Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

крок 2011

.rtf
Скачиваний:
17
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
619.52 Кб
Скачать

Крок 1. Загальна лікарська підготовка-2011

1 Хворий 62-х років, у минулому кочегар, госпіталізований зі скаргами на загальну слабкість, різке схуднення, сиплість голосу, задишку, сухий кашель. При ларингоскопії в гортані виявлена пухлина, що проростає голосові зв'язки і надгортанник. Назвіть найбільш вірогідну причину розвитку пухлини у даного хворого:

A. Нітрозаміни

B. Поліциклічні ароматичні вуглеводні

C. Ретровіруси

D. Ароматичні аміни і аміди

E. Іонізуюче випромінювання

2 У дитини, що часто хворіє на ангіни і фарингіти, відзначається збільшення лімфовузлів та селезінки. Зовнішній вигляд характеризується пастозністю і блідістю, м'язова тканина розвинена слабко. У крові спостерігається лімфоцитоз. Як називається такий вид діатезу?

A. Лімфатико-гіпопластичний

B. Астенічний

C. Нервово-артритичний

D. Ексудативно-катаральний

E. Геморагічний

3 До гінеколога звернулася жінка 28-ми років з приводу безпліддя. При обстеженні знайдено: недорозвинені яєчники та матка, нерегулярний менструальний цикл. При дослідженні статевого хроматину в більшості соматичних клітин виявлено два тільця Бара. Яка хромосомна хвороба найбільш вірогідна у жінки?

A. Синдром Патау

B. Синдром трипло-X

C. Синдром Клайнфельтера

D. Синдром Шерешевського-Тернера

E. Синдром Едвардса

4 Дитина 4-х років госпіталізована до ортопедичного відділення з переломом гомілки зі зміщенням. Перед репозицією відламків необхідна аналгезія. Який препарат слід вибрати?

A. Промедол

B. Морфіну гідрохлорид

C. Анальгін

D. Панадол

E. -

5 Жінка, яка регулярно зловживала алкогольними напоями, народила дівчинку, яка значно відставала в фізичному та розумовому розвитку. Лікарі констатували алкогольний синдром плода. Наслідком якого впливу є цей стан дівчинки?

A. Мутагенний

B. Тератогенний

C. Механічний

D. Канцерогенний

E. Малігнізація

6 В умовному експерименті повністю інгібовано розвиток клітин мезенхіми. Порушення розвитку якої м'язової тканини при цьому буде спостерігатися?

A. М'язова тканина нейрального походження

B. Гладенька м'язова тканина

C. Скелетна м'язова тканина

D. М'язова тканина епідермального походження

E. Серцева м'язова тканина

7 Хворий 48-ми років звернувся до лікаря зі скаргами на сильний біль, припухлість, почервоніння шкіри над суглобами, підвищення температури до 38oC. У крові виявлено високий вміст уратів. Вірогідною причиною такого стану може бути порушення обміну:

A. Пуринів

B. Вуглеводів

C. Колагену

D. Холестерину

E. Піримідинів

8 Жінці, що хворіє на сезонний вазомоторний риніт, яка працює диспетчером на залізниці і знаходиться на амбулаторному лікуванні, показане призначення антигістамінного засобу, який не має пригнічуючої дії на ЦНС. Вкажіть цей препарат:

A. Тавегіл

B. Супрастин

C. Лоратадин

D. Дипразин

E. Димедрол

9 При мікроскопії зіскрібку з язика, забарвленого за Грамом, знайдені овальні, округлі, темно-фіолетового кольору, видовжені ланцюжки клітин, що брунькуються. Про збудника якого захворювання може йти мова?

A. Стафілококова інфекція

B. Актиномікоз

C. Дифтерія

D. Стрептококова інфекція

E. Кандидоз

10 У молодої жінки, яка зайшла до виробничого цеху з різким запахом лака та фарб, виник бронхоспазм. Подразнення яких рецепторів викликало даний рефлекс?

