Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Копия управління1

.pdf
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
604.29 Кб
Скачать

88.Назвіть основні функції управління. Розкрийте функцію - корегувань.

Функції управління — сукупність особливих дій та операцій, які виражають психологічну специфіку управлінської діяльності, цілеспрямованого впливу на зв'язки і відносини людей у процесі життєдіяльності організації.

Сьогодні соціологи виділяють чотири основні функції управління: планування, організація виконання, мотивація,

контроль.

Зміст цієї функції полягає у тому, що суб’єкт управління, по -перше, повинен отримувати регулярну інформ ацію по каналах зворотного зв’язку про діяльність тих, хто виступає об’єктом управління, зокрема, про те, як виконуються його рішення. По-друге, виявляючи неналежне виконання керівниками (індивідами, групами, організаціями) своїх обов’язків, він повинен реагувати на це, а не займати пасивну позицію, бо управління у цьому випадку втрачає свій зміст. Потрібно виробляти і здійснювати необхідні і відповідні конкретним обставинам заходи, здатні забезпечувати реалізацію управлінських дій. Іноді отримана суб’єктом управління інформація може показати, що якісь його дії, вимоги, рішення не реалізуються тому, що в даних конкретних обставинах вони не можуть бути виконані. Це означає, що їх необхідно під коректувати, тобто піддати їх частковим змінам.

89.Охарактеризуйте школу класичного менеджменту.

Першою школою менеджменту була класична наукова школа сформувалася в період з 90-х років 19 ст. За 20-і рр.. 20 в. Головними представниками цієї школи були Фредерік Тейлор, Френк Гільберт, Анрі Файоль і М акс Вебер .

М етою класичної школи було створення універсальних принципів управління, дотримання яких призведе організацію до успіху. Розрізняють основні напрями класичної школи менеджменту : науковий менеджмент; адміністративний підхід; аналіз бюрократії. В основу всіх концепцій управління, що складають класичну школу, лежить висунуте ще Адамом Смітом уявлення, згідно з яким, тільки економічне винагороду спонукає людей до роботи: щоб змусити людей працювати, менеджери повинні домогтися задоволення їх потреби в грошах. Вихідні принципи класичної школи:

Людьми рухає лише економічна вигода.

Індивіди є лише пасивним матеріалом маніпуляції для організацій, контролюючих та мотивуючих їх поведінку. Емоції несумісні з економічною раціональністю. Організації повинні мати способи контролю емоцій і непередбачуваної поведінки співробітників.

.

.