Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДПЗК.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
41.22 Кб
Скачать

Розділ 5. Зовнішня політика

Португалія з давніх пір мала особливо тісні відносини з Англією. Ця традиція бере початок з торгового договору, підписаного в 1373. В 1386 обидві країни підписали у Еіндзоре договір про взаємну співпрацю, а тісні економічні зв'язки були закріплені Мету енськім договором 1703. Британська підтримка допомогла Португалії відстоювати свою незалежність після 1640 і зберегти значну час гину своєї заморської імперії. Проте цей старовинний союз не вплинув на португальську політику нейтралітету в Другій світовій війні, хоча Великобританії і СІЛА були надані бази на Азорських о-вах. Згодом американська військово-повітряна база в Лажіше перейшла в розпорядження НАТО, до якого Португалія приєдналася в 1949.

Через вето СРСР в Раді безпеки ООН Португалію не приймали в цю організацію аж до 1955. З 1960 по 1986 Португалія полягала членом європейської асоціації вільної торгівлі (ЕАСТ).

Португальські колонії в 1970 займали площу понад 2 млн. кв. км. Найбільшими з них були Ангола і Мозамбік в Африці. В Азії Португалія володіла колоніями макао на південному сході Китаю і Східний Тимор в малайському архіпелазі. В 1974-1975 всі а іфиканські колонії сталі незалежними.

Після ліквідації португальської колоніальної системи в Африці були відновлені відносини з СРСР, країнами Східної Європи і багатьма країнами Африки і Азії.

Відносини з Індонезією загострилися після того, як вона в 1975 скуповувала Східний Тимор і стали відомі факти жорстокого поводження з жителями цієї колишньої португальської колонії. В 1999 Індонезія під тиском громадськості вивела свої війська з Східгого Тімора.

Відповідно до угоди 1987

управління португальською колонією Аоминь (Макао) повинне було перейти до Китаю в 1999 грудні.

В кінці 1970-х років зміцнилися зв'язки Португалії з НАТО. 1 січня 1986 Португалія ввійшла до складу європейського співтовариства (ЄС). Португалія входить в союз португаломовних країн, який включає також Бразилію і колишні португальські колонії - Анголу, Мозамбік, Гвінею-Бісау, Сан-Томі і Прінсипі, Кабо-Верде.

 

Розділ 6. Політичні відносини між Україною та Португалією

Португальська Республіка визнала Україну як суверенну державу 7 січня 1992 р. Дипломатичні відносини між Україною та Португалією встановлені 27 січня 1992 р.

Посольство Португалії в Києві відкрито у грудні 1993 р. У березні 2000 р. у Лісабоні засновано Дипломатичне представництво України.

Перша зустріч Президентів України Л.Кучми та Португалії Ж.Сампайо відбулась у грудні 1996 р. під час Лісабонського саміту ОБСЄ.

13-16 квітня 1998 р. відбувся державний візит Президента Ж.Сампайо в Україну. 25-27 жовтня 2000 р. Президент України Л.Кучма здійснив державний візит до Португальської Республіки, який став важливим фактором розвитку українсько-португальського співробітництва в усіх галузях. Підписання в рамках візиту низки двосторонніх угод, зокрема Угоди про дружбу і співробітництво між двома країнами (набрала чинності 01.09.2003 р.), заклало широку правову базу подальшого розвитку українсько-португальських відносин у політичній, торговельно-економічній, гуманітарній сферах.

Чергова зустріч вищих керівників України та Португалії відбулась 29 квітня 2004 р. в рамках Європейського економічного саміту у Варшаві.

Важливою подією в контексті двосторонніх відносин стала зустріч Президента України В.А.Ющенка з Прем’єр-міністром Португалії Ж.Сократешем, яка відбулась 16 травня 2005 р. у Варшаві.

23 жовтня 2006 року в Будапешті, в рамках святкування 50-річчя Угорської Революції 1956 року, відбулась зустріч Президента України В.А.Ющенка з Президентом Португалії А.Каваку Сілвою.

Наступна зустріч Глав Держав України та Португалії відбулась 18 жовтня 2007 р. в Лісабоні, в рамках робочого візиту Президента України до Португалії для участі у Саміті Європейської народної партії.

