуньте вказівник миші у це меню. В меню ще більш низького рівня виберіть пункт меню Служебные программы, клацнувши по ньому лівою кнопкою миші. В результаті розкриється меню ще більш низького рівня. Ознайомтесь самостійно з різними пунктами меню та підменю.

2) Індикатор розкладки клавіатури. Знайдіть його. Натисніть мишкою індикатор розкладки клавіатури і познайомтесь на яких мовах ви зможете набирати текст. Переключити індикатор з однієї мови на іншу можна натиснувши мишкою на вибрану мову в вікні індикатора або одночасно натиснувши клавіші <Ctrl> та <Shift>. Перейдіть з однієї мови на іншу двома способами.

3)Системний годинник. Годинник комп'ютера завжди показує поточний час. Годинник іде навіть тоді, коли комп'ютер виключено. Системний час і дату необхідно тримати вірними. Для корекції системного часу і дати два рази натисніть лівою кнопкою миші системний годинник . На екрані з'явиться вікно Свойства: Дата / время. Якщо годинник вказує невірний час і дату, змініть їх, інакше просто подивіться на годинник з календарем. Щоб змінити покази годинника, клацніть у полі годин чи хвилин і введіть потрібне значення або клацайте на кнопках-штовхачах. Закрийте вікно, натиснувши разом клавіши <Аlt> + <F4>.

4)Кнопки з ім'ям відкритих вікон папок, документів, додатків. По кількості кнопок на панелі задач можна визначити кількість відкритих вікон. Чим більше відкрито додатків, тим менше розмір кнопок. Кнопки дозволяють швидко переключатись між вікнами. Два рази клацніть по значку Мой ком'ютер на робочому столі. Відкриється вікно Мой ком'ютер і з'явиться кнопка на панелі задач. Два рази клацніть по значку Корзина на робочому столі. Відкриється вікно Корзина і з'явиться кнопка на панелі задач. Скільки кнопок відкритих вікон буде знаходиться на панелі задачі Закрити вікно Корзина, одночасно натиснувши клавіші <Аlt> + <F4>. Закрити вікно Мой ком'ютер, одночасно натиснувши клавіші <Аlt> + <F4>.

5)Значок процесу друку, який з'являється під час друку будь-якого документу.

6)За бажанням можна вивести на панель задач інші значки.

044

7.Відшукайте папку або файли із відомою назвою за допомогою пункта головного меню Поиск. Відшукаємо папку Help. Клацніть по кнопці Пуск.Виберіть пункт головного меню Поиск. Клацніть по піктограмі Файлы и папки лівою кнопкою миші. Відкриється діалогове вікно Найти: Все файлы. В поле имя: введіть назву папки Help. Натисніть кнопку Найти. Папка буде знайдена. На екрані побачите місце знаходження цієї папки. Відкрийте папку Help, два рази клацнувши на її назві. Відкриється вікно папки. Перегляньте її вміст. Закрийте вікно папки Help, одночасно натиснувши клавіші <Alt> + <F4>. Закрийте вікно папки Найти: Все файлы, натиснувши <Alt> + <F4>. Якщо папки або файлу на диску немає, побачите напис: Найдено файлов: 0.

8.Запустіть програму на виконання за допомогою пункта головного меню

Выполнить. Виконаємо програму Scandisk.exe. Клацніть по кнопці Пуск. Виберіть пункт головного меню Выполнить. Відкриється діалогове вікно Запуск программы. В полі Открыть введіть назву програми Scandisk. Натисніть кнопку OK. Відкриється діалогове вікно програми ScanDisk . Задайте стандартну перевірку диску С:. Натисніть кнопку Запуск. Програма почне стандартну перевірку диску С:. Після закінчення перевірки, на екрані появиться вікно Результаты работы Scandisk. Ознайомтесь з результатами перевірки. Натисніть кнопку Закрыть спочатку в одному вікні, а потім в другому. Якщо перевірка триватиме довго, зупиніть роботу програми ScanDisk, натиснувши кнопку Отмена.

9.Відкрийте програму Microsoft Word за допомогою головного меню.

