Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sql.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
924.16 Кб
Скачать

2.2. Особливості використання мовиSql

Як зазначалось раніше, хоча для реалізації реляційної моделі даних створювались і інші мови, та SQL стала найбільш поширеною.

SQL- це стандартна мова програмування, яка використовується для управління та взаємодії з даним в РСУБД. Працюючи разом з реляційною системою управління базою даних, SQL дозволяє:

  • визначити структуру бази даних;

  • зберігати у цій базі даних інформацію;

  • маніпулювати даними;

  • отримувати інформацію із бази даних;

  • управляти доступом до бази даних;

  • забезпечувати цілісність бази даних.

Мова SQL у тій чи іншій формі реалізується майже у всіх РСУБД для роботи з присутніми у них реляційними базами даних. Це дійсно для усіх серьйозних продуктів (таких як Access, DB2, Oracle, SQL Server, MY SQL, PostreSQL)

Зазначимо, наприклад, що система управління базами даних MY SQL підтримує сумісність з багатьма прикладними мовами, включаючи C, C++, ASP.NET, Java, C#, PHP і може бути реалізована на множині платформ, серед яких Windows, Linux, Unix, Solaric, Mac OS, HP-UX.

Задачі надання інтерфейсів, активізації можливостей доступа в мережі, взаємодії з клієнтськими утілітами виконуються на рівні мов програмування на C, C++, або VB (наприклад, для РСУБД Access).

Головною задачею SQL є забезпечення взаємодії з реляційної бази даних з даними. Середовище С, С++, середовище VB надають структуру, яка включає середовище SQL. Щоб управляти даними, SQL необхідна реляційна системи управління базами данних (РСУБД). Неможливо розробити SQL – додаток, але можна створити додаток, який буде підключатись до системи управління базами данних, а потім відправляти до бази даних SQL-оператори для того, щоб вибирати чи змінювати певні дані.

Таблиця 2.1.

Основні складові середовища розробки додатків,

що працюють з даними баз даних табличного типу

№ п/п

Складова

Назви

Примітка

1

Реляційна система управління базами даних (РСУБД)

Access, DB2, Oracle, SQL Server, MY SQL, PostreSQL

Зростає число додатків, в яких використовується реляційна модель для зберігання і управління даними.

2

SQL (Structured Query Language- структурована мова запитів).

Стандарти ANSI SQL-92, ISO SQL-92, X / Open, SQL:2003

Головною задачею SQL є забезпечення взаємодії реляційної бази даних з даними

3

Мова програмування виського рівня

Мови C, C++, ASP.NET, Java, C#, PHP,VB

Наприклад, середовище С, С++, середовище VB надають структуру, яка включає середовище SQL

Мова SQL не може існувати сама по собі, але при цьому залишається основою більшості РСУБД. Мова SQL має свої особлиості у порівнянні з іншими мовами програмування.

Традиційні мови програмування (наприклад, С, COBOL, FORTRAN) створювались кожна з конкретною метою, але жодна з них не забезпечувала можливості отримання доступу до даних. Мова SQL задумувалась як мова, яка буде використовуватись разом з іншими мовами для розробки додатків, які здатні швидко отримувати доступ до даних. Тому SQL не може використовуватись автономно, інколи SQL називають ”підмовою”. Самої лише мови SQL недостатньо для написання додатків і завжди є необхідним використання ще деякої базової процедурної мови для розробки додатків.

Мова SQL є непроцедурною мовою за своєю природою. Ії, в основному, цікавлять результати операцій. Базова мова вирішує питання про те, у якій послідовності та яким чином виконуються операції. Звичайно, це не означає, що SQL зовсім не має процедурних елементів (наприклад, існують зберігаємі процедури). Але цього недостатньо, щоб створити додаток, який використовує лише мову SQL.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]