Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 РЕФЕРАТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
76.8 Кб
Скачать

Вимоги до реферату

Актуальність теми.Крім "загальної" важливості розглянутої проблеми, обрана тема реферату по тематиці кафедри соціально-гуманітарних дисциплін повинна допомагати студентові в роботі над власним дослідженням (дипломним, курсовим проектом, магістерською або кандидатською дисертацією і т.п.). Матеріали реферату по дисципліні "Основи психології й педагогіки", "Основи маркетингу та менеджменту" можуть, наприклад, бути частиною пояснювальної записки до дипломного проекту, розділу "Психологічне обґрунтування проекту", елементів аналізу маркетингу, частиною магістерської або кандидатської дисертації.

Достатній теоретичний рівень. Зазначена вимога означає, що студент повинен розкрити добрану тему реферату на сучасному рівні відповідної науки (психології, маркетингу, політології, філософії, соціології, естетики), використовуючи такі підходи і наукові знання, що пояснюють різні явища й події з позицій сьогодення. Крім того, студент повинен достатньо повно розкрити основні поняття й терміни, що стосуються наукової проблеми реферату, включати в зміст реферату тільки об'єктивні факти і реальні практичні приклади.

Реферат повинен містить:

  • достатню кількість вивчених опублікованих джерел (монографій, журнальних статей) вітчизняних та зарубіжних авторів (не менше 5);

  • систематизацію й аналіз різних думок і підходів, формування власної точки зору на задану проблему;

  • порівняння теоретичних поглядів учених, розробка висновків, рекомендацій.

Важливою вимогою до виконуваної роботи є грамотність оформлення. Порушення правил цитування, оформлення виносок, посилань, граматичні помилки, стилістичні погрішності - усе це знижує якість роботи.

Крім того, зневага цими вимогами не виховує в студента тієї культури оформлення наукової праці, що знадобиться йому в майбутній практичній діяльності.

Написання реферату, контрольної або будь-якої іншої самостійної роботи, що є підсумком у вивченні визначеного циклу дисциплін або якої-небудь однієї навчальної дисципліни, передбачає серйозну підготовчу роботу, що складається з наступних етапів:

1. Вибір теми. Тематика рефератів визначається змістом навчального курсу, розробляється викладачем дисципліни і затверджується кафедрою.

Необхідно вибирати тему таким чином, щоб вона викликала інтерес або була пов'язана з роботою студента і сприяла максимальному використанню знань, практичного досвіду.

Реферати, виконані на тему, не затверджену кафедрою, на рецензію не приймаються!

2. Формулювання мети та основних завдань. У залежності від того, наскільки ясно й точно сформульована мета роботи, настільки вдалим є план роботи, її організація, стиль викладу. Саме мета визначає коло теоретичних проблем і стосовних до них реальних подій, фактів. Визначеність мети дозволяє студентові виділити в роботі основний напрямок дослідження, упорядкувати пошук і аналіз матеріалу. Невдале визначення мети часто приводить до зниження якості роботи: у ній переважають загальні міркування, аналіз підмінюється описовістю. Мета реферату повинна бути тісно пов’язана з назвою його теми, а також такою, що її можна досягти, враховуючи обсяг роботи і специфіку навчання. На основі сформульованої мети студент має визначити основні завдання, які необхідно розв’язати в процесі виконання роботи. Завдання повинні конкретизувати основну мету роботи; їх визначення пов’язане з назвами основних питань чи розділів реферату. Приклади формулювання мети: "Метою роботи є розгляд деяких особливостей конфліктів в закладах художньої освіти", "Метою роботи є опис деяких маніпулятивних технік, що їх використовують учні при спілкуванні з викладачами”.

3. Складання плану. На початку підготовки реферату студент повинен ознайомитися зі змістом літературних джерел за добраною темою і скласти план. План – проміжний етап роботи, він пишеться «для себе», обговорюється з викладачем, затверджується на консультаціях за курсом. План може складатися в простому чи розгорнутому вигляді. Чим чіткіше план роботи, чим він логічніше, тим легше авторові викладати свої думки, робити обґрунтовані висновки. План реферату є відбитком його структури, під якою розуміється порядок побудови наукової праці, взаємозв'язок окремих її частин.

Недоліком більшості робіт є нерозмірність розділів, що є наслідком захоплення студента якимсь одним питанням.

Тому при складанні плану студентові важливо визначити, нехай приблизно, розміри кожної частини майбутньої роботи і їхній взаємозв'язок. У процесі вивчення матеріалу план може удосконалюватися й одержує остаточний вид лише наприкінці роботи над темою.

Виконані розділи роботи студент подає на розгляд керівнику і, відповідно до його зауважень уточнює, доповнює і в разі потреби - допрацьовує.

4. Виклад матеріалу.Виклад матеріалу повинен бути пов'язаним, тобто зміст кожного наступного абзацу повинний бути значеннєвим продовженням попередніх.

У роботі можуть бути додатки у виді малюнків, таблиць. Кожен додаток повинний бути пронумерований і озаглавлений. У тексті роботи повинні бути посилання на кожен додаток.