Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод композ. 2к ордери Швець Олексієнко.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
6.39 Mб
Скачать

1. Архітектурні ордери. Ордери в масах.

Ордером є тектонічна система, що виросла на основі доведеної до вищого ступеня досконалості стійно-балочної системи. Ордер, одночасно, є конструктивна, і художня система. Розглянемо декілька докладніше римські ордери, які, завдяки, роботам теоретиків Відродження, були приведені в досконалу строгу і визначену систему (тосканський, доричний, іонічний, корінфський ордери). Кожен ордер складається з трьох частин: колони, антаблементу і п’єдесталу.

Колона - це опора, що підтримує антаблемент. Колона складається з трьох частин: головна частина – стрижень, або стовбур колони, знизу колони є невелике розширення – база, а вгорі також розширення – капітель. Стовбуром колони є круглий стовп, що стоншується догори. Це стоншування складає від 1/5 до 1/6 нижньої товщини. Стоншування починається з 1/3 висоти стовбура колони і робиться по плавній кривій. У базах колон містяться круглі частини і квадратна в плані сама нижня частина (плінт), що поступово розширюються донизу, що складає основу бази. Плінт сприяє надійнішій стійкості всієї колони. Сама верхня частина капітелі (абак) має вид квадратної плити або складнішу форму. Абак капітелі - це та частина, яка безпосередньо несе на собі камені, що входять до складу антаблементу.

Антаблемент складається з 3 частин: архітрава, фриза і карниза. Архітрав - це перша істотна частина антаблементу, що складається з декількох кам'яних плит (балок), що укладаються на капітелі і перекривають відстань між колонами. Над архітравом поміщається інша горизонтальна смуга - фриз, що складається з дрібніших каменів і що є як би торцем перекриття. Над фризом розміщується карниз, сама верхня частина антаблементу, що захищає ордер від води, що стікає з даху.

П'єдесталом є квадратний в плані стовп (паралелепіпед), що має невелике розширення донизу (база п'єдесталу) і вгорі (карниз п'єдесталу). Середня частина п'єдесталу - це тіло п'єдесталу. П'єдестал є частиною ордера, на яку встановлюється колона. Неповний ордер не має п'єдесталу і складається з двох частин: колони і антаблементу. Ширина тіла п'єдесталу під колоною повинна дорівнювати ширині плинта бази колони, ширина архітрава - верхньому діаметру колони.

Розглянемо зображення ордерів в масах (рис.1).

Перш за все всю висоту ордера ділимо на 19 частин: верхні 3 частини відокремлюємо на антаблемент, нижні 4 частини - на п'єдестал, а що залишилося 12 середніх частин складають висоту колони. Порівнюючи ордери, слід звернути увагу на колони. Тосканська колона наймасивніша, діаметр її нижньої підстави відкладається по висоті 7 разів, доричної - 8 разів. Діаметр іонічної колони відкладається 9 разів, корінфської (найстрункішої колони) - 10 разів. Оскільки всі розміри частин ордера даються в модулях (модуль рівний половині нижнього діаметру колони, тобто радіусу), то висоти колон відповідно рівні 14, 16, 18, 20 модулям.

Висота баз у всіх колон дорівнює 1 модулю. Плінт бази утворює в плані квадрат, діагональ кожного квадрата дорівнює 4 модулям для всіх ордерів. Висота плінта бази тосканського і доричного ордера дорівнює 1/2 висоти бази, а іонічного і корінфського -1/3.

Висота капітелі перших двох ордерів складає також 1 модуль. Капітель складається з 3 рівних по висоті частин. Верхня частина - абак - має вид квадратної плити, винесення якої визначається побудовою (лінія під кутом 45°) і рівний 1/3 модуля. Під абаком знаходиться кругла в плані частина у вигляді чверті валу (ехін). Під нього є шийка, що представляє продовження стрижня колони, але відокремлена від нього незначним профілем.

Капітель іонічного ордера характеризується спіральними завитками (волютами) і сильно відрізняється від інших капітелей. У ній є абак і вал, але немає шийки. Висота капітелі складає 2/3 модуля. Центри завитків розташовані на відстані 1 модуля від осі колони.

У капітелі корінфського ордеру ясно видно абак заввишки в 1/3 модуля і складної форми в плані, вписаної в квадрат, діагональ якого - 4 модулі. Під. абаком є складно оброблена частина, що складається з двох ярусів листя, з якого зростають завитки, що доходять до абака. Висота цієї частини - 2 модулі, а висота всієї капітелі 2 1/3 модуля.

Ширина тіла п'єдесталу повинна дорівнювати ширині плинта бази колони. Висота карниза п'єдесталу для трьох ордерів рівна 1/2 модуля, а у корінфського - 5/6. Висота баз у тосканського і іонічного ордерів - 1/2 модуля, а у доричного і корінфського - 5/6. Висота карниза і бази п'єдесталу визначається побудовою похилих ліній: при висоті карниза або бази 1/2 модуля ці лінії проводяться під кутом 45°, а при висоті 5/6 модуля - під кутом 60°.

Розглядаючи антаблементи, перш за все порівняємо архітрави. У тосканському і доричному ордерах вони мають просту форму і їх висота - 1 модуль. У іонічному ордері архітрав розчленований на три смуги і має вінчаючий профіль, його загальна висота – 11/4 модуля. У коринфському ордері архітрав отримав ще більший розвиток і має висоту 11/2 модуля.

Висота фриза приймається рівною для тосканського ордера -11/6 модуля, а для всіх останніх - 11/2 модуля.

Частину антаблементу, що залишилася, займає карниз. Його висота складає 11/3, 11/2, 13/4, 2 модулі послідовні для чотирьох ордерів. Винесення карниза визначається проведенням прямої під кутом 45° від нижньої частини карниза. У карнизах доричного і іонічних ордерів підтримуюча частина розвиненіша і складає 1/2 висоти всього карниза. Верхня половина призначена для частини, що звішує і вінчаючої, і ділить навпіл, на кожну частину по 1/4 всієї висоти карниза. У карнизі коринфського ордера підтримуюча частина ще більш ускладнюється і займає вже 2/3 висоти всього карниза, а що залишилася 1/3 ділиться навпіл для створення слізника і вінчаючої частини (по 1/6 висоти на кожну частину).

Перехід від мас до деталей доцільно робити поступово, замінюючи зображення крупних мас дрібнішими, а потім деталями.