A. Юкстагломерулярні

B. Іритантні

C. Рецептори плеври

D. Периферичні хеморецептори

E. Центральні хеморецептори

11 Основна маса азоту з організму виводиться у вигляді сечовини. Зниження активності якого ферменту в печінці призводить до гальмування синтезу сечовини і нагромадження амоніаку в крові і тканинах?

A. Карбамоїлфосфатсинтаза

B. Пепсин

C. Аспартатамінотрансфераза

D. Амілаза

E. Уреаза

12 У хворого на алкоголізм почався алкогольний психоз із вираженим психомоторним збудженням. Який препарат з групи нейролептиків слід призначити для швидкої допомоги?

A. Натрію бромід

B. Аміназин

C. Резерпін

D. Фторотан

E. Діазепам

13 Дівчинка 10-ти років часто хворіє на гострі респіраторні інфекції, після яких спостерігаються множинні точкові крововиливи в місцях тертя одягу. Який гіповітаміноз має місце в дівчинки:

A. B1

B. A

C. B2

D. C

E. B6

14 Хлопчик 5-ти місяців госпіталізований з приводу тонічних судом. Хворіє з народження. Об'єктивно: волосся жорстке, нігті витончені та ламкі, шкірні покриви бліді та сухі. В біохімічному аналізі крові: кальцій - 0,5 ммоль/л (норма - 0,75-2,5 ммоль/л), фосфор - 1,9 ммоль/л (норма - 0,646-1,292 ммоль/л). З чим пов'язані ці зміни?

A. Гіперпаратиреоз

B. Гіпотиреоз

C. Гіперальдостеронізм

D. Гіпоальдостеронізм

E. Гіпопаратиреоз

15 Під час розтину трупа чоловіка зі злоякісною пухлиною шлунка, що помер від ракової інтоксикації, в задньонижніх відділах легень виявлені щільні сіро-червоного кольору неправильної форми осередки, які виступають над поверхнею розрізу. Мікроскопічно: у просвіті, стінках дрібних бронхів та альвеолах виявляється ексудат, в якому багато нейтрофілів. Про яке захворювання свідчать зміни у легенях померлого?

A. Крупозна пневмонія

B. Гостра серозна бронхопневмонія

C. Гостра гнійна бронхопневмонія

D. Проміжна пневмонія

E. Гострий бронхіт

16 У хворого, що знаходиться у пульмонологічному відділенні, діагностовано емфізему легень, яка супроводжується зниженням еластичності легеневої тканини. Який тип дихання спостерігається при цьому?

A. Експіраторна задишка

B. Поверхневе дихання

C. Інспіраторна задишка

D. Періодичне дихання

E. Рідке дихання

17 Для лікування жовтяниць показано призначення барбітуратів, які індукують синтез УДФ-глюкуронілтрансферази. Лікувальний ефект при цьому обумовлений утворенням:

A. Непрямого (некон'югованого) білірубіну

B. Протопорфирину

C. Гему

D. Білівердину

E. Прямого (кон'югованого) білірубіну

18 Під час емоційного стресу в адипоцитах активується гормончутлива тригліцеридліпаза. Який вторинний посередник бере участь у цьому процесі?

A. цАМФ

B. Діацилгліцерол

C. АМФ

D. цГМФ

E. Іони Ca2+

19 У дітей молодшої групи дитячого будинку зареєстрований спалах кишкової інфекції з ознаками колі-ентериту. Які дослідження слід провести для остаточної ідентифікації виділеного збудника?

A. Вивчити вірулентність збудника

B. Вивчити антигенні властивості збудника

C. Вивчити чутливість до бактеріофагів

D. Визначити чутливість до антибіотиків

E. Вивчити біохімічні властивості збудника

20 У хворого на жовтяницю у крові підвищений вміст прямого білірубіну та жовчних кислот; у сечі відсутній стеркобіліноген. При якій жовтяниці можлива наявність цих ознак?

A. Механічна

B. Печінкова

C. Гемолітична

D. Надпечінкова

E. Паренхіматозна

21 Під час емоційного збудження частота серцевих скорочень (ЧСС) у людини 30-ти років досягла 112/хв. Зміна стану якої структури провідної системи серця є причиною збільшення ЧСС?

