Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вступ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

1.3.Політико-адміністративна характеристика м.Севастополь.

Територія, підпорядкована міськраді Севастополя розділена на 4 адміністративні райони(рис. 1.3). До складу двох із них (Гагарінського і Ленінського) входять тільки міські квартали, а двом іншим (Балаклавському та Нахімовському) підпорядковані також навколишні місто села. До складу Севастополя, як адміністративно-територіальної одиниці входить місто районного значення Інкерман, 28 сіл і селище.

Рис. 1.3.Адміністративні райони Севастополя

Місто Севастополь розташовано в південно-західній частині Кримського півострова та займає південну частину Альмінської рівнини та південно-західної частини передгірської та гірської частини Криму.

Адміністративна межа регіону Севастополя бере початок на півночі в районі мису Лукулл і закінчується на півдні в районі м. Сарич - самої південної точки держави.

1.4. Господарська характеристика об’єкта екологічного дослідження.

Промисловість міста представлена, в основному, рядом підприємств риболовної та рибопереробної промисловості, судноремонту, будівельної та гірничої промисловості.

В Севастополі два незамерзаючих морських порти – торговий та рибний.

Севастополь - один з важливіших виноробних регіонів України. 18 аграрних об'єктів, що спеціалізуються з виноградарства, садівництва та овочівництва, розташовані у Севастополі та займають 26,9% території.

Природні ресурси регіону перспективні для розвитку галузей господарства, пов'язаних з відпочинком і туризмом, але несуть значне навантаження в літній сезон у зв'язку з відсутністю необхідної кількості міст відпочинку.

1.5. Характеристика водних об’єктів м.Севастополя.

У п’ятому підпункті розглянемо водні ресурси Севастополя, стан його водних об’єктів, їх екологічний стан.

В адміністративних межах м.Севастополя водними об`єктами загально-державного значення є Чорне море (Севастопольські бухти), поверхневі водні об`єкти: Чорноріченське водосховище, ділянка р.Чорної (в межах каньйону р.Чорна орієнтовною довжиною 12 км) та її притоки - р.Байдарка, р. Арманка, р.Календо, р.Сулу-дере, р. Боса, р.Бага нижня, р.Бага верхня, р.Уркуста, р.Узунджа, р. Суха, р.Упа, р.Атлаус, поверхневі водойми (пруди) - 20 шт., які розташовані в ландшафтному заказнику загальнодержавного значення “Байдарський”, та прісні підземні води, з яких експлуатаційне значення мають підземні води в сарматських, середньоміоценових, юрських відкладеннях.

По території Севастопольського регіону протікає значна кількість “малих рік”. Найбільше значення мають три: Кача, Бельбек і Чорна. Долини зазначених річок мають досить високу щільність населення і землі в цих долинах інтенсивно використовуються в сільськогосподарському виробництві. Крім того, розташовані в безпосередній близькості від зрізу води промислові підприємства створюють додаткову загрозу екологічному стану рік, як реальну, так і потенційну. Весь цей комплекс проблем, що є, мабуть, характерним для всіх рік кримського регіону, визначає і підходи до рішення екологічних проблем.

Загальна довжина русла ріки Кача складає 69 км, при загальній площі водозбірного басейну 573 км2. У межах адміністративної границі Севастополя знаходиться тільки заключна, гирлова ділянка ріки довжиною 5,4 км на який відсутні великі організовані джерела скидів забруднюючих речовин. В заплаві р.Кача розташовані наливні водосховища - Західне та Східне в с.Орловка.

Загальна довжина русла ріки Бельбек складає 63 км, площа водозбірного басейну – 505 км2, середньорічний стік – 61,5 млн.км3. У межах адміністративної території Севастополя знаходиться тільки заключна ділянка ріки і гирлова область загальною довжиною біля 17 км. З р.Бельбек наповняється водосховище "Садовод" в с.Фруктове.

Загальна довжина русла р.Чорна складає 35 км і, на відміну від двох вищеописаних рік, вона цілком протікає по території Севастопольського регіону. Площа водозбірного басейну р.Чорної – 427 км2, середньорічний стік – 56,8 млн.км3. Визначальне значення в показниках водності ріки має розташоване в її верхів'ях Чорноріченське водоймище обсягом біля 60 млн.км3, яке є основним джерелом водопостачання регіону Севастополя. Ріка Чорна має безліч приток, найбільш значимими з яких є р.Айтодорка, Бага, Байдарка, Сулу-Дере, Узунджа і Чурук-Су. Характерною рисою всіх цих приток є зв'язок їх гідрологічних характеристик з кліматичними параметрами. В 1,25 км від гирла р.Суха річка- приток р.Чорна, знаходиться водосховище "Гасфортовське". В басейні р.Уркуста -приток р.Чорна, розташоване водосховище "Уркуста".

В даний час у Севастопольському регіоні розроблений і погоджений у встановленому порядку проект "Паспортизація ставків і водойм зони м.Севастополя", замовлений у 1999р. Управлінням водного господарства при Севастопольській міській державній адміністрації в проектно-дослідницькому інституті "Кримгідроводгосп". З обстежених 41 водного об'єкта складений 21 паспорт на ставки і водоймища, паспорти на 2 наливні водоймища в с.Орловка були складені раніше (замовник - радгосп-завод ім.П.Осипенко). У 2009р. складений паспорт на пруд «Чургунський» та паспорт на пруд «Резервний-1» , у 2010р. –паспорт на пруд в балці без назви південніше с. Терновка.