Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Medhelp1.doc
Скачиваний:
126
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
402.43 Кб
Скачать

23) Ниркова колька як ускладнення нирковокам'яної хвороби. Ознаки, надання пмд.

Ниркова колька - це дуже сильна, часто нестерпний біль у нирках, яка проявляється переймоподібними больовими імпульсами. Больові відчуття локалізуються внизу живота, в паху, області зовнішніх статевих органів, в стегні, поперекової області, підребер'ї. Методи, які включає в себе перша допомога ниркова колька спрямовані на усунення болю.

Класичною ознакою ниркової коліки служить раптова, інтенсивна, переймоподібний біль в поперековій області або реберно-хребетному куті. Больовий напад може розвиватися вночі, в період сну; іноді початок ниркової коліки пацієнти пов'язують з фізичним навантаженням, тряскою ездою, тривалою ходьбою, прийомом сечогінних ліків або великого об'єму рідини. З попереку біль може поширюватися в мезогастральной, клубову область, стегно, пряму кишку; у чоловіків – в статевий член і мошонку, у жінок – в статеві губи і промежину. Больовий напад при нирковій коліці може тривати від 3-х до 18-ти і більше годин, при цьому інтенсивність болю, її локалізація і іррадіації можуть змінюватися. Під час ниркової коліки пацієнти неспокійні, метушаться, не знаходять положення, що полегшує біль. У момент ниркової кольки розвиваються часті позиви на сечовипускання, надалі – олігурія або анурія, різі в уретрі, сухість у роті, блювання, тенезми, метеоризм. На тлі ниркової коліки відзначаються помірна гіпертензія, тахікардія, субфебрилітет, озноби. Сильний біль при нирковій коліці може ВИКЛИКАТИ розвиток шокового стану (гіпотонію, блідість шкірних покривів, брадикардію, холодний піт) Після закінчення ниркової коліки зазвичай виділяється Значний об'єм сечі, в якій виявляється мікро-або макрогематурія. Перша допомога. Перш за все, при виникненні ниркової коліки, незалежно від інтенсивності болю і тривалості нападу, потрібно викликати лікаря або знайти можливість доставити хворого до лікарні. Часто під ознаками ниркової коліки маскуються інші захворювання, які вимагають термінового лікування: апендицит, холецистит, позаматкова вагітність, перекрут ніжки кісти яєчника, панкреатит, і т.д.Дуже часто ниркову кольку приймають за кишкову непрохідність, тому що схожість симптомів захворювання майже повнаДля надання першої допомоги при виникла нападі ниркової коліки потрібно переконатися, що у хворого саме ниркова колька, а не гостре захворювання, при якому протипоказано тепло. Для цього оцінюють всі ознаки ниркової коліки, описані вище, приділяючи особливу увагу характеру болю (переймоподібні при нирковій коліці), наявність прискореного сечовипускання.Ще раз потрібно відзначити, що, при наданні першої допомоги хворому, потрібно викликати бригаду швидкої допомоги - при гострій затримці сечі, великому камені, що перекрили сечовід, гострому пієлонефриті хворому знадобиться допомога хірургічного плану - введення катетера для відводу сечі, операція з видалення каменя і дренаж нирки. При нирковій коліці, тривалої та інтенсивної, може початися некроз нирки або гостра ниркова недостатність, а ці стани загрожують життю хворого. 24. Гострі отруєння, їх види.

Гострі отруєння — це захворювання хімічної природи, які розвиваються при попаданні в організм хімічних речовин в такій дозі, яка є токсичною. Гострі отруєння викликають серйозні порушення функцій організму, і можуть створити серйозну загрозу для життя. Токсична речовина може потрапити в організм через ротову порожнину, дихальні шляхи, шкірні покриви, зовнішній слуховий прохід, а також у випадку ін’єкцій та інших медичних маніпуляцій. Як правило, отруєння виникає раптово, і розвивається стрімко. Тому в такому випадку необхідно дуже швидко приймати відповідні заходи. Для постановки правильного діагнозу лікар обмежений у часі, що створює певне навантаження (в тому числі і психологічну). Після постановки правильного діагнозу приймаються термінові заходи по детоксикації організму і усунення небезпечних клінічних проявів отруєння. Випадкові отруєння бувають викликані помилковим прийомом усередину побутових хімікаліїв, медикаментів зовнішнього застосування та інших хімічних препаратів при їх неправильному використанні або зберіганні в посуді з-під алкогольних та інших напоїв. Особливе місце займають отруєння у дітей, частіше у віці до п`яти років. Зростання числа гострих отруєнь у дітей пов`язане з випуском великої кількості нових лікарських речовин і зберіганням їх в домашніх умовах у місцях, доступних дітям. Увагу дітей привертають яскрава упаковка і форма пігулок. Перебіг гострих отруєнь у дітей відбувається дуже своєрідно, оскільки внаслідок анатомо-фізіологічних особливостей нервової і серцево-судинної систем отрута швидше проникає в організм дитини.

Надходження токсичної речовини в організм можливе через рот (пероральні отруєння), через незахищені шкірні покриви (перкутанні отруєння), після ін`єкції токсичних доз лікарських препаратів (ін`єкційні отруєння) або при введенні токсичних речовин в різні порожнини організму - пряму кишку, піхву та ін..

Виділення отрут з організму відбувається різними шляхами. Через дихальні шляхи виділяються окис вуглецю, алкоголь, ацетон, синильна кислота та ін.. У таких випадках повітря, що видихається, має запах речовини, якою отруївся постраждалий. Майже всі отруйні речовини або продукти їх розпаду виділяються з організму через нирки разом з сечею. Через слизову оболонку товстої кишки виділяються солі важких металів, ртуть, свинець та ін.. Органи, через які виділяються отрути, нерідко сильно ушкоджуються ними, що викликає важкі захворювання.

На місці події слід встановити причину отруєння, вид токсичної речовини, її кількість і шлях надходження в організм, і, по можливості, час отруєння. Всі постраждалі з клінічною картиною гострого отруєння підлягають терміновій госпіталізації в спеціалізовані центри по лікуванню отруєнь або в лікарні швидкої допомоги.

Особливості невідкладної допомоги при гострих отруєннях полягають в необхідності проведення низки поєднаних лікувальних заходів, метою яких є наступне: 1) припинити подальше надходження і прискорити виведення токсичних речовин з організму; 2) якнайскоріше знешкодити отруту за допомогою застосування специфічної антидотної терапії; 3) забезпечити захист і підтримку тієї функції організму, яка переважно вражається даною токсичною речовиною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]