Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен стандартизація.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
307.2 Кб
Скачать
        1. Знаки відповідності в Україні та за кордоном

2. Знаки якості в Україні

Знаки відповідності або якості захищаються в установленому порядку і надаються згідно з правилами системи сертифікації продукції. Товари з такими знаками мають відповідати конкретному стандарту або іншому нормативному документу. Залежно від сфери застосування знаки відповідності поділяють на національні й транснаціональні. Національні розробляються, затверджуються і реєструються національним органом стандартизації та сертифікації. Знаки відповідності дозволяється використовувати для маркування тільки сертифікованої продукції. Національні знаки відповідності можуть бути однаковими для всіх видів продукції або груповими (для певних однорідних груп). Прикладом перших можуть бути знаки: в Німеччині - "DIN", Франції - "NF", Великобританії - "Katemark", Польщі - "В", Південній Кореї - "К". Японія користується груповим знаком для продовольчих товарів, сільськогосподарської продукції, продукції лісового господарства та рибної продукції у вигляді літер "JAS". Транснаціональні (регіональні) знаки відповідності підтверджують відповідність вимогам регіональних стандартів і застосовуються країнами певного регіону на підставі загальних стандарт JB і взаємного визнання результатів сертифікації. До таких знаків належать знак "CEN", затверджений Європейським комітетом зі стандартизації, і знак "CENELEC", затверджений Європейською електротехнічною комісією. У країнах ЄС застосовується транснаціональний європейський знак відповідності "СЕ", який підтверджує відповідність продукції приписам європейських директив і технічних агреманів (ATE). Технічний агреман - це документ, який містить докладні технічні характеристики матеріалів, обладнання або технологічних процесів, які відповідають вимогам безпеки та експлуатаційної надійності. Об'єкти агреманів є новинками і ще не мають розроблених для них стандартів. Вимоги агреманів поширюються на показники безпеки, міцності, гігієнічності, екологічної чистоти, ергонометричні характеристики.

Національні знаки відповідності можуть бути загальними для усіх видів продукції або груповими, що підтверджують відповідність визначеної групи або груп однорідної продукції. В Україні затверджено тільки загальний знак відповідності системи УкрСЕПРО. Його символіка, форма, розміри регламентуються ДСТУ 2296-93 "Національний знак відповідності".

Екологічні знаки призначено для інформування про екологічну чистоту споживчих товарів або екологічно безпечні способи їхньої експлуатації, використання чи утилізації. Цю групу знаків поділяють на три підгрупи: перша - знаки, що інформують про екологічну чистоту товару або безпеку для навколишнього середовища; друга - знаки, які інформують про екологічно чисті способи виробництва або утилізації товарів чи їхньої упаковки; третя - знаки, що інформують про небезпечність продукції для довкілля. Основні принципи екомаркування було розроблено Радою ЄС 1992 року. Екомаркування, рекомендоване ЄС, - це спеціальний знак, котрий може бути двох кольорів - зеленого або блакитного, або наноситься чорною (білою) фарбою на біле (чорне) тло. Таке маркування, однак, не поширюється на харчові продукти, напої та лікарські препарати. Рішення про надання екоетикетки приймають компетентні органи держав - членів ЄС. Усі витрати на оцінку екологічної чистоти продукту або технологічного процесу, а також спеціальний збір за використання маркування сплачує претендент.

Наведемо деякі приклади знаків якості, що використовуються в Україні, які показують відповідність стандартам те екологічне маркування:

- державний знак якості СРСР;

- знак ГОСТ Р, іноді називають "Знак Ростесту";

- означає відповідність стандартам якості та безпеки Європейського союзу;

- нетоксичний матеріал;

- екологічно безпечний продукт, може використовуватися на продуктах харчування, парфюмерно-косметична продукція, промислові товари для населення;

- знак відповідності продукції українським стандартам та нормативним документам;

- знак вторинної переробки;

- знак, що означає - без генномодифікованих організмів.

Всі ці, вище представлені знаки допомагають споживачеві зробити правильний для нього вибір.

знак якість право споживач

3. Знаки якості за кордоном

За кордоном екологічно чистим продуктам, маркуванню та упакуванню продукції надають великого значення, але більш ваговим аргументом є наявність сертифікатів, знаків якості, дотримання стандартів, що лише підтверджує якість продукції. Я пропоную розглянути європейське маркування екологічними знаками.

