Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вступ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

3.3. Управління взаємодією з органами екологічної інспекції.

Державна екологічна інспекція в місті Севастополі створена 1 березня 2007 року в відповідно до наказів Міністра охорони навколишнього природного середовища України. Держекоінспекція є спецпідрозділом Мінприроди, органом центральної державної влади і здійснює держконтроль за дотриманням законодавства про охорону навколишнього природного середовища . У своїй роботі інспекція керується правилом: жорсткість по відношенню до правопорушників і об'єктивність при визначенні розміру шкоди, завданої природі.

Основна мета діяльності спеціальних підрозділів - поліпшення екологічної ситуації в регіоні шляхом здійснення інспекційних перевірок щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства із залученням порушників до матеріальної відповідальності і, головне, з попередження екологічних правопорушень, їх профілактиці.

Екологічні проблеми накопичувалися в севастопольському регіоні багато років. Актуальними і наростаючими за своєю негативною значущості проблемами для міста залишаються утилізація побутових і будівельних відходів; експлуатація Первомайського полігону; збереження і відтворення природно- заповідного фонду; збереження червонокнижних видів рослин і тварин; незаконне знесення зелених насаджень. Рішенням цих проблем і почала займатися Гоекоінспекція з перших днів існування, керуючись у своїй діяльності земельним, водним , лісовим законодавствами, законом про надра , про охорону атмосферного повітря, рослинного і тваринного світу.

Одним з основних принципів роботи Держекоінспекції є результативність і гласність - обов'язкове висвітлення результатів своєї діяльності, а також обговорення екологічних проблем нашого регіону в ЗМІ міста, на телебаченні і радіо. Ведеться постійна робота за скаргами і заявами населення. В інспекції працює Гаряча лінія, оперативно реагує на тривожні сигнали севастопольців. Крім того, ведеться прийом громадян та представників громадських екоорганізацій міста. Це дуже дієвий механізм впливу на всі верстви суспільства : чим більше буде проводитися насамперед роз'яснювальна робота, чим тісніше стануть контакти з громадськістю, тим відчутніше стануть результати діяльності Держекоінспекції .

Державна екологічна інспекція в місті Севастополі стоїть на сторожі інтересів громадян і держави, вносячи свою лепту у зміцнення законності в частині дотримання вимог чинного природоохоронного законодавства України.

4.Аналіз забруднення території регіону

Місто Севастополь є важливим адміністративним і курортним центром Криму, тому стан і контроль забруднення його території , атмосферного повітря, водних ресурсів необхідний. На сьогоднішній день найбільшим забрудником атмосферного повітря є «Севтеплоенерго»,а водних ресурсів -«Севміськводоканал».

4.1.Характеристика підприємств-забруднювачів.

Поступове нарощування об'ємів виробництва промислової продукції деяких галузей приводить до збільшення об'ємів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря міста, отже дослідження забруднення промисловими підприємствами повітряного басейну мають велике значення для нормування антропогенного навантаження та розробки природоохоронних заходів з метою його зменшення.

За даними Управління статистики у м. Севастополі звітність складають 121 промислове підприємство, у тому числі: підприємства теплоенергетики, добувної та переробної промисловості, будівельних матеріалів, переробки продукції сільського господарства.

Найбільший вплив на забруднення атмосферного повітря міста робить теплоенергетичний комплекс. Середній внесок підприємств цієї галузі в забруднення атмосфери основними забруднюючими речовинами складає 38,6%. Таким чином, внесок теплоенергетичних підприємств складає більш ніж третину від викидів стаціонарних джерел.

Екологічно небезпечним об'єктом - основним забруднювачем атмосферного повітря на території м.Севастополя залишається ДКП " Севтеплоенерго ". До екологічно небезпечним підприємствам відносяться також Балаклавське рудоуправління, «Севміськводоканал» ДКП, «СГС Плюс» ТОВ, «Югторсан» ТОВ ,агрофірма " Золота балка ", ДП радгосп- завод " Качинський " , ТОВ " КРИМСПЛАВ "та ін.(таблиця 4.1)

На джерелах викидів ТОВ «СГС+» і ТОВ «Югторсан» газоочисні установки відсутні.

На території м. Севастополя найбільш забруднене атмосферне повітря, що становить потенційну загрозу для навколишнього середовища і здоров'я населення , є:

- Район залізничного вокзалу з несприятливими особливостями рельєфу (Делегардова балка), насиченістю промисловими підприємствами, залізничним вокзалом і складною транспортною розв'язкою автодоріг .

- Промисловий район ул.Шабаліна, де зосереджена значна кількість промислових підприємств;

- М. Балаклава, що є заручником промислових викидів Балаклавського рудоуправління.

Основним забруднювачем водних ресурсів є ДКП "Севміськводоканал".(Табл.4.2.)

Таблиця 4.1.

Характеристика основних екологічно небезпечних об’єктів м.Севастополь

Назва

підприємства

Характеристика

господарської

діяльності

Основні

забруднювачі

речовини

(обсяг викиду)

Об’єкт

природного

середовища на

який впливає

дана діяльність

«Балаклавське рудоуправлінняім. О.М. Горького» ВАТ

Добувна промисловість

432,1 т викидів в рік.

Тверді речовини 404,88 т/рік

Сполука азоту 12,963 т/рік

Оксид вуглецю 11,96 т/рік

Діоксид сірки 0,609 т/рік

Інші 1,23 т/рік

Атмосферне повітря

«Севтеплоенерго» КП СМР

Виробництво, транспортування і постачання

теплової енергії для централізованогоотоплення і горячоговодопостачання споживачам міста

1016,587 т/рік

Тверді речовини 429,51 т/рік

Діоксид азоту 224,54 т/рік

Діоксид сірки 195,16 т/рік

Оксид вуглецю 141,55 т/рік

НМЛОС 12,17 т/рік

Атмосферне повітря

«Севміськводоканал» ДКП

Забезпечення жителів і підприємств м.Севастополя якісною питною водою , відведення та очищення стічних вод.

367,451 т/рік

Метан 344,58 т/рік

Пил неорганічний 7,35 т/рік

Діоксид сірки 6,1 т/рік

Аміак 2,859 т/рік

Сірководень 2,36 т/рік

Водні ресурси,

Атмосферне повітря

«СГС Плюс» ТОВ

Виробництво електроенергії

93,906 т/рік

Сполука азоту 82,82 т/рік

Окис вуглецю 9,2 т/рік

Метан 1,74 т/рік

Сполука металів 0,122 т/рік

Тверді речовини 0,0197 т/рік

Водні ресурси,

Атмосферне повітря

«Югторсан» ТОВ

Нафтобазовий комплекс

208,475 т/рік

Сірчистий ангідрит 163,28 т/рік

Азоту двооксид 29,08 т/рік

Сажа 7,17 т/рік

Оксид вуглецю 6,17 т/рік

Ванадію пятиокис 1,46 т/рік

Водні ресурси

Атмосферне повітря