Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архив WinRAR / 31-36.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
35.53 Кб
Скачать

31.Державний стандарт базової і повної середньої освіти та місце в ньому предмета «Економіка».

Державний стандарт було затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 р. №1392.

Зазначений Державний стандарт впроваджується в частині базової загальної середньої освіти з 1 вересня 2013 р., а в частині повної загальної середньої освіти - з 1 вересня 2018 року.

Цей Державний стандарт складається із:

  • загальної характеристики складових змісту освіти;

  • Базового навчального плану загальноосвітніх навчальних закладів II-III ступеня;

  • державних вимог до рівня загальноосвітньої підготовки учнів

Державний стандарт ґрунтується на засадах особистісно зорієнтованого, компетентнісного і діяльнісного підходів.

Цей Державний стандарт включає такі освітні галузі, як “Мови і літератури”, “Суспільствознавство”, “Мистецтво”, “Математика”, “Природознавство”, “Технології”, “Здоров’я і фізична культура”, зміст яких  послідовно взаємозв’язаний із змістом відповідних освітніх галузей Державного стандарту початкової загальної освіти.

Предмет «Економіка» входить до такої освітньої галузі як “Суспільствознавство” в старшій школі.

Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів

Зміст освіти

Державні вимоги до рівня  загальноосвітньої підготовки учнів

Економіка. Економічне життя суспільства. Людина в системі економічних відносин. Економічні потреби, умови і ресурси. Економічна діяльність суспільства. Домашнє господарство.

Економіка та економічна система України. Місце України у світовому господарстві. Праця. Професія. Ринок праці. Підприємництво

Якість і рівень життя. Бюджет. Податки. Фінанси. Фінансова безпека громадянина і держави

Світова економіка. Глобалізація

знати і розуміти сутність і структуру економіки та економічних відносин, економічної системи України, функціонування ринку праці, бюджетної, фінансової, податкової системи, сутність підприємництва, уміти аналізувати економічні відносини, використовуючи при цьому історичний підхід, критичне мислення та елементи логіки, добирати джерела економічної інформації та працювати з економічними даними, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки між економічними подіями на міжнародній арені та в Україні, аналізувати та враховувати фінансові ризики, застосовувати набуті знання і вміння під час планування домашнього господарства та бюджету родини, формування власних професійних цілей та вибору шляхів їх досягнення, виявляти ставлення до власних економічних потреб та шляхів їх задоволення, оцінювати особливості сучасного ринку праці в Україні, наявні економічні ресурси, можливість розроблення та реалізації особистих економічних проектів, розуміти об’єктивні причини глобалізації

32. Програми з економіки, що рекомендуються Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України.

  • Програми для загальноосвітніх навчальних закладів. Економіка. 11 класи. Рівень стандарту, академічний рівень. – К., 2010

  • Програми для загальноосвітніх навчальних закладів. Економіка. 10-11 клас. Профільний рівень. К., 2010.

  • Програми для профільного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах. Програми спецкурсів і факультативів. 10-11кл. (видавництво Камянець-Подільський: Абетка-Нова, 2003,2006.)

  • Збірник програм з економіки для загальноосвітніх навчальних закладів (курси за вибором) Частина І. 10-11 класи (для 11 класу), ( видавництво . Аксіома, 2008).

  • Збірник програм з економіки для загальноосвітніх навчальних закладів (курси за вибором). Частина ІІ., ( видавництво . Аксіома, 2008).

  • Економіка. Програми курсів за вибором та факультативів. – К., 2010

  • Основи споживчих знань. (Гільберг Т. Г., Капіруліна С. Л., Довгань А. І. та ін.). ЄС і ПРООН, 2008.

33. Структура, мета та методика вивчення розділу «Фундаментальні поняття економіки».

Р озділ «Фундаментальні поняття економіки» складається з таких тем:

  • Тема 1.1. Предмет, завдання економічної науки та її місце серед інших наук 5 год.)

  • Тема 1.2. Зміст основних економічних процесів та явищ 8 год.)

  • Тема 1.3. Споживач в економіці: його поведінка та особливості вибору (7 год.)

  • Тема 1.4. Проблема обмеженості ресурсів та вибору виробника (8 год.)

  • Тема 1.5. Економічні системи. Особливості економічного кругообігу (7 год.)

Мета: засвоїти зміст фундаментальних явищ, які властиві будь-якій економіці: виробничі ресурси, продукт, виробництво, потреби, споживач, виробник, економічна ефективність, економічний кругообіг та економічна система тощо; розвивати економічне мислення;; виховувати творчу активність, самостійність у формуванні нових знань, сприяти професійній орієнтації учнів.

Перший розділ – пояснює предмет економічної науки, фундаментальні закони економічної поведінки її основних суб’єктів – споживачів і виробників – та зміст особливого явища – економічна система. Фактично, тут здебільшого йдеться про ті сторони економічного життя, які властиві будь якому суспільству.

Вимоги до учнів:

  • Знати що вивчає економічна наука та яка проблема економічного життя суспільства нею вирішується; зміст основних економічних процесів: виробництва, споживання, розподілу та обміну.

  • Розуміти яку роль відіграє економічна наука у житті людини та суспільства;економічний зміст понять «земля», «праця», «капітал», «здатність до підприємництва», «інформація»; причини безмежності потреб та обмежених можливостей їх задоволення.

  • Розрізняти суб’єкти та об’єкти економічних відносин, етапи економічного дослідження; споживчі блага за критерієм задоволення різних потреб, класифікації потреб; повну та неповну зайнятість ресурсів.

  • Вміти користуватись інформацією для порівняння ресурсного потенціалу різних країн, регіонів; розрахувати загальну та граничну корисність від споживання та той обсяг споживання, який забезпечує оптимізацію корисності.

Під час викладання розділу доцільно використовувати такі методи: словесні (пояснення,лекція, розповідь , бесіда) ,наочні методи (ілюстрація, демонстрація), практичні.

34. Структура, мета та методика вивчення розділу «Фундаментальні процеси та явище ринкової економіки».

Р озділ «Фундаментальні процеси та явища ринкової економіки» складається з таких тем:

Соседние файлы в папке Архив WinRAR