Найважливішою подією у двосторонніх відносинах України з Португалією та Європейським Союзом у минулому році став Одинадцятий саміт Україна-ЄС, який відбувся в Києві 14 вересня 2007 р. У вказаному Саміті від імені Португальського головування в ЄС взяли участь Прем’єр-міністр Португалії Ж.Сократеш в якості Голови Європейської Ради та Міністр закордонних справ Л.Амаду.

20-23 квітня 2008 р. відбувся перший в історії двосторонніх відносин офіційний візит Голови Верховної Ради України А.П.Яценюка до Португальської Республіки. Головною метою візиту керівника вищого законодавчого органу України до Португалії стало обговорення з керівництвом країни євроінтеграційних та євроатлантичних намірів України, поглиблення міжпарламентського та торгово-економічного співробітництва, а також питань, пов’язаних із захистом прав та інтересів громадян України, які тимчасово працюють у Португалії. Візит Голови Верховної Ради України дозволив надати новий поштовх розвитку міжпарламентських зв’язків між Україною та Португалією, включаючи особисте знайомство керівників парламентських комітетів із європейських і закордонних справ, з питань оборони та груп дружби, визначення пріоритетів співпраці на різних напрямках.

Найважливішою подією у двосторонніх відносинах України з Португалією у поточному році став офіційний візит Президента України В.А.Ющенка до Португальської Республіки, який відбувся 23-24 червня 2008 р. У ході візиту Глава Української держави провів переговори з Президентом Португалії А.Каваку Сілвою, Прем’єр-міністром Португалії Ж.Сократешем та членами португальського уряду, Головою Асамблеї Республіки (парламенту Португалії) Ж.Гамою та членами усіх парламентських фракцій, представлених в Асамблеї. Члени офіційної делегації України — Міністр закордонних справ В.С.Огризко, Міністр оборони Ю.І.Єхануров, Міністр освіти та науки І.О.Вакарчук, Міністр культури і туризму В.В.Вовкун — провели двосторонні зустрічі із своїми португальськими колегами, в ході яких були обговорені питання поглиблення співпраці між відповідними міністерствами у сферах, що становлять взаємний інтерес та підписані такі двосторонні угоди: Дорожня карта українсько-португальських відносин на 2008-2010 рр., Угода між Україною та Португальською Республікою про повітряне сполучення, про співробітництво у сфері боротьби з організованою злочинністю, а також Угода між Україною та Португальською Республікою про військове співробітництво.

Офіційний візит Президента України до Португалії став важливим етапом розвитку двосторонніх відносин, забезпечив відновлення практики офіційних візитів між двома країнами на найвищому рівні після майже восьмирічної перерви. Члени португальського керівництва отримали від Глави Української Держави інформацію щодо перспектив розвитку внутрішньополітичної ситуації в Україні та основних пріоритетів зовнішньої політики нашої держави. З португальського боку було підтверджено принципову підтримку цією державою курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію, наголошено на прагненні поглиблювати двостороннє співробітництво в політичній, економічній, безпековій та культурно-гуманітарній сферах.

Протягом останніх років набули регулярного характеру контакти між керівниками зовнішньополітичних відомств України і Португалії. Двосторонні зустрічі міністрів закордонних справ відбулися в рамках сесії Ради північноатлантичного співробітництва у травні 1997 року (м.Сінтра, Португалія), в ході якої була парафована Хартія про особливе партнерство між Україною та НАТО, а також під час засідання РЄАП у грудні 1999 року в Брюсселі. У лютому 2000 р. відбувся перший офіційний візит Міністра закордонних справ України Б.І.Тарасюка в Португалію. У 2001 р. міністри закордонних справ зустрічалися двічі — під час засідання РЄАП (м.Будапешт, 29 травня) та ОБСЄ (м.Бухарест, 3 грудня). Питання інтенсифікації двосторонніх відносин та актуальна міжнародна проблематика обговорювалась також під час зустрічі глав зовнішньополітичних відомств двох країн у вересні 2002 року в Нью-Йорку в рамках сесії ГА ООН. В рамках офіційного візиту в Україну Міністра закордонних справ Португалії А.Мартінш да Кружа 13-14 лютого 2003 р. відбулося підписання Угоди про тимчасову міграцію громадян України для роботи в Португалію.