Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мартинюк.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
59.01 Кб
Скачать

2.2 Фіксація зображення цифровим аерофотоапаратом

Для реєстрації зображення використовується електронно-оптичний перетворювач, а для зберігання - флеш-пам'ять.

Електронно-оптичний перетворювач (ЕОП) - прилад, що перетворює світловий потік в електричний сигнал. Характеризується дозволом - кількістю точок по вертикалі і горизонталі, а також співвідношенням сигнал/шум.Флеш-пам'ять - енергонезалежна пам'ять, що зберігає інформацію після вимкнення живлення. Характеризується форм-фактором, ємністю (в мегабайтах), швидкістю доступу і напругою живлення. Як ЕОП використовуються два типи пристроїв - ПЗС-матриці (матриці приладів із зарядовим зв'язком) і КМОП-матриці. Найчастіше в цифрових фотокамерах використовуються ПЗС-матриці. p align="justify"> ПЗС, прилад із зарядним зв'язком, - пристрій, що нагромаджує електронний заряд при попаданні на нього світлового потоку. Рівень заряду залежить від інтенсивності і тривалості освітлення. В англомовній літературі використовується визначення CCD (Couple-Charged Device). По конструкції дані пристрої приблизно схожі на використовувані у відеокамерах матриці, основна відмінність полягає в дозволі. Ця ж характеристика є однією з основних при описі цифрової фотокамери, саме дорожнеча ПЗС-матриць з великою кількістю елементів стримувала розвиток цифрової фотографії. Цифрова камера безперервно отримує зображення з матриці і відображає його на моніторі камери. Якщо затвор закрити, зображення на моніторі стане не видно. А от після зйомки кадру з великою роздільною здатністю затвор закривається на долі секунд - час, необхідний для повного копіювання інформації з матриці в пам'ять фотоапарата. Відразу за лінзами об'єктива може бути розташований інфрачервоний фільтр, що перешкоджає проходженню інфрачервоних променів на світлочутливу матрицю чутливу до таких променям. Наш зір не дозволяють побачити інфрачервоні промені, а значить не повинен їх бачити і цифровий фотоапарат. Інакше зображення, отримане за допомогою подібної камери буде відрізнятися від видимого нами, а подібне невідповідність ми сприймемо як недолік камери. Далі по ходу променів світла розташовується світлочутлива матриця фотоапарата - чіп, верхня частина якого виконана зі скла. Під захисним склом знаходиться світлочутливий поверхню матриці. Саме характеристики матриці в значній мірі визначають якість знімків, позначаються вони і на ціні камери. Поверхня матриці всіяна безліччю найдрібніших світлочутливих осередків. Світло, падаючи на поверхню осередків, створює в глибині кожної з них електричний заряд. Якщо світла подіяло багато - заряд великої, мало світла, і заряд природно не великий. Після зйомки утворилися заряди переносяться в аналого-цифровий перетворювач (АЦП). Тут відбувається їх оцифровка, перетворення в цифровий вигляд. Великим зарядам присвоюються великі числа, а невеликим - маленькі. Якщо заряд в комірці відсутня, йому присвоюється значення 0, а от максимальне значення залежить від розрядності (битности) АЦП. У більшості камер це значення відповідає 255 (8 біт на канал). p align="justify"> Оцифрована інформація потрапляє в оперативну пам'ять камери (ОЗУ). Це мікросхем...

а, здатна зберігати інформацію тільки за наявності електричного живлення. Якщо камера раптово вимкнеться, вся інформація (майбутній знімок) пропаде. Знімок знаходиться в ОЗУ всього лише долі секунди. Тут відбувається його цифрова обробка - поліпшується тоно - і перенесення кольорів, коригується різкість, яскравість і контрастність зображення. Використовувані на цій стадії алгоритми обробки є надбанням фірм-виробників фототехніки. Не секрет, що в цифрових камерах різних фірм можуть використовуватися однакові світлочутливі матриці, а кількість отриманого зображення буде істотно відрізнятися, причина цього криється саме в різній цифровій обробці отриманого сигналу.Перетворений у відповідності з фірмовими розробками виробників і установками камери знімок переноситься в незалежну пам'ять фотоапарата або на карту пам'яті. Керує всіма переміщеннями і перетвореннями знімка в камері центральний процесор або, як прийнято говорити, чіпсет. Адже це не тільки процесор, тут же знаходяться і інші апаратні засоби, керуючі камерою. Одним з головних елементів у відеокамерах і цифрових фотоапаратів є пристрої, що відповідають за перетворення світла в електричний сигнал. У теперішній час для цього застосовуються КМОП - сектори і прилади із зарядним зв'язком (ПЗЗ). Зарядова зв'язок - це передача заряду від одного МОП - конденсатора іншому, розташованих на одній кремнієвій підкладці.

МОП - конденсатор утворений структурою метал - оксид - напівпровідник, звідки і його назва. Припустимо, у нас як C1, C2, C3 (ілл.1). Всі вони мають одну спільну обкладку в ідеї пластини кремнію, яка називається підкладкою.