Натисніть кнопку Пуск. В головному меню, що відкриється, підведіть курсор до пункта меню Программы. На екрані вспливе меню більш низького рівня. Акуратно пересуньте вказівник миші у підменю. Знайдіть назву програми Microsoft Word і клацніть по ній лівою кнопкою миші. На екрані з'явиться вікно програми Microsoft Word. Закрийте вікно програми

Microsoft Word, натиснувши <Alt> + <F4>.

10.Помандруйте по довідковій системі Windows. Натисніть кнопку Пуск.

В головному меню, що відкриється, виберіть пункт меню Справка. З'явиться діалогове вікно Справочная система: Windows. Прочитайте будь-яку тему із довідки. Закрийте вікно програми Справочная система: Windows, натиснувши <Alt> + <F4>.

11.Виконайте налаштування робочого столу під контролем викладача. На чистому місці екрана клацніть правою кнопкою миші. З'явиться контекстне

меню робочого столу. Виберіть пункт Свойства. З'явиться діалогове вікно Свойства: Экран. Вікно має чотири вкладки: Фон, Заставка, Оформление,

Параметры. Запам'ятайте, який фон робочого столу був екрані. Після виконання вправ, необхідно повернутися до початкового вигляду екрану.

Виберіть першу вкладку Фон і поексперементуйте з рисунком робочого

045

столу. Виберіть у списку назву рисунка, клацнувши по ній. Натисніть кнопки Размножить і Применить. За допомогою кнопки Огляд можна знайти у файловій системі будь-який графічній файл і створити зовсім новий рисунок. Виберіть другу вкладку Заставка і поексперементуйте з існуючими екранними заставками. Виберіть у списку назву заставки. Задайте час бездіяльності - Интервал -1хв. Натисніть кнопку

Применить. Попередження: 3 вкладками Оформление, Параметры

ознайомтесь і не вносіть ніяких змін. Поверніться до початкового вигляду екрану.

12.Вимкніть комп'ютер. Перед закінченням роботи потрібно закрити всі запущені програми. Для закінчення роботи з Windows натисніть кнопку Пуск. В головному меню, що відкриється, виберіть пункт меню

Завершение работы. З'явиться діалогове вікно Завершение работы с Windows. Перевірте, чи включена кнопка опції Выключить компьютер.Натисніть кнопку Да. З'явиться попередження почекати. Після появи на екрані повідомлення "Теперь питание компьютера можно отключить"

вимкніть комп'ютер. На системному блоці комп'ютера натисніть кнопку POWER та натисніть кнопку включення монітору.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

1.Як упорядкувати розташування значків на робочому столі?

2.Де знаходиться Панель задач і що на ній розташовується?

3.Із яких пунктів складається головне меню? Яке їх призначення?

4.Як відшукати файл( папку) за відомою назвою?

5.Як можна скоригувати системний час?

6.Як запустити програму Scandisk на виконання?

7.Як запустити програму Microsoft Word?

8.Як отримати довідкову інформацію?

9.За допомогою яких клавіш клавіатури можна закрити відкриті вікна?

10.Як вимкнути комп'ютер?

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №2

Для виконання роботи ознайомитись з пунктами 8, 9 теоретичної частини даної методички.

Мета: навчитись користуватись програмою Мой компьютер, виконувати дії з вікнами.

Хід роботи:

1.Відкрийте вікно програми Мой компьютер. Двічі клацніть по його значку (піктограмі) на робочому столі.

046

2. Навчіться користуватись кнопками управління розмірами вікна, які розташовані праворуч у рядку заголовку вікна і мають вигляд

1)Розгорніть вікно на весь екран, натиснувши кнопку .

2)Надайте вікну попереднього (стандартного) вигляду, натиснувши кнопку

3)Згорніть вікно (мінімізуйте вікно) у кнопку на панель задач, натиснувши

кнопку .

4)Розгорніть мінімізоване вікно, клацнувши над кнопкою "Мой компьютер"

на панелі задач.

5)Закрийте вікно, натиснувши кнопку

3.Знову відкрийте вікно програми Мой компьютер. Двічі клацніть по його значку (піктограмі) на робочому столі.

4.Змініть розмір вікна за допомогою миші. Виберіть найоптимальніший, на вашу думку, розмір вікна. Покажчик миші установіть на лінії границі вікна або його кута. Він набуває вигляд двох стрілок , які направлені в протилежні

сторони і з'єднанні між собою. Потім, утримуючи ліву кнопку миші, перетягніть рамку вікна в потрібну сторону. Новий розмір фіксується після звільнення кнопки миші.