A. Атріовентрикулярний вузол

B. Синоатріальний вузол

C. Ніжки пучка Гіса

D. Пучок Гіса

E. Волокна Пуркін'є

22 У хворого 42-х років виявили пухлину аденогіпофізу. Об'єктивно: вага 117 кг, обличчя місяцеподібне, гіперемоване, на шкірі живота синьо-багряні смуги розтягу. Остеопороз, дистрофія м'язів. АТ- 210/140 мм рт.ст. У хворого найбільш вірогідно:

A. Цукровий діабет

B. Хвороба Конна

C. Гіпертонічна хвороба

D. Синдром Іценка-Кушінга

E. Хвороба Іценка-Кушінга

23 Пацієнта турбують поліурія (7л на добу) і полідипсія. При обстеженні не виявлено ніяких розладів вуглеводного обміну. Дисфункція якої ендокринної залози може бути причиною даних порушень?

A. Острівці підшлункової залози

B. Мозкова речовина наднирників

C. Аденогіпофіз

D. Кора наднирників

E. Нейрогіпофіз

24 Проводиться вивчення максимально спіралізованих хромосом каріотипу людини. При цьому процес поділу клітини припинили на стадії:

A. Телофаза

B. Метафаза

C. Інтерфаза

D. Профаза

E. Анафаза

25 Встановлено, що деякі сполуки, наприклад, токсини грибів та деякі антибіотики, можуть пригнічувати активність РНК-полімерази. Порушення якого процесу відбувається в клітині у випадку пригнічування даного ферменту?

A. Транскрипція

B. Трансляція

C. Реплікація

D. Процесінг

E. Репарація

26 До стоматолога звернувся чоловік 35-ти років з скаргами на зменшення щільності зубної тканини, підвищену крихкість її при прийомі твердої їжі. Нестача якого мінерального елементу, найбільш вірогідно, має місце у даного пацієнта?

A. Кальцій

B. Натрій

C. Калій

D. Магній

E. Залізо

27 Чоловік 26-ти років перебуває в торпідній стадії шоку внаслідок автомобільної аварії. В крові: лейк.- 3,2*109/л. Який головний механізм в розвитку лейкопенії?

A. Підвищення виділення лейкоцитів з організму

B. Пригнічення лейкопоезу

C. Руйнування лейкоцитів у кровотворних органах

D. Порушення виходу зрілих лейкоцитів з кісткового мозку в кров

E. Перерозподіл лейкоцитів у судинному руслі

28 У хворого після перенесеного застудного захворювання виникло порушення міміки. Він не може закривати очі, наморщувати брови, вискалювати зуби. Який нерв пошкоджено?

A. Лицевий

B. Язикоглотковий

C. Блукаючий

D. Інфраорбітальний

E. Трійчастий

29 Один з вiддiлів центральної нервової системи має пошарове розташування нейроцитiв, серед яких є клiтини таких форм: зiрчастi, веретеноподiбнi, горизонтальнi, пiрамiднi. Якому вiддiлу нервової системи вiдповiдає така структура?

A. Гіпоталамус

B. Мозочок

C. Спинний мозок

D. Довгастий мозок

E. Кора великих пiвкуль головного мозку

30 При обстеженні пацієнта стоматолог виявив на багатьох зубах зони демінералізації емалі у вигляді "білих плям". Вкажіть, які мікроорганізми беруть участь у розвитку цього процесу?

A. Staphylococcus epidermidis

B. Streptococcus mutans

C. Streptococcus pyogenes

D. Veilonella parvula

E. Streptococcus salivarius

31 У хворого 53-х років, що тривало страждав на бронхоектатичну хворобу та кровохаркання, з'явилися набряки на обличчі і у ділянці попереку; у сечі - білок 33 мг/л. Смерть настала від легеневої кровотечі. Результати аутопсії: нирки збільшені в об'ємі, ущільнені, поверхня розрізу має сальний вигляд. Гістологічно відзначено відкладення у клубочках і по ходу канальців гомогенних еозинофільних мас, які вибірково забарвлюються конго-рот і дають метахромазію з метиловим фіолетовим. Який патологічний процес мав місце в нирках у даному випадку?

