Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

крок 2011

.rtf
Скачиваний:
17
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
619.52 Кб
Скачать

B. ДНК на вірусній р-РНК

C. Вірусної і-РНК на матриці ДНК

D. Вірусної ДНК на матриці ДНК

E. ДНК на матриці вірусної і-РНК

124 Після травми хворий не може розігнути руку в ліктьовому суглобі. Порушення функції якого м'яза може бути причиною цього?

A. Musculus subscapularis

B. Musculus biceps brachii

C. Musculus triceps brachii

D. Musculus brachialis

E. Musculus coraco-brachialis

125 У жінки 64-х років спостерігаються порушення сутінкового зору (гемералопія). Препарат якого вітаміну їй слід рекомендувати в першу чергу?

A. B2

B. E

C. C

D. B6

E. A

126 Під час проведення хірургічних маніпуляцій було використано новокаїн з метою знеболення. Через 10 хвилин у хворого з'явилася блідість шкірних покривів, задишка, гіпотензія. Алергічну реакцію якого типу можна запідозрити?

A. Цитотоксична

B. Клітинно-опосередкована

C. Стимулююча

D. Анафілактична

E. Імунокомплексна

127 Спортсмену необхідно підвищити спортивні результати. Для цього йому рекомендовано вживати препарат, який містить карнітин. Транспорт до клітин яких речовин активується карнітином?

A. Іони кальцію

B. Глюкоза

C. Амінокислоти

D. Жирні кислоти

E. Вітамін K

128 У життєвому циклі клітини відбувається процес самоподвоєння ДНК. В результаті цього однохроматидні хромосоми стають двохроматидними. У який період клітинного циклу спостерігається це явище?

A. S

B. G2

C. M

D. Go

E. G1

129 У жінки, що хворіє на остеохондроз, з'явився різкий біль у плечовому суглобі, який посилювався при відведенні плеча. Ураження якого нерва може бути причиною цих симптомів?

A. Підключичний нерв

B. Дорсальний нерв лопатки

C. Пахвовий нерв

D. Грудо-спинний нерв

E. Підлопатковий нерв

130 До клініки потрапила дитина 1-го року з ознаками ураження м'язів кінцівок та тулуба. Після обстеження виявлений дефіцит карнітину в м'язах. Біохімічною основою цієї патології є порушення процесу:

A. Окисного фосфорилювання

B. Транспорту жирних кислот у мітохондрії

C. Регуляції рівня Ca2+ в мітохондріях

D. Утилізації молочної кислоти

E. Субстратного фосфорилювання

131 Пацієнта на дачі вжалила бджола. Під час огляду: кисть лівої руки гаряча, рожева, набрякла; місцево - великий червоний пухир. Який з механізмів є провідним у розвитку набряку?

A. Розширення кровоносних судин

B. Підвищення проникливості судин

C. Пошкодження судин під час вжалення

D. Зниження онкотичного тиску в тканинній рідині

E. Зниженні осмотичного тиску в тканинній рідині

132 До лікарні після автокатастрофи надійшов юнак 18-ти років. У травматологічному відділенні виявлені численні травми м'яких тканин обличчя в ділянці медіального кута ока, які призвели до масивної кровотечі. Який артеріальний анастомоз міг бути пошкоджений у цьому регіоні?

A. A. carotis interna et A. ophthalmica

B. A. subclavia et A. ophthalmica

C. A. carotis externa et A. carotis interna

D. A. carotis externa et A. subclavia

E. A. carotis interna et A. subclavia

133 Матеріал від хворого з попереднім діагнозом грипу направлено до лабораторії. При проведенні вірусологічного дослідження було застосовано реакцію гемадсорбції. Для виявлення яких вірусів може бути використана ця реакція?