5.Перемістіть вікно за допомогою миші у правий верхній кут екрана.

Встановіть покажчик миші на заголовок програми і перетягніть вікно в потрібне місце, утримуючи натиснутою ліву кнопку миші. Нове положення фіксується після звільнення кнопки миші.

6.Відкрийте вікно диска С:. В вікні Мой компьютер два рази клацніть на піктограмі диску. Відкриється вікно диска С:. Коли вікно не достатньо велике, щоб відобразити всі папки, файли, з'являються смуги прокручування. Вертикальна смуга розташована поблизу правої границі вікна, а горизонтальна - внизу. Якщо зміст диску умістився повністю на відведеному вікну місці екрана, зменшіть розміри вікна, щоб з'явились смуги прокручування.

7.Перегляньте зміст диску С: за допомогою смуг прокручування. Дві кнопки на кінцях смуги з зображенням стрілок і невеликий квадрат допоможуть переміщати вміст вікна у горизонтальному або вертикальному напрямках.

8.Покеруйте розташуванням піктограм (значків) у вікні Мой компьютер.

Єчотири способи розташування піктограм у вікні: Крупные значки, Мелкие значки, Список, Таблица. На вільному місці вікна клацніть правою кнопкою миші. У контекстному меню, що появиться, виберіть пункт

Вид. На екрані вспливе меню більш низького рівня. Акуратно пересуньте вказівник миші у підменю. Клацніть мишкою на пункті Таблица. Спостерігайте за змінами у робочому полі вікна. Повторіть дії для розташування значків іншими способами.

9.Познайомтесь з рядком меню вікна Мой компьютер. Уніфікація пунктів меню в різних програмах зменшує час на їх засвоєння. Виберіть пункт меню,

047

клацнувши по ньому лівою кнопкою мишки. Відкриється меню більш низького рівня. Список команд у якому розташовується в стовпчик під пунктом меню або рядом з ним. Вибір команди виконується натискуванням відповідної назви команди в меню або кнопки на панелі інструментів. Частина команд написана яскравими буквами, добре видна і в даний момент доступна для користувача , інші ( світло сірі ) - ні. Якщо зліва від команди розташована галочка, то така команда активна ( при повторному натисканні цієї команди вона стає неактивною). Якщо справа від команди розташований трикутник, то вона має власне меню більш низького рівня. Познайомтесь з усіма пунктами меню Мой компьютер , послідовно натискуючи один за одним інші пункти меню і підменю.

10.Увімкніть/вимкніть панель інструментів і рядок стану вікна. Виберіть пункт меню Вид Поставте зліва від команд Панель инструментов та Строка состояния галочки, щоб команди стали активними (увімкненими). Вибір команд виконується натискуванням відповідних назв команд в меню.Запам'ятайте зовнішній вигляд вікна. При повторному натисканні цих команд вони стають неактивними (вимкненими). Спостерігайте за змінами у зовнішньому вигляді вікна.

11.Дослідіть характеристики системи комп'ютера. На вільному місці робочого поля вікна Мой компьютер клацніть правою кнопкою миші. У контекстному меню, що появиться, виберіть пункт Свойства. Перегляньте вміст усіх вкладок вікна Свойства:Система.

12.Відкрийте папку Windows і папку Мои документы. Два рази клацніть на значку диску С: у вікні програми Мой компьютер . Відкриється вікно диску

С:. Відшукайте папку Windows і двічі клацніть мишкою на її значку. Відкриється вікно папки Windows. Клацніть мишкою кнопку з назвою диску С:. на панелі задач. Вікно диска С: стане активним і розташується на передньому плані поверх інших вікон Відшукайте папку Мои документы

і двічі клацніть мишкою на її значку. Відкриється вікно папки Мои

документы.

13. Розташуйте декілька вікон на екрані за допомогою контекстного меню панелі задач. Одночасно у нас відкрито чотири вікна. Розташуйте їх усіма можливими способами. Для цього установіть покажчик миші на пустому місці панелі задач і натисніть праву кнопку миші. З'явиться контекстне меню, яке дозволяє керувати розташуванням відкритих вікон на екрані. Виберіть команду Сверху вниз. Всі відкриті вікна будуть видні на екрані і розташуються на ньому зверху вниз. Активізуйте по черзі команди меню Каскадом, Слева направо та подивіться, як зміниться розташування вікон.

