Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Посібник 2

.pdf
Скачиваний:
49
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
3.83 Mб
Скачать

тань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків чорнобильської аварії (МінЧАЕС). До складу цього органу входить Департамент пожежної безпеки.

Згідно з Законом України «Про пожежну безпеку», центральні органи виконавчої влади забезпечують:

-проведення єдиної політики в галузі пожежної безпеки;

-визначення основних напрямів розвитку науки й техніки, координацію державних, міжрегіональних заходів і наукових досліджень у галузі пожежної безпеки, керівництво відповідними науково-дослідними установами;

-розробку та затвердження державних стандартів, норм і правил пожежної безпеки;

-встановлення єдиної системи обліку пожеж;

-організацію навчання спеціалістів у галузі пожежної безпеки, керівництво пожежно-технічними навчальними закладами;

-оперативне управління силами і технічними засобами, які долучаються до ліквідації великих пожеж;

-координацію роботи щодо створення і випуску пожежної техніки та засобів протипожежного захисту, встановлення державного замовлення на їх випуск і постачання;

-співробітництво з органами пожежної безпеки інших держав.

Окремі міністерства і відомства, Рада Міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві органи державної виконавчої влади, органи місцевого та регіонального самоврядування в межах своєї компетенції забезпечують розроблення та впровадження у відповідних галузях і регіонах організаційних і нау- ково-технічних заходів щодо запобігання пожежам та їх гасіння, забезпечення пожежної безпеки населених пунктів і об'єктів.

Повноваження в галузі пожежної безпеки асоціацій, корпорації, концернів, інших виробничих об'єднань визначаються їх статутами або договорами між підприємствами, що утворили об'єднаним. Для виконання делегованих об'єднанню функцій у його апараті створюється служба пожежної безпеки.

Велике коло обов'язків щодо забезпечення пожежної безпеки покладається на керівників, роботодавців і орендарів підприємств.

Служба пожежної безпеки. Координація і вдосконалення роботи із забезпечення пожежної безпеки та контролю за проведенням і виконанням протипожежних заходів здійснюється службою пожежної безпеки (СПБ), яка створюється в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, в об'єднаннях підприємств різної форми власності. Діяльність СПБ регламентується Законом України «Про пожежну безпеку» та Типовим положенням про службу пожежної безпеки, затвердженим наказом №220 МВС України 12 квітня 1995 р.

Цим документом визначено основні завдання СПБ, до яких належать: вдосконалення та координація пожежно-профілактичної роботи, організація розробки комплексних заходів щодо поліпшення пожежної безпеки, контроль за їх виконанням, координація проведення науково-технічної політики з питань пожежної безпеки, здійснення методичного керівництва і контролю за

281

діяльністю підвідомчих об'єктів у галузі пожежної безпеки та підрозділів відомчої пожежної охорони, облік пожеж та їх наслідків на підвідомчих об'єктах.

Для виконання перелічених завдань співробітники СПБ наділені відповідними повноваженнями. Зокрема, вони мають право: перевіряти стан пожежної безпеки на підпорядкованих об'єктах та, у разі потреби, видавати їх керівникам обов'язкові для виконання приписи, вимагати від посадових осіб усунення від роботи працівників, які порушують вимоги правил пожежної безпеки або не пройшли відповідного навчання, припиняти чи забороняти експлуатацію окремих приміщень, дільниць, обладнання, агрегатів у разі порушення правил пожежної безпеки і створення безпосередньої загрози виникнення пожежі або перешкоджань її гасінню та евакуації людей тощо.

Одночасно працівники СПБ несуть персональну відповідальність за невідповідність ухвалених ними рішень вимогам чинного законодавства та невиконання своїх функціональних обов'язків.

Пожежна охорона. Система пожежної охорони створюється для захисту життя і здоров'я громадян, приватної, колективної та державної власності від пожеж, підтримання належного рівня пожежної безпеки на об'єктах і в населених пунктах.

