Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mova_shpori.docx
Скачиваний:
105
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
484.92 Кб
Скачать

13. Професійна сфера як інтеграція офіційно-ділового, наукового і розмовного стилів.

Мовний стиль - це «усвідомлена суспільством підсистема в системі загальнонародної мови, закріплена за тими чи іншими ситуаціями спілкування, яка історично склалася й характеризується набором засобів вираження і певним принципом їхнього відбору»Мовленнєвий і функціональний стиль розуміємо як сукупність прийомів відбору та сполучень мовленнєвих засобів, функціонально зумовлених змістом, метою та обставинами спілкування. В українській літературній мові вирізняють такі функціональні стилі: художній, офіційно-діловий, публіцистичний, науковий, розмовний, конфесійний та епістолярний. Кожний зі стилів має свої характерні ознаки й реалізується у властивих йому жанрах..Поняття «професійна мова» охоплює три функціональні різновиди літературної мови-офіційно-діловий, науковий, розмовний. На думкуО. А. Лаптєвої, науковий і діловий стилі у період свого становлення«поряд з процесами дивергенції завжди репрезентували зближення,в результаті чого утворився складний конгломерат вихідних спільностей і взаємопроникнень».

14. Текст як форма реалізації професійної діяльності.

Текст (від лат. Іехіит — тканина, сплетіння, поєднання) - це писемний або усний мовленнєвий масив, що становить лінійну послідовність висловлень, об'єднаних у тематичну і структурну цілісність. Отже, текст виступає обов'язковим складником комунікативного процесу, допомагає фіксувати, зберігати і передавати інформацію в просторі й часі.Лінійно розташована сукупність речень є одиницею тексту. Найменша одиниця тексту - надфразна єдність, абзац, що є одиницями різнихпринципів членування тексту, хоча абзац структурно й композиційно може виокремлювати надфразну єдність.

18. Тендерні аспекти спілкування. Стратегії мовленнєвого спілкування.

комунікативної взаємодії індивідів (жінка-чоловік) у співвідношенні з параметрами мови. Тендерний статус учасників спілкування впливає не лише на стратегію і тактику мовленнєвого спілкування, а й на його тональність, стиль, характер.Тендерні пошуки у лінгвістиці зводяться до таких підходів:

- маніфестація тендеру в стилі спілкування;

- виявлення особливостей мовлення чоловіків та жінок - мовні

тендерні стереотипи;

- вираження тендеру на різних мовних рівнях: морфологічному,лексичному та текстуальному;

- тендер і традиції мовленнєвого етикету.

19. Поняття ділового спілкування.Стилі та моделі ділового спілкування.

Ділове спілкування - це цілеспрямований процес обміну інформацією, що переслідує конкретну мету.Метою ділового спілкування є організація, регулювання, оптимізація професійної, наукової, комерційної чи іншої діяльності. В основі ділового спілкування лежить рух до успіху суб'єктів його. Воно концентрує в собі все те, що сприяє згуртованості, комунікативному співробітництву учасників спілкування та прояву індивідуальної ініціативи.Ділове спілкування - це двосторонній процес, що репрезентує спільну мовленнєву діяльність, особливу форму контактів його суб'єктів, як представляють певну організацію, установу, компанію тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]