Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
193.02 Кб
Скачать

5.2. Оформлення цифрового матеріалу

При використанні в роботі цифрових даних рекомендується застосовувати таблиці, схеми, діаграми. Якщо таблиця або інший матеріал створені на основі даних відповідного джерела і власних розрахунків автора, про це повинна бути належна інформація в посиланні.

Кожна таблиця повинна мати порядковий номер і заголовок. Таблиці нумеруються арабськими цифрами послідовно в межах розділу. У правому верхньому куті над заголовком поміщають напис “таблиця” із вказівкою номера таблиці, що складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, розділених крапкою. Наприклад, таблиця 1.2. - друга таблиця першого розділу.

При перенесенні таблиці на інший лист (сторінку) слово “таблиця” і її номер, а також заголовок указують один раз - над першою частиною таблиці. Над іншими частинами пишуть “Продовження табл.1.2.”.Заголовок пишуть із великої літери.

Заголовки колонок таблиць повинні починатися з великих літер, підзаголовки - із рядкових, якщо вони утворюють одне речення з заголовком, і з великих, - якщо вони самостійні. Колонки таблиць рекомендується позначати цифрами, а не літерами.

Таблицю поміщають після першого нагадування про неї таким чином, щоб її можна було читати без повороту роботи або з поворотом за годинниковою стрілкою. Рекомендується застосовувати таблиці, що поміщаються на одному листі, тобто невеликі. Варто уникати великих чисел, написаних цілком, по можливості , давати їх у більш великих одиницях виміру. Наприклад, замість 525328 грн. варто писати 525,3 тис.грн. Але, якщо потрібна велика точність, наприклад, необхідно відобразити собівартість одного виробу, тоді потрібно писати цифру в гривнях і копійках, а при обчисленні витрат на 1 грн. товарної продукції - із десятими частками копійок ( 83,5 коп.)

Таблицю з великою кількістю колонок не допускається поділяти на частини і поміщати одну частину над іншою у межах однієї сторінки.

Якщо повторюваний у колонці таблиці текст складається з одного слова, то допускається заміняти його лапками. Якщо текст складається з двох і більше слів, при першому повторюванні його заміняють словами “те ж”, а далі – лапками. Ставити лапки замість повторюваних цифр, знаків, символів не допускається.

Якщо цифрові дані в якомусь рядку таблиці за змістом повинні бути відсутні, то в ньому проставляють “х”.

5.3. Оформлення формул

Формули (якщо їх більше однієї) нумеруються арабськими цифрами. Нумерація повинна бути наскрізною у межах розділу. Перша цифра нумерації відповідає номеру розділу, друга - порядковому номеру формули в даному розділі. Наприклад, формули в першому розділі нумеруються в такий спосіб: 1.1.; 1.2.; 1.3. і т.д. Усередині розділу при переході від одного параграфа до іншого нумерація формул не переривається.

Номер указують із правої сторони сторінки на рівні формули в круглих дужках, наприклад, (2.1.). Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів потрібно наводити безпосередньо під формулою в тій же послідовності, в якій вони дані у формулі. Значення кожного символу і числового коефіцієнта потрібно надавати з нового рядка. Перший рядок пояснення починають зі слова “де” без двокрапки.

Рівняння і формули варто виділяти з тексту вільними рядками. Вище і нижче кожної формули повинне бути залишено не менше одного вільного рядка. Якщо рівняння не поміщається в один рядок, воно повинне бути перенесене після знака рівності (=) або після знаків (+), мінус (-), множення (х) і ділення (:).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]