Як зазначалося раніше, до основних завдань пожежної охорони нале-

жать:

-здійснення контролю за дотриманням протипожежних вимог;

-запобігання пожежам і нещасним випадкам;

-гасіння пожеж, рятування людей та надання допомоги в ліквідації наслідків аварій, катастроф та стихійного лиха.

Таким чином, пожежна охорона виконує як профілактичну, так і бойову роботу. Пожежна охорона поділяється на державну, відомчу, місцеву та добровільну.

Державна пожежна охорона функціонує на базі воєнізованої та професійної пожежної охорони, яка до 2003 р. входила до складу МВС України. З 2003 р. державна пожежна охорона підпорядкована МінЧАЕС. Її структура, функції, обов'язки, види та права визначаються Законом України «Про пожежну безпеку» та КМУ України.

На об'єктах підвищеної пожежної небезпеки міністерств, інших центральних органів центральної виконавчої влади, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, створюються підрозділи відомчої пожежної (пожежно-сторожової) охорони, які здійснюють свою діяльність згідно з положеннями, погодженими МінЧАЕС України. Ці підрозділи щодо покладених на них функцій керуються нормативними актами, які діють у державній пожежній охороні.

У населених пунктах, де немає підрозділів державної пожежної охорони, органами місцевої державної адміністрації створюються місцеві пожежні команди.

Фінансування та матеріально-технічне забезпечення місцевих пожежних команд здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету, коштів, які

282

відраховуються підприємствами, установами та організаціями, розташованими на території району.

На підприємствах, в установах та організаціях з метою проведення заходів щодо забезпечення пожежної безпеки можуть створюватися з числа робітників, службовців, інженерно-технічних працівників пожежотехнічні комісії та добровільні пожежні дружини (команди).

Державний пожежний нагляд. Державний пожежний нагляд за станом пожежної безпеки в населених пунктах і на об'єктах незалежно від форм власності здійснюється відповідно до чинного законодавства державною пожежною охороною.

Органи державного пожежного нагляду не залежать від будь-яких господарських органів, об'єднань громадян, політичних формувань, органів державної виконавчої влади, місцевого та регіонального самоврядування.

Контроль за виконанням правил пожежної безпеки під час проектування, технічного переоснащення, будівництва, реконструкції та експлуатації об'єктів іноземних фірм та спільних підприємств регулюється чинним законодавством або умовами, передбаченими договорами сторін, якщо вони не суперечать чинному законодавству.

На об'єктах приватної власності органи державного пожежного нагляду контролюють лише умови безпеки людей на випадок пожежі, а також вирішення питань пожежної безпеки, що стосуються прав та інтересів інших юридичних осіб і громадян.

Відповідно до покладених на них завдань, органи Держпожнагляду:

-розробляють за участю зацікавлених міністерств та інших центральних органів державної виконавчої влади і затверджують загальнодержавні правила пожежної безпеки, обов'язкові для усіх підприємств, установ, організацій та громадян;

-встановлюють порядок опрацювання і затвердження положень, інструкцій та інших нормативних актів, розробляють типові документи з питань пожежної безпеки;

-погоджують проекти державних і галузевих стандартів, норм, правил, технічних умов та інших нормативно-технічних документів, що стосуються пожежної безпеки, а також інші проектні рішення;

-здійснюють контроль за дотриманням вимог законодавства з питань пожежної безпеки керівниками органів державної виконавчої влади, місцевих Рад та їх виконкомів, керівниками та іншими посадовими особами підприємств, установ і організацій, а також громадянами;

-беруть участь у прийнятті в експлуатацію будівель, споруд та інших об'єктів, а також у відведенні територій під будівництво, проведенні випробувань нових зразків пожежонебезпечних приладів, обладнання та іншої продукції;

-проводять експертизу (перевірку) проектної та іншої документації та відповідність нормативним актам з пожежної безпеки і у встановленому порядку дають дозвіл на введення в експлуатацію нових і реконструйованих об'єктів виробничого та іншого призначення, впровадження нових техноло-