14.Згорніть (мінімізуйте) усі вікна. У контекстному меню панелі задач

виконайте команду Свернуть все. В результаті всі відкриті вікна будуть згорнені у вигляді кнопок на панелі задач (відкриті вікна діалога згорнути не можна).

048

15.Почерзі відкрийте кожне мінімізоване вікно, клацнувши по його кнопці на панелі задач.

16.Зробіть активним почергово кожне із відкритих вікон. Активне вікно розташовується на передньому плані поверх інших вікон і відрізняється від них кольором рядка заголовка. Активізувати вікно можна клацнувши мишкою на будь-якій видимій частині вікна або по відповідній кнопці на панелі задач.

17.Закрийте всі відкриті вікна. В кожному відкритому вікні двічі клацніть по кнопці системного меню (вона є ліворуч у рядку заголока вікна і має вигляд рисунка).

18.Вимкніть комп'ютер.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

1.Як запустити програму Мой компьютер ?

2.Як користуватись кнопками управління вікном?

3.Як перемістити вікно і змінити його розмір?

4.Як можна керувати розташуванням значків у вікні програми Мой

комп’ютер?

5.Як увімкнути/вимкнути панель інструментів та рядок стану?

6.Як відкрити папку?

7.Як дослідити властивості диска чи папки?

8.Як керувати розташуванням відкритих вікон на екрані?

9.Як зробити вікно активним?

10.3 якими способами закриття вікон ви познайомились?

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №3

Для виконання роботи ознайомитись з пунктами 10, 11 теоретичної частини даної методички.

Мета: Ознайомитись зі структурою вікна Проводник, з деревовидною структурою папок на диску. Навчитись отримувати основні відомості про диск, папку, файл. Навчитись відкривати, копіювати, переміщувати, вилучати, перейменовувати папки та файлы, запускати програми, створювати ярлики на робочому столі.

Хід роботи:

1.Запустіть програму Проводник Встановіть вказівник миші на кнопку Пуск.Натисніть праву кнопку миші. З'явиться контекстне меню, в якому виберіть команду Проводник.

2.Ознайомтесь зі структурою вікна Проводник. Вікно вміщує рядок заголовка, рядок меню, панелі інструментів, інформаційний рядок, рядок стану. В лівому верхньому кутку рядка заголовка знаходиться кнопка віконного (системного) меню, а в правому - кнопки управління розміром

049

вікна. Вікно поділено на дві частини: в лівій частині Все папки відображена структура папок ( "ієрархія" ), в правій - вміст папки, яка виділена в лівій частині. Вікно може мати вертикальну і горизонтальну смуги прокрутки.

3.Ознайомтесь з деревовидною структурою папок на диску. Дерево папок завжди зображується вверх коренем. Гілки розташовані праворуч від стовбура. Якщо в папці знаходяться папки більш низького рівня, то зліва від неї в лівій частині вікна видно знак + , розташований в маленькому квадраті. Для переміщення по дереву використовують мишу, смуги прокрутки або клавіши управління курсором. Розгорніть структуру папки Program Files, натиснувши знак +, розташований зліва від її імені. Знак + зміниться на знак -. Згорніть структуру папки, натиснувши на знак -.

4.Познайомтесь з інформацією про кількість використаного і вільного місця на диску . Виділіть диск С: Виберіть команду Свойства в меню Файл. На екрані з'явиться вікно команди Свойства. На вкладці Обшиє команди приведені основні відомості про диск С:. Таку ж інформацію ви можете отримати про будь-який виділений об'єкт. При бажані можна змінити атрибути диску, папки або файлу, зробити їх доступними тільки для читання. Змін ніяких не вносити. Виділіть папку Мои документы і

подивіться, яку інформацію ви отримаєте за допомогою команди Свойства.

5.Перегляньте вміст папки Windows. Один раз клацніть лівою кнопкою миші на значку папки Windows в лівій частині вікна або два рази- в правій частині вікна. В правій частині вікна відобразиться зміст папки.

