Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Херсонська область.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
373.18 Кб
Скачать

Розділ 8. Курорти

Область має значні можливості розвитку курортної галузі і масового відпочинку в долинах Дніпра, Інгульця, на узбережжі Дніпровського лиману, Чорного і Азовського морів, хоча використовуються вони незначною мірою. Діють курорти Гола Пристань і Скадовськ, курортна місцевість Арабатська Стрілка. Санаторій "Гопри", розташований на березі цілющого Соляного озера, функціонує на базі озерних сульфідних грязей і хлоридно-натрієвої ропи. Тут збереглася перша грязьова лікарня для лікування захворювань опорно-рухового апарату, збудована в кінці XIX ст. [6].

ГРЕЧЕНІВСЬК

Курортним центром області є м. Генічеськ, через яке пролягає шлях на найдовший (майже 100 км) пляж Азовського моря, розташований на Арабатській Стрілці [7]. Невелике містечко, яке налічує 21 тис. мешканців і знаходиться на північно-західному березі Азовського моря, за 13 км від траси Москва-Сімферополь, 170 км. від самого Сімферополя, і 210 км від Херсона. Генічеськ  регіональний центр, який має багато історичних пам’ятників.

Генічеськ відомий своїми курортами, Арабатською Стрілкою і азовським кліматом взагалі. Це відомий дитячий курорт: вода завжди тепла, пляжі піщані, море неглибоке. Велика кількість лікувальних сольових озер та гарячих джерел.

АРАБАТСЬКА СТРІЛКА

Арабатська Стрілка  піщана обміль східного берегу Криму, довжина якої складає 112 км. Приблизно на половину її поділяють Херсонська область та кримська автономія. Цікаво, що з’явилась ця коса недавно  років 350 тому, внаслідок підйому та зниження рівня Азовського моря.

На Арабатській Стрілці розміщено біля сотні пансіонатів та баз відпочинку. Є термальне джерело, на базі якого створений міжнародний реабілітаційний центр.

СКАДОВСЬК

Місто-курорт розташований на березі Джарилгацької затоки за 82 км.

від Херсона. Населення приблизно складає 20 тис.чол. Пляжі Скадовська мілководні. Морська вода вміщує велику кількість йодистих та бромистих солей (приблизно 2%), а вміст сірководню сприяє лікуванню дихальних шляхів. Клімат для курортів чудовий; середньо-літня температура становить 28С при звичайній температурі води 20-24°С.

Інколи затока нагрівається до 27-28°С. Перебування у Скадовській курортній зоні дає великий лікувальний ефект при розладах харчотравлення, малокровії, у післяопераційний період, при виснаженні сил, головному болі.

ОСТРІВ ДЖАРИЛГАЧ

Зручніше всього потрапити на цей необізнаний куток на катері зі Скадовська . Відстань до материку становить 7-9 км. Джарилгач – це значна територія первозданної засушливої пустелі. У низинах солончаків інколи змінюється на полу пустелі, покриті ксерофітами-рослинами. Видатною пам’яткою острова є старий маяк, зібраний у 1902 році, з матеріалів , привезених із Парижа. Його висота  24 метри.

На острові розташований ботанічний заказник «Джарилгач» -- пам’ятник природи національного значення Заповідник існує для охорони різного виду рослин, зокрема, золотобородника цикадового (Chrysopogon gryllus), здатного закріплювати сипучі піски.

ЛАЗУРНЕ

Лазурне  чорноморський курорт, наділений багатьма привілеями. По-перше, відкрите море з температурою води у червені-серпні +24 +28 градусів. По-друге, селище знаходиться на східній частині мілководної Джарилгацької затоки, відомої своїми лікувальними властивостями. Температура води у жаркі дні перевищує 30 градусів.

Затоку від моря відділяє вузька 20 км. піщана коса острова Джарилгач.

ЗАЛІЗНИЙ ПОРТ

Розташований на березі відкритого моря, яке тут має вигляд океану. Залізний Порт  великий курорт. Тут і глибина і прохолода, і сильні, але нечасті, шторми. Саме ці його якості при чистих піщаних пляжах приваблюють тисячі відпочиваючих. Крім цього, у нього є ще одна цікава особливість  по західній частині курорту проходить Чорноморський біосферний заповідник. Це справжній куток дикої природи, прекрасний оазис з парками та ставками серед причорноморського степу. Залізний порт містить десятки пансіонатів, дитячих таборів та баз відпочинку [1].