283

гій, передачу у виробництво зразків нових пожежонебезпечних приладів, обладнання та іншої продукції, на оренду будь-яких приміщень і початок роботи новостворених підприємств;

-проводять згідно з чинним законодавством перевірки і дізнання за повідомленнями і заявками про злочини, пов'язані з пожежами, і порушення правил пожежної безпеки;

-здійснюють вибірково в загальноосвітніх, професійних, навчальновиховних, вищих навчальних закладах, закладах підвищення кваліфікації і перепідготовки кадрів, на підприємствах, в установах і організаціях контроль за підготовкою працівників, учнів і студентів з питань пожежної безпеки;

-перевіряють наявність документів, які дають право на виконання пожежонебезпечних робіт.

Навчання з питань пожежної безпеки. Оскільки головними причина-

ми пожежі є відсутність у людей знань та недотримання ними вимог пожежної безпеки, проблемі вивчення правил пожежної безпеки слід надавати важливого значення. Воно повинно здійснюватись безперервно, з самого раннього віку і на всіх етапах навчання та трудової діяльності.

Вже у дитячих дошкільних закладах проводиться виховна робота, спрямована на запобігання пожежам від дитячих пустощів з вогнем і виховання у дітей бережливого ставлення до національного багатства.

Вивчення правил пожежної безпеки організовується у загальноосвітніх

іпрофесійних навчально-виховних закладах, вищих навчальних закладах, навчальних закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, на виробництві та в побуті.

Місцеві органи державної виконавчої влади, органи місцевого та регіонального самоврядування, житлові установи та організації зобов'язані за місцем проживання організовувати навчання населення правилам пожежної безпеки в побуті та громадських місцях.

Навчання працюючих здійснюється згідно з Типовим положенням про спеціальне навчання, інструктажі та перевірку знань з питань пожежної безпеки на підприємствах, в установах та організаціях України.

Усі працівники під час прийняття на роботу і щорічно за місцем роботи повинні проходити інструктаж з пожежної безпеки.

Особи, яких приймають на роботу, пов'язану з підвищеною пожежною небезпекою, повинні попередньо пройти спеціальне навчання (пожежнотехнічний мінімум). Працівники, зайняті на роботах з підвищеною пожежною небезпекою, один раз на рік проходять перевірку знань відповідних нормативних актів з пожежної безпеки, а посадові особи до початку виконання своїх обов'язків і періодично (один раз на три роки) проходять навчання і перевірку знань з питань пожежної безпеки.

Перелік посад і порядок організації навчання (у тому числі керівників різних рівнів) визначаються Кабінетом Міністрів України. Допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань пожежної безпеки, забороняється. Програми навчання з питань пожежної безпеки мають погоджуватися з органами державного пожежного нагляду.

284

Однією з основних форм пожежно-профілактичної роботи з працівниками є протипожежна пропаганда. Вона повинна бути спрямована на виконання вимог пожежної безпеки і попередження пожеж, викриваючи, в першу чергу, такі причини їх виникнення, як необережне поводження з вогнем, порушення правил експлуатації електроустановок, невиконання протипожежних заходів під час проведення пожежонебезпечних робіт.

?Контрольні запитання

1.Система попередження пожеж і вибухів, її мета і вихідні положення.

2.Які основні заходи і засоби щодо попередження утворення вибухопожежонебезпечного середовища?

3.Які основні заходи щодо попередження виникнення в горючому середовищі або внесення в це середовище джерела запалювання?

4.Система протипожежного і противибухового захисту, її мета і основні складові.

5.Якими технічними заходами обмежується поширення пожежі?

6.Що таке ступінь вогнестійкості будівель і споруд, і якими показниками оцінюється ступінь вогнестійкості?

7.Що таке межа вогнестійкості будівельних конструкцій і межа поширення вогню?

8.Яким вимогам мають відповідати протипожежні евакуаційні виходи?

9.Організаційні заходи щодо забезпечення евакуації людей на випадок пожежі.

