Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
техніка гри у футбол.rtf
Скачиваний:
405
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Висновок до 1 розділу

Загальна фізична підготовка футболіста забезпечується вправами загально-розвиваючого характеру і вправами з інших видів спорту (легкої атлетики, гімнастики, баскетболу, гандболу, хокею, лижного спорту, плавання і т.д.). За допомогою таких вправ досягається розвиток і зміцнення м'язового апарату, поліпшується функціональна діяльність всіх органів і систем організму, забезпечується всебічний розвиток рухових якостей, підвищується загальна тренованість спортсмена.

Від того, наскільки повно володіє футболіст усім різноманіттям технічних засобів, як вміло й ефективно застосовує їх багато в чому залежить досягнення високих спортивних результатів. Швидкість і надійність, простота й ефективність – от вимоги до техніки футболу в умовах підвищеного темпу гри і збільшення кількості єдиноборств.

За характером ігрової діяльності в техніці виділяються два великих розділи: техніка польового гравця і техніка воротаря. Кожний з розділів складається з конкретних технічних прийомів, що виконуються різними способами. Ці способи мають загальну основу дій і відрізняються тільки деталями. Умови виконання надають техніці гри ще більшої різноманітності.

Техніка гри воротаря істотно відрізняється від техніки польового гравця. Це обумовлено тим, що воротареві дозволено грати руками в межах штрафного майданчика. У процесі гри воротар користується необхідним арсеналом техніки польового гравця.

Основною задачею технічної підготовки футболіста є доведення його спеціальних рухових дій до вищого ступеня автоматизації (тому що увага під час гри повинна бути спрямована не на спосіб виконання, а на вирішення тактичних задач), а також адаптація до умов ігрової діяльності, формування навички застосування технічних прийомів у різних ігрових поєднаннях. Для вирішення цієї задачі використовується весь комплекс методів фізичного виховання.

Охорона праці та техніка безпеки при проведенні занять з футболу

Техніка безпеки

Характеристика умов праці тренера з футболу

Відкриті спортивні майданчики повинні бути розміщені в спортивній зоні на відстані не менше 25 м від навчальних та навчально-допоміжних приміщень і відповідати вимогам ВСН 46-86 «Спортивные и физкультурно-оздоровительные сооружения. Нормы проектирования», СП 1567-76 «Санитарные правила устройства и содержания мест занятий по физической культуре и спорту» та ДБН В 2.2-3-97 «Будинки та споруди навчальних закладів». Майданчики для рухливих ігор повинні бути встановлених розмірів, що визначаються правилами проведення змагань з різних видів спорту, затвердженими національними спортивними федераціями. Відповідно до СП 1567-76 «Санитарные правила устройства и содержания мест занятий по физической культуре и спорту» відкриті майданчики повинні мати покриття з рівною й неслизькою поверхнею, яка не має механічних включень, що приводять до травмування. Футбольне поле не можна огороджувати канавами, влаштовувати дерев'яні або цегляні бровки. Не менше ніж на 2 м від майданчика не повинно бути дерев, стовпів, парканів та інших предметів, що можуть спричинити травму. Нормальна висота трави на футбольному полі звичайно складає 3,0 - 3,5 см. Відповідає регламенту природній, суцільний трав’яний покрив, без вибоїн та ям, відкритих ділянок ґрунту, з висотою трави не менше 3,0 см .

Організаційні заходи попередження травматизму

Особи, які перший раз прийшли на роботу, проходять вступний інструктаж на робочому місці відповідно до ДНАОП 0.00-4.12-05. Повторний інструктаж о ОП проводиться 1 раз в 6 місяців . Інструкції з техніки безпеки перед проведенням тренування з футболу.

