Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен стандартизація.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
307.2 Кб
Скачать
        1. Історія стандартизація в інформаційно-документній діяльності.

Стандарти у сфері інформаційно-документної діяльності в Україні почали розробляти в

50-ті роки.Для періоду 1950-1960-х рр. визначальним є започаткування післявоєнного розроблення нормативного та методичного забезпечення організації діловодства в Україні. Провідну роль у нормативному та методичному забезпеченні організації діловодства відігравали Архівне управління УРСР і місцеві архівні установи.Підвищенню рівня організації діловодства в Україні у 1970-1980х рр. сприяло впровадження ЄДСД та комплексу нормативних і методичних документів, що входили до УСОРД і мали важливе значення у покращенні організації діловодства в установах України.З 1972р. почали діяти єдині правила підготовки та оформлення організаційно-розпорядчих документів і єдині правила роботи з документами.У 1980р. було розроблено і затверджено ГОСТ 7.27-80 Система стандартів по інформації, бібліотечній та видавничій справі. Науково-інформаційна діяльність. Основні терміни та визначення.У 1983р. було розроблено і затверджено ГОСТ Діловодство і архівна справа. Терміни та визначення понять.У 1984р. було розроблено і затверджено ГОСТ 7.0-84 Система стандартів по інформації, бібліотечній та видавничій справі. Бібліографічна діяльність. Терміни та визначення.У 1995р. було розроблено і затверджено Державний стандарт України ДСТУ 3008-95 Документація звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення. У 1999р. було розроблено і затверджено Державний стандарт України ДСТУ 3843-99 Державна уніфікована система документації. Основні положення.У 2003р. було розроблено і затверджено Державний стандарт України ДСТУ 4163-2003 Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаціно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів. У 2005р. було розроблено і затверджено Державний стандарт України ДСТУ 4423-1:2005 (ISO 15489-1:2001, MOD) Інформація та документація. У 2010 р. було розроблено і затверджено Державний стандарт України ДСТУ 33.116:2010 Страховий фонд документації. Електронні копії документів. Загальні вимоги.

        1. Кількість та тематика ДСТУ «Інформація та документація».

Цей стандарт поширюється на видавничу продукцію і встановлює терміни та визначення основних видів видань. Терміни, регламенто­вані в цьому стандарті, обов’язкові для застосування в документації всіх видів, яка входить у сферу дії державної стандартизації України або використовує результати цієї діяльності.

Вимоги цього стандарту є обов’язковими для підприємств, установ і організацій, що діють на території України, а також для громадян-суб’єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності та видів діяльності.

        1. Мета та функції стандартизації.

Стандартиза́ція — діяльність, що полягає в установленні положень для загального та неодноразового використання щодо наявних чи потенційних завдань і спрямована на досягнення оптимального ступеня впорядкованості в певній сфері.

Метою стандартизації в Україні є забезпечення раціонального використання природних ресурсів, відповідності об'єктів стандартизації їх функціональному призначенню, інформування споживачів про якість продукції, процесів та послуг, підтримка розвитку і міжнародної конкурентоспроможності продукції та торгівлі товарами і послугами.

Завдання стандартизації полягають у створенні умов для досягнення:

економії всіх видів ресурсів;

безпеки продукції, робіт і послуг для довкілля, життя, здоров'я і майна;

безпеки господарських об'єктів з врахуванням ризику виникнення природних і техногенних катастроф та інших надзвичайних ситуацій;

технічної та інформаційної сумісності, а також взаємозамінюваності продукції;

якості продукції, робіт і послуг відповідно до рівня розвитку науки, техніки і технології;

єдності вимірювань;

обороноздатності і мобілізаційної готовності країни.

Стандартизація, як основа технічного регулювання, (діяльність, що спрямована на досягнення оптимального ступеня впорядкованості за даних умов) знаходить дуже широке застосування майже в усіх галузях, вона чітко встановлює вимоги до продукції (військове озброєння, атомна енергетика, аерокосмічна галузь тощо) та питань безпеки, вона дозволяє досягати рівня стандартної (базової) або навіть конкурентоспроможної якості (наприклад, на рівні галузевих стандартів) відповідно до мети застосування.

Національна стандартизація через процес гармонізації з міжнародними нормативними документами, що отримали міжнародне визнання, служить перепусткою на світові ринки для вітчизняних виробників.