Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidi_robit МОВОЗНАВСТВО.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
43.8 Кб
Скачать

Завдання та вправи до практичних занять Фонетика. Фонологія

1. Що таке фонема? Як вона співвідноситься зі звуком? Доведіть, що фонема й звук не одне й те саме.

2. Дайте артикуляційно-акустичну характеристику фонем /у/ і /с/.

3. Запишіть текст фонетичною і фонематичною транскрипцією. Назвіть, які зміни звуків Ви помітили у наведеному контексті.

Між запоріжців, гайдамаків

розпорошилися стрільці,

і з козаками, як друзяки,

в тісному зжилися кільці (Ю. Клен);

Рушники золоті на півсвіту

Розіслала гостинно Вкраїна... (Г. Гайворонська)

Лексикологія

1) Доведіть, що виділене слово є багатозначним. Назвіть основні ознаки багатозначних слів.

Страшно гуляти планетці малій самій по безлюдній і темній орбіті (І. Жиленко).

2) Сформуйте синонімічний ряд неповних синонімів з домінантою йти. Назвіть головні риси синонімічного ряду такого типу. Наведіть 1 приклад синонімічного ряду абсолютних синонімів. Назвіть диференційні ознаки синонімічного ряду абсолютних синонімів.

3) Визначити, до якого типу належать омоніми (лексичні (повні та неповні), омографи, омоформи, омофони):

Вити, протягом, мене // мине, лайка, засипати, байка, лава.

4) Чи вступають в антонімічні відношення виділені прикметники у таких контекстах: 1) Слово моє коротке, бо перехід був довгий, а попереду – ще довший (П. Загребельний); 2) Людство – це не математична сукупність мертвого і живого люду. Людство – це культура, аура духовності творців, що пронизує віки, відблиск раю в людській душі (І. Жиленко); 3) Маяли над нами метелики, маленькі і великі, Жовтогарячі, жовті, голубі, Червоні, сині... (М. Рильський).

5) Як називається мовна фігура, що полягає в навмисному поєднанні слів з протилежними або взаємовиключними значеннями? Наведіть приклади цієї мовної фігури.

6) Встановіть значенні слів-паронімів: земельний – земляний, нормалізувати – нормувати, холодильний – холодний – холодовий.

Граматика. Морфологія

Визначити, які граматичні значення властиві кожному слову, якими засобами вони виражені.

Виявити, до якої частини мови належить кожне слово, пояснити своє визначення на основі принципів поділу слів на частини мови.

Рушники

І сучасну, і традиційну оселю на Україні важко уявити без рушників. Тчуть їх і вишивають досі. Для краси в домі, на щастя в ньому, просто так, для душі. Узори на рушниках – то давні забуті символи: ромб з крапкою посередині – засіяна нива, вазон чи квітка – світове дерево од неба до землі, людська фігурка, немов з дитячого малюнка, – знак берегині, богині хатнього вогнища. А подивіться, де висять рушники. Над вікнами і над дверима, на покуті – це обереги од усього злого, що може зайти в дім.

Широкою була сфера використання рушників: на знак згоди на шлюб дівчина подавала їх старостам; намітка, головний убір уже заміжньої жінки, – це довгий (8 м) рушник. У нього загортали маля, що з’явилося на світ. На рушниках опускали в яму домовину.

«Хай стелиться вам доля рушниками!» – казали, бажаючи людині щастя.

Г. Бондаренко