Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
193.02 Кб
Скачать

2.2. Підбор та вивчення літератури

Дослідження в області економіки підприємства вимагають попереднього вивчення соціально-економічної літератури. Вивчення такої літератури повинне починатися з 2-го курсу, відразу після закріплення за студентами теми НДР. Робота з літературою починається зі самостійного пошуку необхідних джерел з теми . Для цього студент повинен попередньо ознайомитися з бібліографічними посібниками і каталогами в наукових бібліотеках, на кафедрі, інтернеті. У результаті цього складається список літератури з вказівкою авторів, повної назви видавництва, місця видання, а також кількості сторінок у даній книзі. При цьому необхідно намагатись відібрати насамперед монографії.

Бібліографічний список надається науковому керівнику, разом із яким вирішується питання, які роботи і в якій мірі можуть бути використані . Студент може також, у разі необхідності, виписати через бібліотеку університету необхідну літературу в порядку міжбібліотечного обміну.

У список літератури необхідно включати лише ті видання, що використовуються в роботі .

При підборі літератури варто мати на увазі, що необхідний матеріал може бути не тільки в книгах, що мають однакову назву з темою курсової роботи, але і в інших, близьких до проблеми, що аналізується. Наприклад, для теми "Шляхи підвищення ефективності використання основних фондів на підприємстві " може бути використані підручники та монографії: "Економіка промислового підприємства", “Парк металорізних машин і його використання ", " Шляхи підвищення ефективності виробництва в машинобудуванні " та ін.

Рекомендується також підбір і вивчення літератури, що характеризує економіку підприємства різних галузей.

Після уточнення бібліографічного списку необхідно перейти до глибокого вивчення літератури. Спочатку необхідно ознайомитися з Законами України, Постановами Верховної Ради, Кабінету Міністрів, що мають відношення до теми роботи, потім зі спеціальною літературою, статистичною інформацією, матеріалами досліджень з даної теми, що є на кафедрі.

Насамперед, рекомендується вивчити сучасну літературу, а потім перейти до ознайомлення з джерелами минулих років. При наявності декількох видань з однієї й тієї ж проблеми доцільно вибрати більш нове видання, яке відображає остаточно сформовану точку зору.

Вивчення літератури припускає відповідні виписки: окремі тези, стислий конспект та ін. Записи повинні бути ясними, містити саме суттєве і з повними бібліографічними даними ( найменування джерел, автор, видавництво, сторінки та ін.)

Ці виписки необхідно подати науковому керівнику для узгодження щодо доцільності і ступеня їхнього використання у курсовій роботі.

2.3. Збір і обробка фактичного й статистичного матеріалу

Для написання курсової роботи потрібні як літературні джерела, так і фактичний матеріал. Тільки на його основі студенти можуть зробити обґрунтовані висновки про процеси, що відбуваються в економічному житті суспільства, і явищах, проаналізувати тенденції економічного розвитку держави, галузі й окремо взятого підприємства.

Джерелами одержання фактичних даних можуть бути монографіі й навчальні посібники, статистичні збірники й довідники, журнали й газети, різні інформаційні бюлетені, а також нормативні й фінансові документи, що регулюють діяльність конкретних підприємств.

Систематизація й аналіз фактичного матеріалу передбачає широке використання в курсовій роботі таблиць, діаграм, графіків, схем. Для їхнього складання й обробки даних студентам рекомендується використовувати економіко-математичні методи й сучасну обчислювальну техніку, застосовувати найбільш ефективні методики економічного аналізу.

Після того як розроблений план, вивчена література, підібраний і відповідним чином оброблений фактичний матеріал, можна приступати до написання курсової роботи. Це досить трудомісткий і відповідальний етап, тому що тут студент повинен проявити вміння самостійно мислити, аналізувати дані, робити узагальнення, висновки й конкретні пропозиції щодо практики господарювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]