10.Призначення систем пожежної сигналізації та їх основні елементи.

11.Які основні способи гасіння пожеж?

12.З урахуванням яких чинників визначаються доцільні способи гасіння пожеж в реальних виробничих умовах?

13.На яких принципах створюються і діють системи автоматичного пожежогасіння?

14.Які конструктивні відмінності між спринклерними і дренчерними установками автоматичного пожежогасіння?

15.Які вогнегасні речовини застосовуються в дренчерних і спринклерних установ-

ках?

16.Первинні засоби пожежогасіння, їх види, принципи дії, правила застосування.

17.Протипожежний водопровід, вимоги до його застосування та основні конструктивні елементи.

18.Які основні вимоги до утримання стаціонарних і первинних засобів пожежога-

сіння?

19.Основні складові системи організаційно-технічних заходів щодо забезпечення пожежної безпеки об'єктів.

20.Які види навчання з пожежної безпеки передбачаються чинними нормативами?

285

ЧАСТИНА VI.

ПЕРША ДОЛІКАРСЬКА ДОПОМОГА ПРИ НЕЩАСНИХ ВИПАДКАХ

РОЗДІЛ 25. НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОЛІКАРСЬКОЇ ДОПОМОГИ

Вивчаючи нещасні випадки та готуючи заходи щодо боротьби з ними, значну увагу необхідно приділити наданню першої долікарської допомоги, яка відіграє важливу роль у процесі наступного лікування потерпілого і нерідко вирішує подальший стан його здоров'я.

У разі виникнення нещасного випадку велика кількість людей не може ефективно надати допомогу потерпілому. Їх неспроможність діяти швидко, рішуче і правильно пояснюється відсутністю відповідних знань, а також сильними емоційними переживаннями, нездатністю приборкати страх та хвилювання. Інколи хвилини вирішують наслідок нещасного випадку - життя або смерть, інвалідність або сприятливий результат. Крім того, травми часто трапляються в таких умовах, коли немає можливості терміново викликати "швидку допомогу", або в перші хвилини скористатися допомогою лікаря. У таких випадках дуже часто життя людини залежить від колег по роботі, друзів чи просто випадкових людей, що опинилися поруч, їх вміння надати потерпілому першу медичну допомогу до прибуття лікаря.

З метою правильного прийняття рішення в діях щодо надання першої долікарняної допомоги розглянемо її загальні принципи.

25.1. Загальні принципи надання першої медичної долікарської допомоги

Перша медична допомога - це сукупність доцільних дій, які спрямовані на збереження життя і здоров'я потерпілого.

Основними принципами, якими керуються при наданні першої долікарської допомоги є:

правильність і доцільність дій;

-швидкість та рішучість при виконанні дій;

-продуманість та спокій.

Людина, яка надає першу долікарську допомогу, повинна знати:

-характерні ознаки порушення функцій організму потерпілого;

-загальні принципи надання першої долікарської допомоги при отриманих ушкодженнях;

-способи евакуації людей.

Людина, що надає допомогу, повинна вміти:

-оцінити стан здоров'я потерпілого;

-визначити, якої допомоги він потребує;

-забезпечити прохідність повітря через верхні дихальні шляхи;

286

-виконати штучне дихання та зовнішній масаж серця;

-зупинити кровотечу;

-накласти пов'язку при пошкодженні;

-іммобілізувати пошкоджену частину тіла при переломі кісток;

-надавати допомогу при тепловому та сонячному ударах, отруєнні, враженні електричним струмом, опіках;

-користуватися аптечкою швидкої допомоги.

При наданні першої допомоги необхідно керуватися такою послідовністю дій:

-усунути вплив на організм людини факторів, які загрожують її здоров'ю та життю;

-оцінити стан потерпілого;

-визначити послідовність дій щодо рятування потерпілого залежно від тяжкості травми, що становить найбільшу загрозу для його життя;

-викликати швидку допомогу або медичних працівників, якщо є така можливість;

-виконувати необхідні дії для рятування потерпілого в порядку термі-

новості;

-підтримувати основні життєві функції потерпілого до прибуття медичних працівників.

