Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kmi_exams.docx
Скачиваний:
116
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.14 Mб
Скачать

7.Комутатори. Іх види,призначення, загальні характеристики

Мере́жевий комута́тор (англ.network switch) або світч (від англ.switch — «перемикач») — пристрій, призначений для з'єднання декількох вузлівкомп'ютерної мережів межах одногосегмента.

На відміну від концентратора, що поширюєтрафіквід одного під'єднаного пристрою до всіх інших, комутатор передає дані лише безпосередньо отримувачу. Це підвищує продуктивність і безпеку мережі, рятуючи інші сегменти мережі від необхідності (і можливості) обробляти дані, які їм не призначалися.

Комутатор працює на канальному рівнімоделі OSI, і тому в загальному випадку може тільки поєднувати вузли однієї мережі по їхніхMAC-адресах. Для з'єднання декількох мереж на основімережного рівняслужатьмаршрутизатори.

Комутатор зберігає в пам'яті таблицю, у якій вказуються відповідні MAC-адресивузла портукомутатора. При включенні комутатора ця таблиця порожня, і він працює в режимі навчання. У цьому режимі дані, що поступають на який-небудьпортпередаються на всі інші порти комутатора. При цьому комутатор аналізує кадри й, визначивши MAC-адресу хоста-відправника, заносить його в таблицю. Згодом, якщо на один з портів комутатора надійде кадр, призначений для хоста, MAC-адреса якого вже є в таблиці, то цей кадр буде переданий тільки через порт, зазначений у таблиці. Якщо MAC-адреса хоста-отримувача ще не відома, то кадр буде продубльований на всі інтерфейси. Згодом комутатор будує повну таблицю для всіх своїх портів, і в результаті трафік локалізується.

Комутатори поділяються на керовані й некеровані (найпростіші). Складніші комутатори дозволяють керувати комутацією на канальному(другому) і мережному (третьому) рівні моделі OSI. Звичайно їх іменують відповідно, наприкладLayer 2 Switch або просто, скорочено L2. Багато керованих комутаторів дозволяють виконувати додаткові функції: VLAN,Qo,агрегування,віддзеркалення. Складні комутатори можна поєднувати в один логічний пристрій —стек, з метою збільшення числа портів

8.Маршрутизатори і шлюзи. Іх види,призначення, загальні характеристики

Комута́ція — процес з'єднання абонентівкомунікаційноїмережічерезвузли. Комутацію мереж третього (мережного) рівня забезпечуютьмаршрутизатори – засоби з'єднування вузлів різних мереж, що використовують мережні (логічні) адреси вузлів.

Маршрутиза́тор (англ.router) — електронний пристрій, що використовується для поєднання двох або більше мережі керує процесоммаршрутизації, тобто на підставі інформації про топологію мережіта певних правил приймає рішення про пересиланняпакетівмережевого рівня (рівень 3 моделіOSI) між різними сегментами мережі. Для звичайного користувача маршрутизатор (роутер) — це мережевий пристрій, який підключається між локальною мережею йінтернетом.

Часто маршрутизатор не обмежується простим пересиланням даних між інтерфейсами, а також виконує й інші функції: захищає локальну мережу від зовнішніх загроз, обмежує доступ користувачів локальної мережі до ресурсів інтернету, роздає IP-адреси, шифруєтрафікі багато іншого.

Зазвичай маршрутизатор використовує адресу одержувача, вказану в пакетах даних, і визначає за таблицею маршрутизації шлях, за яким слід передати дані. Якщо в таблиці маршрутизації для адреси немає описаного маршруту, пакет відкидається Основними характеристиками маршрутизатора є:

  • тип (одно– або мультипротокольний, LAN або WAN, Brouter);

  • підтримувані протоколи;

  • пропускна здатність;

  • типи мереж, що можуть під'єднуватись;

  • інтерфейси (LAN або WAN);

  • кількість портів;

  • можливість управління та моніторингу мережі.

Шлюзи

З'єднувальним елементом, що оперує на верхніх (5–7) рівнях моделі OSI, є шлюз – засіб з'єднання суттєво різнорідних мереж. На відміну від повторювачів, мостів та маршрутизаторів, що є прозорими для користувача, наявність шлюзу є відчутною. Шлюз виконує перетворення форматів та розмірів пакетів, протоколів, даних та деякі інші функції. Звичайно, шлюз реалізується на базі комп'ютера з великим об'ємом пам'яті. Прикладами шлюзів можуть бути:

  • факс: забезпечує доступ до віддаленого факсу, перетворює дані в факс-формат;

  • електронна пошта: забезпечує поштовий зв'язок між локальними мережами;

  • Internet: забезпечує доступ до глобальної мережі Internet.

  • мейнфрейм: з'єднує локальну мережу з великою машиною (виділення одного комп'ютера під шлюз дає змогу будь-якій станції емулювати термінал без встановлення додаткових інтерфейсних адаптерів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]