A. Всіх складних вірусів

B. ДНК-геномних вірусів

C. Всіх простих вірусів

D. Вірусів, що мають гемаглютиніни

E. Будь-яких вірусів

134 При оперативному підході до щитоподібної залози з поперечного (комірцевого) доступу відкривається міжапоневротичний надгруднинний простір. Ушкодження якого анатомічного утворення, що знаходиться в цьому просторі, є небезпечним?

A. Зовнішня яремна вена

B. Нижня щитоподібна артерія

C. Яремна венозна дуга

D. Підключична вена

E. Верхня щитоподібна артерія

135 Чутливий нервовий ганглій складається з нейроцитів кулястої форми з одним відростком, який на певній відстані від перикаріону поділяється на аксон і дендрит. Як називаються такі клітини?

A. Уніполярні

B. Псевдоуніполярні

C. Аполярні

D. Біполярні

E. Мультиполярні

136 Чоловік 63-х років, який протягом 15-ти років хворів на хронічне дифузне обструктивне захворювання, емфізему легень, помер від прогресуючої серцевої недостатності. На розтині виявлено мускатний цироз печінки, ціанотична індурація нирок та селезінки, асцит, набряки нижніх кінцівок. Для якого типу серцевої недостатності характерні дані зміни у внутрішніх органах?

A. Гостра правошлуночкова недостатність

B. Загальна серцева недостатність

C. Хронічна правошлуночкова недостатність

D. Хронічна лівошлуночкова недостатність

E. Гостра лівошлуночкова недостатність

137 Під час розтину чоловіка, у якого після поранення кінцівки виникло тривале нагноєння рани, і який помер при явищах інтоксикації, знайдено загальне виснаження, зневоднення, бура атрофія печінки, міокарду, селезінки, поперечносмугастої мускулатури та амілоїдоз нирок. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. Хроніосепсис

B. Септицемія

C. Хвороба Чорногубова

D. Бруцельоз

E. Септикопіємія

138 Хвора 50-ти років протягом 6 місяців тричі лікувалася з приводу переломів, отриманих у побуті. При мікроскопічному дослідженні кісткової тканини - осередки лакунарного розсмоктування, гігантоклітинні гранульоми в пухлиноподібних утворах, кісти; кісткова тканина заміщується фіброзною сполучною. При обстеженні: аденома паращитоподібної залози, гіперкальціємія. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Паратиреоїдна остеодистрофія

B. Хвороба Педжета

C. Остеомієліт

D. Остеопетроз

E. Мієломна хвороба

139 У хворої після трансплантації печінки через 1,5 місяці погіршився стан внаслідок початку реакції відторгнення трансплантату. Який фактор імунної системи відіграє вирішальну роль в цій реакції?

A. Т-кілери

B. Інтерлейкін-1

C. В-лімфоцити

D. Т-хелпери

E. Природні кілери

140 У хворого хронічна лівошлуночкова недостатність. Який з перерахованих препаратів доцільно призначити хворому?

A. Пірацетам

B. Вінпоцетин

C. Бемегрид

D. Дигоксин

E. Етимізол

141 За медичним показанням пацієнту було проведено видалення частини однієї із структур ЦНС. В результаті видалення у пацієнта розвинулися атонія, астазія, інтенційний тремор, атаксія, адіадохокінез. Частина якої структури ЦНС була вилучена?

A. Гіпокамп

B. Мигдалеподібний комплекс

C. Лімбічна система

D. Базальні ганглії

E. Мозочок

142 У результаті вірусної інфекції постраждали клітини, що утворюють стінки жовчних капілярів. Це створило умови для надходження жовчі в кров синусоїдних капілярів. Які клітини ушкоджені?