Тренер зобов'язаний:

- підготувати футбольне поле для забезпечення безпеки та ефективності заняття;

- провести інструктаж з охорони праці і техніки безпеки по спортивним і рухливим іграм для всіх спортсменів з обов'язковою відміткою в «Журналі з охорони праці»;

- забезпечити безпечне використання спортивного встаткування та інвентарю, наявного на футбольному полі;

- перевіряти справність спортивного встаткування перед кожним тренуванням;

- про неполадки, які виникли повідомити адміністрацію;

- виключити використання непридатного встаткування;

- перевірити надійність кріплення , футбольних воріт, стійок і інших снарядів;

- перевірити одяг і взуття футболістів, ознайомитися з медичними показаннями;

- забезпечити порядок і дисципліну спортсменів під час занять і в процесі підготовки до них;

- не допускати до занять футболістів, які не пройшли інструктаж з охорони праці і техніки безпеки на заняттях;

- не використовувати несправне спортивне встаткування.

Спортсмени зобов'язані:

- надягати спортивний костюм і спортивне взуття з неслизькою підошвою;

- пройти інструктаж з охорони праці на заняттях;

- виконувати вимоги охорони праці і правила для спортсменів на заняттях;

- приступати до основного навантаження тільки після розминки.

При перевдяганні футболістів у гардеробі тренер зобов'язаний забезпечити дисципліну.

Спортсмени зобов'язані:

- розмовляти спокійним голосом;

- акуратно скласти речі в шафу, взуття поставити на нижню полицю шафи;

- додержуватися дисципліни, строго виконувати правила використання шафами, туалетними та душовими кабінами;

- виконувати всі вимоги тренера, самовільно не робити ніяких дій.

Спортсменам забороняється:

- порушувати правила охорони праці в роздягальні;

- бігати, стукати дверима, штовхати один одного; кидати різні предмети один у одного, ламати дверцята шаф і інші меблі, рухати без дозволу тренера лави, сидіти на нижній полиці шафи .

При виникненні несправностей в роботі душу, туалету, при поломці шаф, дверей або лав негайно сповістити про це тренеру.

При одержанні травми, спортсмен або свідок того, що сталося зобов'язаний негайно сповістити про це тренеру, який зобов'язаний надати першу допомогу і сповістити про це лікарю та адміністрації.

Інструкції з техніки безпеки під час тренування футболістів.

Спортсмени зобов'язані:

- починати гру, робити зупинки в грі та закінчувати гру тільки за командою (сигналом) тренера;

- строго виконувати правила проведення рухливої гри;

- уникати зіткнень з гравцями, поштовхів і ударів по рукам і ногам гравців;

- при падінні необхідно згрупуватися щоб уникнути одержання травми;

- уважно слухати і виконувати всі команди (сигнали) тренера.

Футболістам забороняється :

- організовувати спортивні ігри під час відсутності тренера;

- брати участь у спортивних і рухливих іграх без спортивної форми і взуття;

- порушувати вимоги охорони праці під час спортивних і рухливих ігор.

Тренер зобов'язаний :

- забезпечити безпечну участь усіх футболістів у тренуванні;

- забезпечити безпечне використання спортивного встаткування та інвентарю;

- забезпечити стійку дисципліну на тренуваннях;

- забезпечити показ виконання необхідних прийомів спортивних і рухливих ігор;

- дотримуватися принципу доступності виконання вимог тренера спортсменами, використовувати індивідуально-орієнтований підхід до футболістів. Основні задачі медичного забезпечення під час занять з футболу: 1. Медично-санітарне забезпечення регулярних занять й змагань. 2. Медичний контроль – систематизоване обстеження стану здоров’я тих, які займаються.

3. Поетапна оцінка функціонального стану в процесі підготовки. 4. Участь в лікуванні і реабілітації спортсменів в зв’язку з травмами і захворюваннями. При проведенні занять можливий вплив наступних небезпечних факторів на спортсменів:

- травми при зіткненнях;

- травми при порушенні правил проведення занять;

- травми при падінні на мокрій, слизькій підлозі або майданчику.

Спортсмени повинні уникати травм при зіткненнях, падіння на мокрій, слизькій підлозі або майданчику, не порушувати правила гри.

Про кожну отриману травму необхідно негайно довести до відома тренера, який зобов'язаний забезпечити надання медичної допомоги. На заняттях, спортсмени повинні дотримуватись правил проведення спортивної гри, мати спортивний одяг і взуття, виконувати вимоги особистої гігієни.