Тому, хто надає долікарську допомогу, треба розрізняти ознаки життя і смерті.

Розрізняють дві фази смерті - клінічну та біологічну. Тривалість клінічної смерті 5-7 хвилин. Незворотні явища протягом цього часу ще не наступають, організм можна повернути до життя (табл. 25.1).

 

 

Таблиця 25.1.

 

Ознаки життя або клінічної смерті

 

 

 

 

Ознака

Людина жива

Клінічна смерть

Пульс

Визначається на шиї збоку і вище

Не визначається

 

 

адамового яблука притисненням

 

 

 

двох пальців

 

 

Серцеві скорочення

Визначаються прослуховуванням

Не визначаються

 

 

грудної клітини

 

 

 

 

 

 

Дихання

Визначається по руху грудної кліти-

Відсутнє

 

 

ни, крил носа, губ. Дзеркало, підне-

 

 

 

сене до рота пітніє. Пушинка, тонка

 

 

 

нитка, піднесена до рота або носа

 

 

 

коливається

 

 

 

 

 

 

Реакція зіниць на світ-

Зіниця вузька, на світло звужується

Зіниця широка, на світло

 

ло

 

не реагує

 

 

 

 

 

Рефлекс рогівки ока

При доторканні до рогівки кінчиком

Рефлекс відсутній

 

 

носової хустки повіки здригаються

 

 

 

 

 

 

Помірне перетягування

Вени нижче джгута набухають

Вени без змін

 

руки вище ліктя

 

 

 

287

За наявності ознак життя необхідно негайно розпочати надання допомоги, однак якщо вони навіть і відсутні, допомогу необхідно надавати до тих пір, доки не буде повної впевненості у смерті потерпілого.

Біологічна смерть характеризується незворотними явищами в тканинах кори головного мозку, серця та легенів. Її ознаками є:

-помутніння рогівки ока та її висихання;

-деформація зіниці при здавленні;

-трупне задубіння;

-трупні синюваті плями.

У місцях чергування медичного персоналу повинен бути набір необхідних засобів для надання першої медичної допомоги (табл. 25.2).

 

 

 

 

Таблиця 25.2.

Медикаменти і засоби для надання медичної допомоги

 

 

 

 

 

 

Медикаменти і меди-

Призначення

Кількість, шт.

 

чні засоби

 

 

 

 

 

 

Індивідуальні перев'я-

Для накладання перев'язок

5

 

зочні асептичні пакети

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бинти

"

__

"

5

 

 

 

 

 

 

 

Вата

"

__

"

5 пачок по 50г

 

 

 

 

 

Ватно-марлевий бинт

Для бинтування при переломах

3

 

 

 

 

 

Джгут

Для зупинки кровотечі

1

 

 

 

 

 

Шина

Для укріплення кінцівок

3-4

 

 

 

 

 

Гумовий пузир для

Для охолодження забитих місць при вивихах

1

 

льоду

і переломах

 

 

 

 

 

 

Склянка

Для прийому ліків, промивання очей, шлунку

1

 

 

і приготування розчинів

 

 

 

 

 

 

Чайна ложка

Для приготування розчинів

1

 

 

 

 

 

Йодна настойка (5%)

Для змазування тканини біля ран, свіжих по-

1 флакон (25 мл)

 

 

дряпин шкіри і т.п.