A. Pit-клітини

B. Гепатоцити

C. Ендотеліоцити

D. Клітини Іто

E. Клітини Купфера

143 Під час розтину трупа 17-ти річної дівчини, що померла внаслідок легеневої недостатності, знайдено: у нижній частці правої легені дрібна зона казеозного некрозу, в бронхопульмональних, бронхіальних та біфуркаційних лімфатичних вузлах - явища казеозного некрозу. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. Казеозна пневмонія при вторинному туберкульозі

B. Туберкульома

C. Гематогенна форма прогресування первинного туберкульозу

D. Первинний туберкульоз

E. Гематогенний туберкульоз з переважним ураженням легень

144 У хворого з грибковим ураженням шкіри виявлено порушення клітинного імунітету. Зниження якого показника є найбільш характерним при цьому?

A. Імуноглобуліни G

B. Плазмоцити

C. Імуноглобуліни E

D. B-лімфоцити

E. T-лімфоцити

145 При запальних процесах в організмі починається синтез білків "гострої фази". Що є стимулятором їх синтезу?

A. Інтерферони

B. Біогенні аміни

C. Інтерлейкін-1

D. Імуноглобуліни

E. Ангіотензини

146 У померлого від гострої серцевої недостатності клінічно спостерігалась шлунково-кишкова кровотеча; при дослідженні слизової оболонки шлунка виявлено декілька дефектів, які сягають м'язового шару; краї і дно їх переважно рівні та пухкі, в деяких виявлена темно-червона кров. Який патологічний процес виявлено у шлунку?

A. Хронічні виразки

B. Тромбоз

C. Гострі виразки

D. Ерозії

E. Запалення

147 Після прийому великої кількості білкової їжі у пацієнта встановлено збільшення вмісту протеолітичних ферментів у соку підшлункової залози. Вміст якого з перелічених ферментів збільшується при цьому?

A. Трипсин

B. Гастриксин

C. Ентерокіназа

D. Пепсин

E. Ренін

148 Секреція яких гормонів гіпофізу гальмується після прийому оральних контрацептивів, які містять статеві гормони?

A. Гонадотропні

B. Соматотропний

C. Окситоцин

D. Вазопресин

E. Тиреотропні

149 Дівчина 15-ти років була доставлена до лікарні з запаленням червоподібного відростку. Аналіз крові показав ознаки анемії. У фекаліях було виявлено яйця гельмінта, які мають лимоноподібну форму (50х30 мкм), з "пробочками" на полюсах. Який вид гельмінту паразитує у хворої?

A. Анкілостома

B. Ехінокок

C. Волосоголовець

D. Карликовий ціп'як

E. Гострик

150 Дитині після аналізу імунограми встановили діагноз первинний імунодефіцит гуморальної ланки імунітету. Яка з причин може призвести до розвитку первинного імунодефіциту в організмі дитини?

A. Порушення в процесі ембріонального розвитку

B. Токсичне пошкодження В-лімфоцитів

C. Порушення обміну речовин в організмі матері

D. Спадкові порушення в імунній системі

E. Порушення реактивності та резистентності організму

151 До стаціонару надійшов хворий з діагнозом: виразкова хвороба 12-палої кишки у фазі загострення, виразка цибулини 12-палої кишки. Аналіз шлункового соку показав підвищення секреторної та кислотоутворюючої функцій шлунка. Оберіть препарат, що знижує секреторну функцію залоз шлунка за рахунок блокади H2-рецепторів:

A. Атропіну сульфат

B. Фамотидин

C. Екстракт беладони сухий

D. Метацин

E. Платифілін

152 У хворого з періодичними нападами ядухи, які виникають при вдиханні різних ароматичних речовин, діагностовано атопічну бронхіальну астму. Також діагностовано підвищення рівня lgE. Для якого типу реакцій це характерно?

A. Імунокомплексні реакції

B. Аутоімунні реакції

C. Анафілактичні реакції

D. Гіперчутливість уповільненого типу

E. Цитотоксичні реакції

153 При мікроскопії мікробної культури виявлено спороутворюючі мікроорганізми, які мають форму веретена і за Грамом фарбуються в синьо-фіолетовий колір. Що це за мікроорганізми?