A. Фібриноїдне набухання

B. Амілоїдоз

C. Жирова дистрофія

D. Гіаліноз

E. Мукоїдне набухання

32 У хворого зі стенокардією прийом нітрогліцерину призвів до відновлення кровопостачання міокарда і зняв больові відчуття в ділянці серця. Який з перерахованих внутрішньоклітинних механізмів забезпечує відновлення енергозабезпечення клітини при її ушкодженні?

A. Послаблення ресинтезу АТФ

B. Посилення утворення РНК

C. Збільшення транспорту кисню всередину клітини

D. Збільшення проникності мембран

E. Посилення ресинтезу АТФ

33 Хворий 46-ти років звернувся до лікаря зі скаргою на біль в суглобах, який посилюється напередодні зміни погоди. У крові виявлено підвищення концентрації сечової кислоти. Посилений розпад якої речовини є найвірогіднішою причиною захворювання?

A. ЦМФ

B. АМФ

C. УМФ

D. УТФ

E. ТМФ

34 Під час тестування на гіперчутливість пацієнту під шкіру ввели алерген, після чого спостерігалось почервоніння, набряк, біль внаслідок дії гістаміну. В результаті якого перетворення амінокислоти гістидину утворюється цей біогенний амін?

A. Дезамінування

B. Декарбоксилювання

C. Ізомеризація

D. Фосфорилювання

E. Метилювання

35 У хворого на цукровий діабет після чергової ін'єкції інсуліну стан погіршився: з'явилися неспокій, холодний піт, тремор кінцівок, загальна слабкість, запаморочення. Який препарат слід призначити хворому?

A. Норадреналін

B. Адреналіну гідрохлорид

C. Кофеїн

D. Бутамід

E. Глібутид

36 Проводять дослідження на ізольованому м'язовому волокні. Встановлено, що поріг сили подразнення клітини суттєво зменшився. Що з вказаного може бути причиною цього явища?

A. Блокада енергоутворення в клітині

B. Інактивація натрієвих каналів мембрани

C. Інактивація кальцієвих каналів мембрани

D. Активація натрієвих каналів мембрани

E. Активація калієвих каналів мембрани

37 Хвора звернулась до лікаря із скаргами на біль та обмеження рухів у колінних суглобах. Який з нестероїдних протизапальних засобів краще призначити, враховуючи наявність в анамнезі хронічного гастродуоденіту?

A. Диклофенак-натрій

B. Промедол

C. Целекоксиб

D. Бутадіон

E. Кислота ацетилсаліцилова

38 У хворого уповільнене проведення збудження через атріовентрикулярний вузол. Які зміни ЕКГ будуть спостерігатися при цьому?

A. Збільшення тривалості інтервалу Q-T

B. Збільшення тривалості інтервалу P-Q

C. Збільшення тривалості інтервалу Q-S

D. Негативний зубець T

E. Зміщення сегмента S-T

39 Хворому проведена апендектомія. У післяопераційному періоді отримував антибіотик. Скаржиться на зниження слуху та вестибулярні розлади. Вкажіть, яка група антибіотиків має такі побічні ефекти?

A. Макроліди

B. Аміноглікозиди

C. Тетрацикліни

D. Цефалоспорини

E. Пеніциліни

40 Хворий, який працює на свинофермі, скаржиться на біль в животі переймоподібного характеру, рідкі випорожнення із слизом і домішкою крові, головний біль, слабкість, лихоманку. При огляді товстої кишки виявлено виразки розміром від 1 мм до декількох сантиметрів, у фекаліях - одноклітинні овальної форми з війками. Яке захворювання слід запідозрити?

A. Амебіаз

B. Трихомоноз

C. Токсоплазмоз

D. Лямбліоз

E. Балантидіаз

41 Згідно з моделлю подвійної спіралі ДНК, запропонованої Уотсоном і Кріком, було встановлено, що один із ланцюгів зберігається при реплікації, а інший синтезується комплементарно першому. Як називається цей спосіб реплікації?

