Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архив WinRAR / 25-30.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
42.58 Кб
Скачать

26. Система способів оптимізації навчального процесу з економіки.

Найважливішими критеріями вдосконалення навчального процесу в умовах галузі дозвілля необхідно вважати перш за все ефективність і якість подання матеріалу, а також витрати часу і зусиль.

Про ефективність навчального процесу можна судити за його результативністю в плані успішності студентів. Про якість – за ступенем відповідності знань, вмінь, навичок щодо вимог комплексу цілей та завдань викладання, визначених навчальною програмою, враховуючи при цьому максимальні можливості кожного студента.  За оптимальність вибору часу ізусиль відповідає ступінь відповідності діючих нормативів.

Виходячи з цього, оптимальним можна вважати навчальний процес, який відповідає одночасно наступним вимогам:

а) зміст, структура та логіка його функціонування забезпечують ефективне і якісне вирішення завдань викладання відповідно до державних навчальних програм на рівні максимальних можливостей кожного студента;

б) досягнення поставлених цілей забезпечується без перевищення витрат часу, відведеного діючим навчальним посібником, що повинно попередити факт перевантаження викладачів та студентів.

Таким чином, для оптимізації вдосконалення навчального процесу важливі дві речі: наявність критеріїв, за якими порівнюється хід процесу викладання в цілому, а також наявність функціональних залежностей між компонентами викладацької діяльності і кінцевим її результатом.

  1. Комплексне планування подачі лінгвістичного матеріалу та обов’язкова їх конкретизація з урахуванням професійноїорієнтованості студента. Даний спосіб оптимізації передбачає вивчення та тлумачення фахової термінології засобами іноземної мови.

  2. Раціональне планування змісту викладання іноземної мови.Даний спосіб оптимізації враховує міжпредметну координацію подачі матеріалу.

  3. Стимулювання позитивної мотивації студента до вивчення іноземної мови.Даний спосіб оптимізації вимагає певної групи методів стимулювання позитивного ставлення студента до вдосконалення мовної підготовки.

  4. Вибір таких організаційних форм, які дозволяють максимально вирішувати поставлені завдання за відведений час.Даний спосіб оптимізації передбачає раціональне поєднання у викладанні різноманітних форм організації навчального процесу (груповий та індивідуальний підходи), а також здійснення диференціації.  Диференціація викладання полягає тут не в різних ступенях складності навчального матеріалу, а в диференційованій допомозі студентам з боку викладача при груповому виконанні завдання.

  5. Вибір оптимального темпу навчання, здійснення спеціальних заходів щодо економії часу, створення необхідних умов для безперервного вдосконалення мовної підготовки. Даний спосіб оптимізації передбачає отримання належного рівня знань з іноземної мови.

  6. Аналіз результатів подачі матеріалу з точки зору критеріїв оптимальності, тобто встановлення відповідності повноти і міцності досягнутих результатів до поставлених завдань.

 

Таким чином, система способів оптимізації встановлює оптимальну міру використання методів викладання, які виступають в якості активного фактора вдосконалення мовної підготовки студента.

Соседние файлы в папке Архив WinRAR