У світі уже давним-давно широко застосовується спосіб, що полегшує життя покупця, маркування. Ці значки у всіх на виду, але знають про них не всі, особливо в Росії. Російські покупці часто е звертають увагу на картинки і знаки на етикетках та упаковках, але ж такі символи приховують важливу інформацію.

Взагалі, національна екологічні лейбли існують в багатьох країнах світу. Лідерами є країни Євросоюзу, США, Канада, Японія, Австралія, але на сьогодні свої знаки мають також Тайланд, Тайвань, Індія, Бразилія

Більшість знаків, призначених для інформування споживача про властивості пропонованих товарів, можна умовно поділити на дві групи:

1. Знаки відповідності.

2. Екологічне маркування та інші інформаційні знаки.

Сертифікація такого устаткування проводиться за правилами, прийнятими Міжнародною електротехнічною комісією.

До другої групи знаків належить так зване екологічне маркування, або екознаки.

Оскільки споживачі зацікавлені у продукції високої якості, що відповідає основним вимогам охорони здоров'я й безпеки, виробники продукції розвинених країн змушені враховувати екологічний фактор у стратегії свого розвитку. Багато промисловців вважають показник екологічної чистоти продукції визначальним фактором комерційного успіху як усередині своїх країн, так і за кордоном. Відсутність чіткого визначення "екологічно чистої продукції" може призвести до помилкової реклами й введення споживача в оману. Тому виникає потреба в присвоєнні екопродукції особливого знака, що виділяється із загальної кількості вироблених товарів. При цьому знак повинен присвоюватися певному товару, а не фірмі-виробнику в цілому (рис.1).

Сьогодні в багатьох країнах світу знаки екологічного маркування присвоюються компетентними організаціями, які захищають права споживачів. Одним з перших знаків, що вказує на екологічно чисту продукцію, є введений у ФРН в 1978 році Знак "Блакитний Янгол", зображений на рис.2 (символ "Блакитний янгол" запозичений з емблеми Програми ООН з навколишнього середовища).

У процедурі розгляду й присвоєння знака "Блакитний Янгол" беруть участь: Федеральне Агентство з навколишнього середовища, Німецький інститут із забезпечення якості й маркування, представники товариств споживачів та інші організації.

Товариства споживачів Європейського Співтовариства докладають значних зусиль для введення єдиного маркування екологічно чистих товарів у рамках ЄC. Це повинно сприяти розробці, виробництву й використанню виробів, що меншою мірою забруднюють навколишнє середовище протягом усього життєвого циклу. А також повинно забезпечити споживача достовірною інформацією про екологічність продукту, що купується. Рішення про присвоєння екологічного маркування приймається компетентними органами країн - членів ЄС, які попередньо проводять оцінку екологічності виробу-кандидата. Екомаркування містить знак, зображений на рис.3, що може бути виконаний у двох кольорах (зеленому і блакитному) або чорним кольором на білому фоні, або білим кольором по чорному.

Екомаркування в країнах ЄС розвинене дуже добре, тому прикладів їх можна наводити багато.

Висновки

Можна зробити висновок, що знаки якості на будь-яких виробах та продуктах харчування мають велике значення як для споживача, так і для виробника. Чим більше буде більше знаків відповідності на продукті, тим більша є гарантія того, що цей продукт якісний.

Україна має менш розвинену систему маркування знаками якості, ніж країни Європи, але деякі продукти національного виробництва все ж відзначаються знаками якості європейського походження. Країни Європи вагомого значення надають знакам екологічного маркування, які б гарантували його екологічну чистоту.

Можна сказати, що знаки якості допомагають зробити правильний вибір. Наприклад, міжнародна програма захисту прав споживачів "ЗНАК ЯКОСТІ" - це соціальна благодійна програма, спрямована на досягнення суспільно корисних цілей. В Україні Міжнародна програма захисту прав споживачів здійснюється відповідно до законодавства України про захист прав споживачів. Отже, це говорить про те, що Україна приймає участь у підтримці споживача.

Хотілося б зауважити, що в Україні виходить в ефір телепрограма знак якості. Знак якості - телепрограма, соціальний проект про якість продуктів і речей, які ми купуємо. Більш ніж за 500 випусків програми глядачі встигли подивитися з іншого боку на зовсім різні товари - від сметани до спалахуйок. При цьому правильний вибір допомагають зробити експертні висновки спеціалістів Держспоживчстандарту України (Державний комітет у справах технічного регулювання та споживацької політики виступає генеральним партнером програми і тестує продукти на базі власних лабораторій), а не рекламні обіцянки завжди добросовісних виробників. Саме таких програма і викриває.