A. Ідентичний

B. Аналогічний

C. Консервативний

D. Напівконсервативний

E. Дисперсний

42 Дівчина 17-ти років з метою суїциду прийняла велику дозу фенобарбіталу. Після прибуття на місце події лікар швидкої допомоги швидко промив шлунок, ввів бемегрид і розчин натрію гідрокарбонату внутрішньовенно. З якою метою лікар ввів натрію гідрокарбонат?

A. Для нормалізації артеріального тиску

B. Для стимуляції дихання

C. Для підвищення ниркової екскреції фенобарбіталу

D. Для пробуджуючого ефекту

E. Для інактивації фенобарбіталу

43 У експериментальної тварини, що знаходиться на безбілковому раціоні, розвинулася жирова інфільтрація печінки, зокрема, внаслідок дефіциту метилюючих агентів. Назвіть метаболіт, утворення якого порушено у піддослідної тварини:

A. Лінолева кислота

B. Холестерин

C. ДОФА

D. Холін

E. Ацетоацетат

44 У тварини збільшений тонус м'язів-розгиначів. Це є наслідком посиленої передачі інформації до мотонейронів спинного мозку такими низхідними шляхами:

A. Медіальні кортикоспінальні

B. Латеральні кортикоспінальні

C. Вестибулоспінальні

D. Ретикулоспінальні

E. Руброспінальні

45 У чоловіка 25-ти років після тривалого перебування на сонці при високій вологості повітря підвищилась температура тіла до 39oC. Який патологічний процес спостерігається у цьому випадку?

A. Інфекційна гарячка

B. Неінфекційна гарячка

C. Опікова хвороба

D. Гіпертермія

E. Гіпотермія

46 У препараті трубчастого органу, зафарбованому орсеїном, виявлено близько 50 товстих мембран, які мають хвилясту форму і складають основу середньої оболонки органу. Який це орган?

A. Стравохід

B. Артерія м'язового типу

C. Стінка серця

D. Аорта

E. Трахея

47 У хворого з масивними опіками розвинулась гостра недостатність нирок, що характеризується значним і швидким зменшенням швидкості клубочкової фільтрації. Який механізм її розвитку?

A. Збільшення тиску канальцевої рідини

B. Ушкодження клубочкового фільтра

C. Зменшення ниркового кровотоку

D. Зменшення кількості функціонуючих нефронів

E. Емболія ниркової артерії

48 Хворий з виразковою хворобою шлунка приймав антацидний препарат альмагель. Для лікування гострого бронхіту йому призначили антибіотик метициклін. Проте протягом 5-ти днів температура не знизилася, кашель і характер харкотиння не змінились. Лікар прийшов до висновку про несумісність ліків при їх взаємодії. Про який саме вид несумісності ліків йдеться?

A. Прямий антагонізм

B. Фармакокінетична на етапі біотрансформації

C. Фармацевтична

D. Фармакодинамічна

E. Фармакокінетична на етапі всмоктування

49 Під час проходження медкомісії у пацієнта 25-ти років був виявлений патологічний тип грудної клітки. При цьому поперечні розміри були зменшені, а груднина сильно виступала до переду. Визначте тип грудної клітки:

A. Циліндрична

B. Бочкоподібна

C. Килеподібна

D. Плоска

E. Воронкоподібна

50 Під час розтину трупа чоловіка, що помер від опікової хвороби, знайдено набряк головного мозку, збільшення печінки, а також нирок, корковий шар яких широкий, блідо-сірий, мозковий - повнокровний. Мікроскопічно: некроз канальців головних відділів з деструкцією базальних мембран, набряк інтерстицію з лейкоцитарною інфільтрацією та крововиливами. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. Пієлонефрит

B. Подагрична нирка

C. Некротичний нефроз

D. Мієломна нирка

E. Тубулоінтерстиціальний нефрит

51 У подружжя народилась дитина з хворобою Дауна. Матері 42 роки. Назвіть вид порушень внутрішньоутробного розвитку, який найбільш вірогідно призвів до даної хвороби:

