Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sql.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
924.16 Кб
Скачать

1.2. Основні поняття та нормалізація відношень реляційної бази даних

Можна виділити наступні основні поняття реляційної бази даних - Таблиця (відношення); рядок (кортеж або запис); стовпчик (атрибут), зміст стовпчика (домен), первинний (внутрішній) ключ; вторинний (зовнішній) ключ, див. [1,2].

В реляційних базах даних зв’язки вказують на відповідність між записами двох таблиць. Відповідність записів двох Таблиць встановлюється на основі відповідності значень атрибутів, що присутні в кожній із Таблиць. Такі атрибути (поля) інколи називають полями (атрибутами) зв’язку. Атрибут зв’язку в одній із двох Таблиць має бути ключем. Атрибут зв’язку в другій із Таблиць називають зовнішнім (вторинним) ключем.

База даних проектується таким чином, щоб вона відтворювала предметну область однозначно і без протирічь. В такому разі говорять про цілісність даних, див. [1,2].

Вкажемо умови підтримки властивості цілосності даних:

  • В Таблицях відсутні тотожні записи;

  • Зовнішній ключ не може мати значення, яке не існує в таблиці на яку посилаються. Для забезпечення останньої умови зручно проектувати зовнішній ключ як поле зі списком (як список вказують первинний ключ), див. [1,2].

При проектуванні реляційної бази даних необхідно:

  1. Визначити кількість Таблиць;

  2. Визначити атрибутний склад Таблиць.

Атрибутний склад таблиць має бути раціональним – без повтерень неключових полів. Щоб цього досягти проводять аналіз функціональної залежності між атрибутами відношень.

Функціональна залежность атрибутів відношень означає, що неключові атрибути підпорядковані ключовим. Щоб спростити процедури обробки, оновлення даних, бази даних схеми відношень приводять у послідовні нормальні форми.

Для кожного щабеля нормалізації існують набори обмежень, яким мають відповідати таблиці. Нормалізація дозволяє вилучити із Таблиць бази даних надлишкові неключові дані.

При цьому виділяють наступні послідовні нормальні форми:

  1. Перша нормальна форма;

  2. Друга нормальна форма;

  3. Третя нормальна форма;

  4. Нормальна форма Бойса-Кодда;

  5. Четверта нормальна форма;

  6. П’ята нормальна форма (або нормальна форма проекції з’єднання.

Основна властивість нормальних форм: Кожна наступна нормальна форма краще попередньої і зберігає властивості попередньої форми. Набори обмежень для щабелів нормалізації відношень наведені у Додатку Б.

  1. Сутність та особливості мови запитів sql

2.1. Структурована мова запитів

Реляційна алгебра надала можливість розробки алгоритмів роботи з Таблицями.

Дослідження реляційних баз даних в другій половині минулого сторіччя показали, що традиційні мови програмування, такі як COBOL, FORTRAN не підходили для баз даних реляційного типу і виникла потреба розробки певної спеціальної мови. Пропонувались різні мови, але лише одна із них набула певної популярності. Згодом ця мова отримала назву SQL (Structured Query Language- структурована мова запитів).

SQL була вперше реалізована фірмою ІВМ під назвою Structures English Query Language-(SEQUEL). Вона була орієнтована на управління прототипом реляційної бази даних IBM – System R. У подальшому SQL стає стандартом мови роботи з реляційними базами даних, що було зафіксовано у 1986 році Американським національним інститутом стандартів (ANSI). Наступними стандартами SQL стали стандарти ANSI SQL-92, ISO SQL-92, X / Open, SQL:2003 (ISO – Національна організація стандартів, X / Open- група стандартів для Unix). Друковану копію стандарта ANSI/ ISO SQL:2003 можна придбати в електронному магазині ANSI Standards Store за адресою http://webstore.ansi.org. Вона складається із 14 частин, кожну із яких потрібно придбати окремо.

Разом з моделями баз даних з’являються і системи управління базами даних (СУБД). Тому недивно, що з’явились реляційні системи управління базами данних (РСУБД).

Головною відмінністю РСУБД є те, що вони мають справу виключно з реляційними базами даних: підтримують не лише зберігання даних у вигляді Таблиць, але і відношення між цими Таблицями.

Реляційні моделі даних стають популярними: зростає число додатків, в яких використовується реляційна модель для зберігання і управління даними. Серед таких продуктів можна назвати-Access, DB2, Oracle, SQL Server, MY SQL.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]