A. Спірохети

B. Актиноміцети

C. Клостридії

D. Стрептококи

E. Диплококи

154 В клініці спостерігається чоловік 49-ти років з суттєвим збільшенням часу зсідання крові, шлунково-кишковими кровотечами, підшкірними крововиливами. Нестачею якого вітаміну можна пояснити такі симптоми?

A. H

B. E

C. PP

D. K

E. B1

155 У хворого з облітеруючим атеросклерозом проведено десимпатизацію стегнової артерії в ділянці стегнового трикутника. Який вид артеріальної гіперемії виник внаслідок операції?

A. Нейротонічна

B. Робоча

C. Нейропаралітична

D. Реактивна

E. Метаболічна

156 У легенях недоношеної дитини виявлені ділянки ателектазу (спадіння). Основною причиною цього є:

A. Надлишок сурфактантів

B. Знижена сила поверхневого натягу легень

C. Недорозвинені м'язи вдиху

D. Збільшений в'язкий опір

E. Дефіцит сурфактантів

157 При гістологічному дослідженні біоптата перегородки носа хворого, який страждає на утруднене носове дихання, в слизовій оболонці знайдено гранулематозне запалення з наявністю в гранульомах клітин Микуліча і бактерій Волковича-Фріша. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Риносклерома

B. Туберкульоз

C. Сифіліс

D. Лепра

E. Сап

158 Під час рентгенологічного дослідження кісток основи черепу виявлено збільшення порожнини турецького сідла, витончення передніх нахилених відростків, руйнування різних ділянок турецького сідла. Пухлина якої ендокринної залози може викликати таке порушення кісток?

A. Вилочкова залоза

B. Епіфіз

C. Щитоподібна залоза

D. Гіпофіз

E. Наднирники

159 При томографії головного мозку хворого виявлена пухлина в ділянці розташування червоного ядра. Який відділ мозку ушкоджений?

A. Мозочок

B. Міст

C. Проміжний

D. Довгастий

E. Середній

160 При санітарно-бактеріологічному дослідженні води методом мембранних фільтрів виявлено дві червоні колонії на мембранному фільтрі (середовище Ендо), через який пропустили 500 мл досліджуваної води. Розрахуйте колі-індекс та колі-титр досліджуваної води:

A. 250 та 2

B. 2 та 500

C. 500 та 2

D. 250 та 4

E. 4 та 250

161 На рентгенограмі нирок при пієлографії лікар виявив ниркову миску, в яку безпосередньо впадали малі чашечки (великі були відсутні). Яку форму сечовивідних шляхів нирки виявив лікар?

A. Зріла

B. Ампулярна

C. Деревоподібна

D. Ембріональна

E. Фетальна

162 На прохання лікаря хворий після звичайного вдиху зробив максимально глибокий видих. Скорочення яких із наведених м'язів бере участь у такому видиху?

A. Діафрагма

B. Трапецієподібні

C. Грудні

D. Зовнішні міжреберні

E. Живота

163 У пацієнта з'явилася герпетична висипка. Який засіб необхідно призначити?

A. Ацикловір

B. Бісептол

C. Клотримазол

D. Бензилпеніциліну натрієва сіль

E. Гентаміцин

164 Під час голодування м'язові білки розпадаються до вільних амінокислот. В який процес найімовірніше будуть втягуватися ці сполуки за таких умов?

A. Глюконеогенез у м'язах

B. Глюконеогенез у печінці

C. Синтез вищих жирних кислот

D. Декарбоксилування

E. Глікогеноліз

165 У студента після вживання м'яса, консервованого в домашніх умовах, з'явились диплопія, порушення мови та параліч дихання. Чим обумовлені такі симптоми ботулізму?

A. Активація аденілатциклази

B. Ендотоксичний шок

C. Інвазія Cl. вotulinum в епітелій кишечнику

D. Секреція ентеротоксину

E. Дія нейротоксину

166 На електронній мікрофотографії науковець виявив структуру, утворену вісьмома молекулами білків-гістонів і ділянкою молекули ДНК, що робить близько 1,75 обертів навколо них. Яку структуру виявив дослідник?

