Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
attachments / навчальний посбник РП-1.docx
Скачиваний:
138
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
247.71 Кб
Скачать

Контрольні завдання

Вправа 82. Випишіть і виправте словосполучення із ненормативно вжитими формами займенників.

У мойому конспекті, на нашім городі, до цеї дати, від тої точки, для цієї дівчини, у моєму зошиті, по кім плачемо, по чім пишемо, всего не осягнути, кождий знає, котрийсь вірить, цего завдання, твойого сина, з мого боку, у твойому записнику.

Вправа 83. Поясніть помилки у вживанні займенників. Відредагуйте речення.

1. На п'ятому поверсі нашого універмагу ви можете придбати любий подарунок на всякий смак. 2. Мені здається, що він говорить одне, а думає зовсім друге. 3. У мене зараз зовсім другі проблеми. 4. Я можу у любий час розірвати цей контракт. 5. Всякий учень повинен пройти це тестування. 6. Я готовий купити оцю книжку за кожну ціну. 7. Ми готові співробітничати з усілякими підприємствами. 8. З усіх других питань рішення приймаються простою більшістю голосів, котрі беруть участь у зборах акціонерного товариства. 9. Завтра ми надамо вам любу інформацію з питань, котрі належать до нашої компетенції. 12. Права і обов'язки колективу виконуються всяким його членом однаковою мірою з другими. 13. За допомогою цього словника ви зможете перекласти кожний текст 14. Керівник виконує функції і несе обов'язки, що передбачені законодавством і другими актами, що поширюються на Підприємство. 15. Цей миючий засіб зберігається при всякій температурі. 16. Ринковий збір — це плата за торгові місця, котрий справляється з юридичних осіб і громадян, що реалізують сільськогосподарську і промислову продукцію та другі товари. 17. Товариші! Ми підвели підсумки роботи у тваринництві. Це сама головна, сама відповідальна і почесна робота (з проток.). 18. Відомо, що розтягування строків сівби – це значні втрати майбутнього врожаю. Та, на жаль, цього дотримуються не скрізь (з газ.)

Вправа 84. Перекладіть текст українською мовою, при цьому зверніть увагу на займенникові форми.

Хороший руководитель широко распахивает перед всеми свои двери, будучи уверенным, что никто без должных оснований не рискнет переступить порог его кабинета.

Для подчинённого начальник – не только распорядитель, но и помощник, и опекун. Политика начальника не должна вступать в противоречие с политикой сверху и инициативой снизу. Нужно уметь требовать без навязывания и помогать без навязчивости. И горе тому, кто служит лишь выразителем «чужих» интересов и проводником «чужих» идей.

Социальные психологи отметили, что, когда две вышестоящие инстанции придерживаются одного стиля руководства, допускающего инициативу подчинённых, производительность труда и удовлетворённость его результатами бывают обычно самыми высокими.

Когда обе они применяют автократический стиль, производительность хотя и может быть большой, но удовлетворённость очень маленткая со всеми вытекающими из этого последствиями.

(З журналу)

Вправа 85. Випишіть нормативні сполуки та слова.

Лепцигська ярмарка; незважаючи на обставини; важкий путь; брав участь; командуючий дівізїі; за межою; дружнє ставлення; таки встигнув; відповідно з рішенням; побіліле обличчя; три випадка; узбецький ізюм; потерпіти неудачу; складати екзамени; згідно з планом; рішитися на вчинок; п'ятидесятилітній відвідувач; бібліотека ім. В. Короленка; захоплюючий фільм; багаточисельні порушення, річ йдеться про...; колишній директор клуба; два щільно зв'язані випадка; триколісний трактор; одержати високу оцінку; захистний іммунітет; семеро компьютеров; пам'ятний сувінір; самий найактивніший; завідувач кафедри; одержати перемогу; нечаянно помилитися; по місцю роботи; мішати спілкуватися; розплющити очі; крупне питання; четвероногий друг; об'явити приказ; не вистачить пороха; Андріє, зачекай!; сто два прилади; директорові департаменту; найздоровенніший; семистам вісімдесяти семи; Ми привітали його з п’ятидесятирічним ювілеєм і вручили вітальний адрес; Щиро вітаю Вас із Першим вересня; Через два дня ми отримали підтвердження; Видавати заробітну плату почнемо о дванадцятій годині; засвідчити підписом; пояснююча записка; заступник начальника відділа.

Соседние файлы в папке attachments