6.Відшукайте папку або файли із відомою назвою за допомогою пункта меню Сервис. Відшукаємо файли з ім'ям Wordpad. В меню Сервис виберіть

команду Найти Файлы и папки. Відкриється діалогове вікно Найти: Все файлы. В поле имя: введіть назву Wordpad. В списку папка виберіть диск С: Натисніть кнопку Найти. Файли з ім'ям Wordpad будуть знайдені. На екрані побачите кількість і місце знаходження цих файлів. Клацніть два рази лівою кнопкою миші на ярлику текстового редактора. Відкриється вікно текстового редактора Wordpad. Закрийте вікно текстового редактора, два рази клацнувши на кнопці системного меню. Закрийте вікно папки Найти: Все файлы, натиснувши <Alt> + <F4>.

7.Створіть папку "1 семестр" на диску С:. В лівій частині вікна Проводник

один раз клацніть лівою кнопкою миші на значку папки С:. В правій частині вікна з'явиться зміст папки С:. В меню Файл виберіть команду Создать Папку. В правій частині вікна Проводника з'явиться значок нової папки з ім'ям, яке присвоєно їй по замовчуванню (-----). Введіть ім'я

1 семестр. Натисніть Enter.

8 Перейменувати папку "1 семестр" на папку зі своїм прізвищем.

Установіть покажчик миші на значок папки " 1 семестр" і натисніть праву кнопку миші. Появиться контекстне меню, яке вміщує набір команд, які

050

використовуються при роботі з папками. Виберіть команду Переименовать та введіть своє прізвище . Натисніть Enter.

9.Створіть ярлик на робочому столі для власної папки. Вікно Проводник

повинно бути стандартного розміру, щоб було видно частину робочого столу. Виділіть папку з власним прізвищем, один раз клацнувши лівою

кнопкою мишки на значку папки в правій частині вікна. Утримуючи праву кнопку миші, перетягніть значок об'єкта на робочий стіл. Відпустіть праву кнопку мишки. В контекстному меню, яке з'явилося, виберіть команду Создать ярлык(и). На робочому столі з'явиться стандартний ярлик з характерною стрілкою внизу значка.

10.Змініть значок ярлика. Установіть покажчик миші на значок ярлика і натисніть праву кнопку миші. В контекстному меню, яке з'явилося, виберіть команду Свойства. З'явилося вікно діалога Свойства , яке вміщує дві вкладки Общие і Ярлык. Виберіть вкладку Ярлык. Натисніть кнопку сменить значок. В вікні Смена значка за допомогою смуги прокрутки виберіть значок із запропонованих вам і натисніть ОК. Натисніть ОК в основному вікні Свойства. Новий значок замінить старий.

11.3а допомогою ярлика відкрийте особисту папку. Двічі клацніть на ярлику особистої папки лівою кнопкою миші. Відкриється вікно особистої папки.

Увас буде відкрито два вікна: Проводник і вікно особистої папки, яке буде активним.

12.Створіть документ Microsoft Word. В меню Файл виберіть команду

Создать Документ Microsoft Word. В вікні особистої папки з'явиться значок майбутнього документа зі стандартною назвою Документ Microsoft Word. Натисніть клавішу Delete. Стандартна назва зникне. Дайте документу нову назву - своє ім'я. Натисніть Enter.

13. Введіть текст в створений документ. Запустіть редактор Microsoft Word,

двічі клацнувши по значку створеного документу. Відкриється вікно редактора Microsoft Word. Введіть текст: своє прізвище, ім'я, по батькові.

14.3бережіть створений документ і закрийте вікно Особистої папки. В меню

Файл редактора Microsoft Word виберіть команду Сохранить. Закрийте вікно редактора, натиснувши <Alt> + <F4>. Закрийте вікно особистої папки, натиснувши <Alt> + <F4>.

15.Скопіювати створений документ в папку Мои документы. Активізуйте вікно Проводник, клацнувши мишкою по будь-якій видимій частині вікна.В правій частині вікна відкрийте Особисту папку. В лівій частині вікна відшукайте папку Мои документы. Утримуючи натиснутими клавішу Ctrl і ліву кнопку миші, перетягніть значок створеного документа на значок папки Мои документы. Відкрийте папку Мои документы. Копія документа буде знаходитись у папці.