A. Елементарна фібрила

B. Хроматида

C. Хромосома

D. Напівхроматида

E. Нуклеосома

167 У хворого на міастенію після призначення прозерину з'явилися нудота, діарея, посмикування м'язів язика і скелетних м'язів. Чим можна усунути інтоксикацію?

A. Ізадрин

B. Фізостигмін

C. Пірідостигміну бромід

D. Атропіну сульфат

E. Мезатон

168 При аналізі крові у спортсмена виявлено: ер.- 5,5*1012/л, Hb- 180 г/л, лейк.- 7*109/л, н.- 64%, б.- 0,5%, е.- 0,5%, м.- 8%, л.- 27%. Такі показники свідчать про стимуляцію, перш за все:

A. Імуногенезу

B. Гранулоцитопоезу

C. Еритропоезу

D. Лімфопоезу

E. Лейкопоезу

169 При обстеженні лікар виявив у пацієнта гіпертрофію та запалення лімфоїдної тканини, набряк слизової оболонки між дужками м'якого піднебіння (гострий тонзиліт). Який з мигдаликів міститься в нормі в цьому місті?

A. Tonsilla pharyngealis

B. -

C. Tonsilla lingualis

D. Tonsilla tubaria

E. Tonsilla palatina

170 У хворого на ентерит, що супроводжувався значною діареєю, спостерігається зменшення кількості води в позаклітинному просторі, збільшення її всередині клітин та зниження осмолярності крові. Як називають таке порушення водно-електролітного обміну?

A. Гіпоосмолярна гіпергідратація

B. Гіперосмолярна гіпогідратація

C. Гіперосмолярна гіпергідратація

D. Осмолярна гіпогідратація

E. Гіпоосмолярна гіпогідратація

171 Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на порушення відчуття рівноваги, що з'явилося після травми. Який нерв пошкоджено?

A. Лицевий

B. Блукаючий

C. Трійчастий

D. Присінково-завитковий

E. Проміжний

172 Людина отруїлася грибами. Вони містять мускарин, який стимулює M-холінорецептори. За яким симптомом можна запідозрити отруєння неїстівними грибами?

A. Збільшення частоти серцевих скорочень

B. Розширення зіниць

C. Розширення бронхів

D. Підвищення артеріального тиску

E. Звуження зіниць

173 Хворому в трансплантаційному центрі здійснене пересадження серця. Орган взятий у донора, що загинув під час аварії. Чуже серце може бути відторгнуте внаслідок розвитку трансплантаційного імунітету. Для запобігання цьому здебільшого використовують:

A. Рентгенотерапію

B. Ультразвук

C. Імуносупресори

D. Ферменти

E. Хіміотерапію

174 У хворого у крові збільшення концентрації пірувату, значна кількість його екскретується з сечею. Який авітаміноз спостерігається у хворого?

A. B1

B. B3

C. B2

D. B6

E. E

175 Хворому на безсоння, яке спричинено емоційними розладами, лікар призначив засіб, що викликає сон за рахунок транквілізуючої дії. Який снодійний препарат був призначений пацієнту?

A. Нітразепам

B. Хлоралгідрат

C. Бромізовал

D. Етамінал-натрій

E. Фенобарбітал

176 У вагітної жінки на передній черевній стінці виявлено пухлиноподібне утворення, яке виникло на місці видаленої два роки тому пухлини. Утворення має щільну консистенцію і розміри 2х1 см, з чіткими межами. При гістологічному дослідженні виявлено, що пухлина побудована з диференційованої сполучної тканини з переважанням колагенових волокон. Про яку пухлину слід думати?