A. Ембріопатія

B. Специфічна фетопатія

C. Гаметопатія

D. Неспецифічна фетопатія

E. Бластопатія

52 Хвора 75-ти років доставлена до офтальмологічного відділення лікарні зі скаргами на погіршення зору. При об'єктивному дослідженні встановлена наявність пухлини мозку, розташованої в ділянці лівого зорового тракту. При цьому у хворої спостерігається випадіння поля зору в:

A. Правих і лівих половинах сітківок обох очей

B. Лівих половинах сітківки обох очей

C. Правих половинах сітківки обох очей

D. Правих і лівих половинах сітківки правого ока

E. Правих і лівих половинах сітківки лівого ока

53 У новонародженого спостерігались судоми, які минали після введення вітаміну B6. Цей ефект найбільш вірогідно викликаний тим, що вітамін B6 входить до складу ферменту:

A. Глікогенфосфорилаза

B. Амінолевулінатсинтаза

C. Глутаматдекарбоксилаза

D. Нетоглубаратдегідромін

E. Піруватдегідростаза

54 У жінки 20-ти років під час медичного огляду при пальпації в молочній залозі виявлено щільний інкапсульований вузол діаметром 1,0 см. Результат післяопераційного біопсійного дослідження: розростання сполучної тканини навколо протоків молочної залози та залозисті елементи різного діаметру, що не утворюють часточок, без ознак клітинного атипізму. Яка відповідь патологоанатома?

A. Фіброаденома

B. Фіброзний рак

C. Метастаз раку

D. Аденома

E. Фіброма

55 Жінка 45-ти років хворіє на рак лівої молочної залози. На лівій руці є ознаки недостатності лімфатичної системи - набряк кінцівки, збільшення лімфовузлів. Яка форма недостатності лімфообміну спостерігається у хворої?

A. Динамічна недостатність

B. Резорбційна недостатність

C. Змішана недостатність

D. Механічна недостатність

E. -

56 Для людини існує суворе обмеження в часі перебування на висоті понад 800 метрів над рівнем моря без кисневих балонів. Що є лімітуючим фактором для життя в даному випадку?

A. Температура

B. Сила земного тяжіння

C. Парціальний тиск кисню в повітрі

D. Рівень вологості

E. Рівень ультрафіолетового опромінення

57 Препарат чинить згубний вплив на еритроцитарні форми малярійних плазмодіїв, дизентерійну амебу. Застосовується для лікування та профілактики малярії, лікування амебіазу і колагенозів. Визначте цей препарат:

A. Тетрациклін

B. Хінгамін

C. Еритроміцин

D. Еметину гідрохлорид

E. Хінін

58 Вірус імунодефіциту людини, маючи на своїй поверхні антигени gp-41 та gp-120, взаємодіє з клітинами-мішенями організму. Виберіть серед перерахованих антигени лімфоцитів людини, з якими комплементарно зв'язується gp-120 вірусу:

A. CD 3

B. CD 28

C. CD 19

D. CD 8

E. CD 4

59 З метою прискорення загоєння променевої виразки був призначений вітамінний препарат. Вкажіть його:

A. Метилурацил

B. Левамізол

C. Ретинолу ацетат

D. Ретаболіл

E. Преднізолон

60 Хвора з хронічною серцевою недостатністю тривалий час лікується препаратами наперстянки. В результаті порушення графіку приймання препарату у жінки виникли симптоми інтоксикації, які є наслідком:

A. Тахіфілаксії

B. Матеріальної кумуляції

C. Ідіосинкразії

D. Сенсибілізації

E. Антагонізму

61 Хворий 46-ти років, що хворів на туберкульоз протягом 6-ти років, помер від масивної легеневої кровотечі. При розтині: в легенях визначаються осередки склерозу і казеозного некрозу різних розмірів, у верхній частині правої легені - порожнина розміром 5,0 см в діаметрі зі щільними стінками сірого кольору, у порожнині міститься рідка кров та згустки крові. Який різновид туберкульозу в хворого?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]