Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sql.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
924.16 Кб
Скачать

3.5. Методи виконання sql-операторів

Стандарт SQL підтримує наступні чотири методи виконання SQL –операторів:

  1. Прямий виклик. Цей метод підтримують майже усі РСУБД. Дозволяє працювати в інтерактивному режимі, виконувати швидко незаплановані запити до бази даних. Часто являється найшвидшим способом створення та зміни структури бази даних та оновлення даних.

  2. Зв’язування з модулем. Оператори SQL об’єднуються в модулі і викликаються із базової мови програмування.

  3. Вбудований SQL: оператори SQL вбудовуються у код мови програмуваня для отримання доступу до даних та можливості змінювати їх.

  4. Інтерфейс рівня викликів. Дозволяє мові програмування взаємодіяти з базою даних напряму. Інтерфейс включає ряд процедур, які викликаються із кода і спрощують процес доступа до даних.

Зазначені методи використовуються майже в усіх РСУБД .

4. Принципи застосування мови sql в системі управління базами данних Access

У системі управління базами данних Access реалізовано вбудований SQL. Це найбільш розповсюджувана реалізація мови, в якій оператори SQL генеруються прикладною програмою чи вмонтовуються в програмний код як рядки тексту програми. Мова Access SQL має назву Microsoft Jet Database Engine SQL, а скорочено Jet SQL.

4.1. Використання інструкцій sql у об’єктах Access

4.1.1. Використання SQL у запитах. Коли користувач створює запит у режимі конструктора запиту або за допомогою майстра, Microsoft Access автоматично створює еквівалентну інструкцію SQL. Користувач має можливість переглядати та змінювати інструкції SQL у режимі SQL. Зміни, що внесені у запит у режимі SQL, викликають відповідні зміни у бланку запиту у режимі конструктора командою меню Вид , режим SQL.

Деякі запити не можуть бути визначені у бланку запиту. Це - запити до сервера, керуючі запити та запити на об’днання. Для створення таких спеціальних запитів SQL вимагається ввести інструкцію SQL безпосередньо у вікно запита у режимі SQL.

4.1.2. Створення запитів sql

Для створення запитів SQL необхідно:

  • На вкладці Запити , натиснути кнопку Создать, вибрати Конструктор, не відбираючи Таблиць для запиту, закрити вікно Добавление таблиці.

  • Режим SQL можна викликати команду меню Запит, Запит SQL або використати кнопку Вид.

  • Ввести інструнцію SQL.

Інструкції SQL можуть будуватись автоматично.

4.1.3. Можливості використання SQL для розробки об’єктів Ассess

Інструкції SQL можуть бути використані у Microsoft Access у ситуаціях, коли вимагається вказати ім’я таблиці, запиту чи поля, із яких потрібно відібрати дані.

Наприклад, при використанні майстра для створення форми чи звіту, що отримують дані з кількох Таблиць, автоматично створюєся інструкція SQL, яка записується як значення властивості Источник строк (RowSource) форми чи звіту.

Для створення списку чи поля зі списком за допомогою майстра також створюєся інструкція SQL, яка стає значенням властивості Источник строк (RowSource) списку чи поля зі списком.

Окрім того, за допомогою інструкцій SQL визначаються підпорядковані запити у бланку запиту, аргументи макрокоманди ЗапускЗапитуSQL (RunSQL), а також конструкції у программах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]