A. Ліпома

B. Гібернома

C. Десмоїд

D. Лейоміома

E. Фібросаркома

177 У 4-х річної дитини з спадковим ураженням нирок спостерігаються ознаки рахіту, концентрація вітаміну D в крові знаходиться в межах норми. Що із наступного є найвірогіднішою причиною розвитку рахіту?

A. Гіпофункція паращитоподібних залоз

B. Порушення синтезу кальцитріолу

C. Підвищена екскреція кальцію із організму

D. Гіперфункція паращитоподібних залоз

E. Недостатнє надходження кальцію з їжею

178 Під час складання іспиту у студентів "пересихає в роті". Механізмом, що зумовлює розвиток цього стану, є посилена реалізація таких рефлексів:

A. Умовні симпатичні

B. Умовні парасимпатичні

C. Безумовні периферичні

D. Безумовні симпатичні

E. Безумовні парасимпатичні

179 Хворому з переломом стегна призначили наркотичний анальгетичний засіб. Взаємодією з якими рецепторами обумовлена його знеболююча дія?

A. Холінорецептори

B. ГАМК-ергічні рецептори

C. Адренорецептори

D. Бензодіазепінові рецептори

E. Опіатні рецептори

180 У пацієнта діагностовано компресійний перелом поперекового хребця. При цьому різко збільшилась кривизна лордозу поперекового відділу хребта. Ушкодженням якої зв'язки може супроводжуватись така зміна кривизни хребта?

A. Передня поздовжня

B. Міжостиста

C. Клубово-поперекова

D. Жовта

E. Задня поздовжня

181 У чоловіка 30-ти років перед операцією визначили групу крові. Кров резус-позитивна. Реакція аглютинації еритроцитів не відбулася зі стандартними сироватками груп 0\ (I), А (II), В (III). Досліджувана кров належить до групи:

A. -

B. 0\ (I)

C. АВ (IV)

D. А (II)

E. В (III)

182 Під час обстеження хворого виявлена характерна клініка колагенозу. Збільшення вмісту в сечі якого компоненту характерне для цієї патології?

A. Аргінін

B. Глюкоза

C. Солі амонію

D. Мінеральні солі

E. Гідроксипролін

183 У хворого при колоноскопії, на 5-й день від початку діареї, в запаленій слизовій оболонці прямої кишки, знайдені сіро-зелені плівчасті нашарування, щільно фіксовані з підлеглою тканиною. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. Дизентерія

B. Неспецифічний виразковий коліт

C. Сальмонельоз

D. Черевний тиф

E. Хвороба Крона

184 У хворого 66-ти років у локусі патологічного перелому ребра виявлена пухлина літичного характеру. Гістологічно пухлина складається з атипових плазмобластів. Подальше дослідження виявило остеопороз в кістках хребта та тазу. Вказані зміни характерні для:

A. Нейробластоми

B. Метастатичного раку легень

C. Остеосаркоми Юінга

D. Мієломної хвороби

E. Туберкульозного остеомієліту

185 Стоматолог під час огляду порожнини рота на межі середньої і задньої третини спинки язика виявив запалені сосочки. Які сосочки язика запалені?

A. Papillae filiformes

B. Papillae vallatae

C. Papillae conicae

D. Papillae fungiformes

E. Papillae foliatae

186 У одного з батьків запідозрили носійство рецесивного гена фенілкетонурії. Який ризик народження у цій сім'ї дитини, хворої на фенілкетонурію?

A. 100%

B. 25%

C. 50%

D. 75%

E. 0%

187 Пацієнт звернувся до лікаря з приводу втрати здатності розрізняти смаки на корені язика. Лікар встановив, що це пов'язано з ураженням нерва. Якого?

A. Трійчастий

B. Блукаючий

C. Верхньогортанний

D. Лицевий

E. Язикоглотковий

188 Хворій виставлено діагноз бартолініт (запалення великих залоз присінку). В якому органі сечостатевої системи розташовані ці залози?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]