Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_Ukrayini.docx
Скачиваний:
367
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
277.13 Кб
Скачать

98. Парламентські вибори 2012 року та їх соціально-економічні та політичні наслідки.

Парламентські вибори стали чи не найважливішою політичною подією 2012 р. З одного боку, підтвердились негативні очікування щодо проведення виборів і підрахунку голосів, проте з іншого, уже зараз виявляються речі, які можуть мати неочікувані наслідки не тільки для влади, але й для країни.

Спочатку про те, чого не вдалось уникнути:

- Влада таки не втрималася від фальсифікацій, а ЦВК, за винятком кількох членів, не наважилася визнати перемогу опозиційних кандидатів у п’яти округах.

- Як і очікувалось, комуністи таки підтримали регіоналів у голосуванні за прем’єра, спікера та його заступників. Але у регіоналів немає своєї більшості, тому для зменшення «трансакційних витрат» її намагатимуться створити із самовисуванців вже 2013 р.

- Ще в листопаді 2011р. опозиція підтримала провладний закон про змішану систему виборів, чим погодилась грати за «донецькими» правилами. Якби вибори відбулись за пропорційною системою, три опозиційні сили після перерозподілу разом отримали б 241 мандат і можливість сформувати парламентську більшість. Вочевидь, 62 депутатам з БЮТ і 36 з НУНС, які підтримали закон (всього проголосувало 366 депутатів, не хотілося брати відповідальності за країну на початку нового економічного спаду і за два роки до президентських виборів.

- Уже напередодні виборів опозиція не змогла погодити єдиних кандидатів в округах, чим дозволила перемогти щонайменше тридцятьом провладним кандидатам. Шанс, який відкривався для власної реабілітації в очах громадян і перемоги над регіоналами, знову був змарнований.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]