Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
облік запасів.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
514.56 Кб
Скачать

Положення з бухгалтерського обліку фінансових інвестицій бюджетних установ

 

1. Загальні положення

 

1.1. Цим Положенням визначено методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про фінансові інвестиції та її розкриття у фінансовій звітності. Норми цього Положення застосовуються бюджетними установами (далі – установи).

1.2. Терміни, що використовуються у цьому Положенні, мають таке значення:

амортизована собівартість фінансової інвестиції – собівартість фінансової інвестиції, яка збільшена (зменшена) на суму накопиченої амортизації дисконту (премії);

ефективна ставка відсотка – ставка відсотка, що визначається діленням суми річного відсотка та дисконту (або різниці між річним відсотком та премією) на середню величину собівартості інвестиції (або зобов'язання) та вартості її погашення;

метод ефективної ставки відсотка – метод нарахування амортизації дисконту або премії, за яким сума амортизації визначається як різниця між доходом за фіксованою ставкою відсотка і добутком ефективної ставки та амортизованої вартості на початок періоду, за який нараховується відсоток;

фінансові інвестиції – активи, які утримуються (контролюються) установою з метою отримання економічних вигід від їх володіння.

 

2. Визнання та первісна оцінка фінансових інвестицій

 

2.1. Фінансові інвестиції первісно оцінюються та відображаються у бухгалтерському обліку за собівартістю, тобто ціною її придбання. Придбання фінансових інвестицій здійснюється за рахунок капітальних видатків. Комісійні винагороди, податки, збори та інші витрати, безпосередньо пов’язані з придбанням фінансових інвестицій, не збільшують їх вартість, а відносяться на фактичні видатки установи.

2.2. Фінансові інвестиції набуті в обмін на грошові кошти та інші активи, у тому числі внесені до статутного капіталу підприємств, оцінюються за балансовою вартістю переданих активів.

2.3. Фінансові інвестиції поділяються на довгострокові та поточні:

фінансові інвестиції зі строком погашення на дату балансу більше дванадцяти місяців, що утримуються установою не для продажу,  визнаються довгостроковими фінансовими інвестиціями;

фінансові інвестиції зі строком погашення на дата балансу не більше дванадцяти місяців та які призначені до продажу і можуть бути вільно реалізовані у будь-який момент визнаються поточними фінансовими інвестиціями.

2.3. Аналітичний облік фінансових інвестицій ведеться за видами фінансових вкладень та об’єктами інвестування в підприємства.

2.4. Для організації обліку та забезпечення контролю об’єктам обліку присвоюється індивідуальний інвентарний номер.

 

3. Оцінка фінансових інвестицій на дату балансу

 

3.1. Фінансові інвестиції (крім інвестицій, що утримуються установою до їх погашення) на дату балансу відображаються за балансовою вартістю.

3.2. Фінансові інвестиції, що утримуються установою до їх погашення, відображаються на дату балансу за амортизованою собівартістю фінансових інвестицій.

Різниця між собівартістю та вартістю погашення фінансових інвестицій (дисконт або премія при придбанні) амортизується протягом періоду з дати придбання до дати їх погашення за методом ефективної ставки відсотка.

Сума амортизації дисконту або премії нараховується одночасно з нарахуванням доходу від фінансових інвестицій та відображається у складі інших доходів або інших витрат з одночасним збільшенням або зменшенням балансової вартості фінансових інвестицій відповідно.

3.3. Фінансові інвестиції в підприємства державного, комунального секторів економіки, які належать до сфери управління установи, на дату балансу відображаються за вартістю, що визначається з урахуванням зміни загальної величини власного капіталу підприємства, крім тих, що є результатом операцій між установою та підприємством.

3.4. При взятті на баланс фінансових інвестицій у підприємства державного, комунального секторів економіки, які належать до сфери управління установи, при першому відображенні у фінансовій звітності оцінюються у сумі їх власного капіталу за фінансовою звітністю на відповідну дату балансу та одночасно збільшується на відповідну суму фонд у капітал  підприємств.

3.5. Балансова вартість фінансових інвестицій у підприємства державного, комунального секторів економіки, які належать до сфери управління установи:

протягом звітного періоду збільшується на суму внеску до статутного капіталу підприємств державного, комунального секторів економіки та зменшується на суму вилучення майна у таких підприємств;

на дату балансу збільшується (зменшується) на суму зміни власного капіталу таких підприємств, визначену на кінець звітного періоду порівняно з попереднім звітним періодом, крім тих, що є результатом операцій між установою та підприємством, при цьому одночасно збільшується (зменшується) фонд у капітал підприємств.

При вилученні зі сфери управління установи підприємств державного, комунального секторів економіки зменшуються фінансові інвестиції, пов'язані з цими підприємствами, з одночасним зменшенням фонду у капітал підприємств, що відноситься до цієї фінансової інвестиції, із віднесенням у разі виникнення суми різниці на результат виконання кошторису.

3.6. Зменшення балансової вартості фінансової інвестиції відображається в бухгалтерському обліку тільки на суму, що не призводить до від'ємного значення вартості окремої фінансової інвестиції.

3.7. Оцінка та облік фінансових інвестицій здійснюються за кожною фінансовою інвестицією, а фінансові інвестиції у підприємства державного, комунального секторів економіки, які належать до сфери управління установи, відображаються за кожним підприємством.