 

 

 

 

 

 

Нашатирний спирт

Для використання при непритомному стані

1 флакон (30 мл)

 

 

 

 

 

Борна кислота

3 метою приготування розчинів для проми-

1 пакет (25 г)

 

 

вання очей і шкіри, полоскання рота при опі-

 

 

 

ках лугами, для примочок на очі при опіку

 

 

 

вольтовою дугою

 

 

 

 

 

 

Сода питна

3 метою приготування розчинів для проми-

1 пакет (25 г)

 

 

вання очей і шкіри, полоскання рота при опі-

 

 

 

ках кислотою

 

 

 

 

 

 

Розчин перекису водню

Для зупинки кровотечі із носа

1 флакон (50 мл)

 

(3%)

 

 

 

 

 

Настойка валеріани

Для заспокоєння нервової системи

1 флакон (30 мл)

 

 

 

 

 

Нітрогліцерин

Для прийому при сильних болях у ділянці

1 тюбик

 

 

серця і за грудиною

 

 

288

25.2. Надання першої долікарської допомоги при порушенні дихання і серцевої діяльності

У потерпілих іноді порушуються дихання й серцева діяльність. Порушення дихання виникає при закупорюванні трахеї та бронхів блювотними масами, згустками крові (у разі поранення шиї, обличчя), водою при утопленні, коли не надходить повітря до легень. Крім того, дихання може припинитися, коли людина непритомніє, і через розслаблення м'язів у неї западає корінь язика, перекриваючи вхід у гортань; при порушенні функції центру дихання внаслідок тяжких черепно-мозкових травм, крововиливу в мозок, великої кількості переломів ребер; при ушкодженні легень і плеври. У потерпілого з'являється спочатку блідість, потім синюшність шкірних покривів обличчя. Дихальні рухи прискорюються, стають нерегулярними (іноді рідшають), а через деякий час, якщо не надається потрібна допомога, припиняються зовсім.

Насамперед перевіряють порожнину рота і намагаються відновити прохідність верхніх дихальних шляхів. Для цього вказівним пальцем, обмотаним бинтом чи носовою хусточкою, звільняють рот від блювотних мас, слизу, згустків крові, виймають знімні зубні протези. Коли запав язик, голову потерпілого слід повернути набік і підтримати щелепу.

Коли ж потерпілий не дихає, треба перевірити, чи не припинилася в нього серцева діяльність, і негайно розпочати штучне дихання. Для цього його кладуть спиною на жорстку поверхню (на підлогу автомашини, на дорогу), підмостивши під лопатки зроблений з одягу валик. Потерпілого розгинають і закидають його голову назад так, щоб максимально відвести підборіддя від грудної клітки, розстібають комір і пояс, що утруднюють дихання.

Найефективнішим способом штучного дихання є вдування повітря в ніс або рот потерпілого. Такий спосіб називають «рот до рота» або «рот до носа». У ніс вдувають повітря тоді, коли у хворого ушкоджені губи, нижня або верхня щелепа.

Штучне дихання способом "рот до рота" роблять так. Людина, яка надає допомогу, стає на коліна біля голови потерпілого, краще з правого боку, і кладе ліву руку на його лоб, затискуючи пальцями потерпілому ніс; прикривши його рот марлею або носовою хусточкою, робить глибокий вдих, а потім, притиснувшись ротом до рота потерпілого, вдуває в нього повітря, роблячи енергійний видих. Внаслідок такого вдування, що замінює вдих, повітря надходить у легені потерпілого. Згодом завдяки еластичності легеневої тканини і грудної клітки настає пасивний видих. При цьому рот потерпілого повинен бути відкритим. Вдувати повітря слід ритмічно, з однаковим інтервалом, 12-15 разів на хвилину.

Так само роблять штучне дихання способом «рот до носа», тільки повітря вдувають через ніс, а рот потерпілого закривають. Ефективність штучного дихання підвищується, коли застосовувати спеціальні 5-подібні повітроводи, які забезпечують прохідність верхніх дихальних шляхів. Положення голови потерпілого під час виконання штучного дихання, очищенні рота і

289

глотки та саме проведення штучного дихання показано на рис. 25.1-25.5.

Рис. 25.1. Положення голови потерпілого під час виконання штучного дихання

Рис. 25.2. Очищення рота і глотки

Рис. 25.3. Виконання штучного дихання способом "рот в рот"

Рис. 25.4. Проведення штучного дихання способом "з рота в ніс"

Рис. 25.5. Способи штучного дихання

290