Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kmi_exams.docx
Скачиваний:
116
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.14 Mб
Скачать

42.Гіперпосилання.Види гіперпосилань.

Гіперпосилання — це активний (виділеним кольором) текст, зображення чи кнопка на веб-сторінці, натиснення на яку (активізація гіперпосилання) викликає перехід на іншу сторінку чи іншу частину поточної сторінки.

Залежно від форми подання можна виділити наступні види гіперпосилань:

- Текстові (виділення кольором і / або підкресленням);

- Графічні (піктограми, кнопки та ін.)

В залежності від сайту, на який здійснюється перехід, можна виділити наступні види гіперпосилань:

- Локальні - посилання на інші частини того самого документа, звідки вони здійснюються

- Глобальні - посилання на інші документи, в загальному випадку - на будь-які ресурси, розташовані поза даного документа, наприклад, в іншому файлі, логічно не пов'язаному з документом і існуючому незалежно від нього, або на сторінці віддаленого Web-сервера.

Гіперпосилання створюються за допомогою особливого парного тега <А> і мають наступний вигляд:

<А Href="http://www.somesite.ru/pages/page125.html">cтpaніца N125</a>

Як бачите, тег <А> містить атрибут HREF, який задає інтернет-адресу сторінки, на яку буде виконаний перехід при клацанні по гіперпосиланню. Цей атрибут обов'язково повинен бути присутнім в будь-якому теге <А>, задаючому гіперпосилання, - це обов'язковий атрибут. (Як з'ясується далі, тег <А> може задавати не тільки гіперпосилання.)

Якщо потрібно дістати доступ до сторінки, що знаходиться на тому ж сайті, що і поточна, ви можете опустити адресу сайту. В цьому випадку код гіперпосилання буде таким:

<А Нкер="/раges/раgе125.html">Страница N125</а>

Якщо ж потрібна сторінка знаходиться ще і в тій же теці, що поточна, можна взагалі залишити тільки ім'я файлу:

<А Нref="раgе125.html">Страница М125</а>

43.Гіперпосилання.Поняття карта чутливих зображень

Гіперпосилання — це активний (виділеним кольором) текст, зображення чи кнопка на веб-сторінці, натиснення на яку (активізація гіперпосилання) викликає перехід на іншу сторінку чи іншу частину поточної сторінки.

Карта зображень (сегментована графіка) використовується у тих випадках, коли необхідно розташувати на одному зображенні декілька гіперпосилань перехід по яким здійснюється завдяки клацанню мишею на певному місці зображення. Це, зокрема, зручно коли зображення меню створюється у вигляді графічного файлу і для кожного пункту меню реалізується своє гіперпосилання.

При використанні карти зображень перш за все потрібно вставити у HTML-документ сам графічний файл, використовуючи тег <img>, до якого неохідно додати параметр usemap. У загальному випадку ця конструкція має такий вигляд:

<img src=”file.gif” usemap=”#map_name”>.

Тут file.gif – файл із зображенням малюнка; map_name – ім’я карти чутливих областей. Якщо опис карти знаходиться не у документі, де вона розташована, а уі ншому HTML-файлі, то перед символом фунта (#) потрібно вказати ім’я HTML-файлу, який містить опис цієї карти.

Для створення карти чутливих областей використовується конструкція тегів <map name=”map_name”>, <map>. Між цими тегами розташовуються теги для визначення чутливих областей. Загльний формат такого тега має наступний вигляд:

<area shape=”shape” coords=”coords” href=”link”>, де

shape – параметр для встановлення форми гарячої області; можливі значення: rect – прямокутник, circ – коло, poly – багатокутник.

coords – кординати областей; для прямокутника – кординати верхньої лівої та нижньої правої вершин прямокутника; для кола – координати центра та довжина радіуса; для багатокутника – пари координат його вершин.

href – ім’я ресурса (HTML-сторінки), до якого необхідно перейти при виборі даної області.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]