Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВОПРОСЫ ЗАЧЕТ.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
187.39 Кб
Скачать

16

Перелік питаннь до підсумкового модульного контролю з дисципліни «судова медицина»

1. В клініку доставлено пораненого з проникаючою в череп раною в ділянці правої щоки. Навколо рани багато засохлої крові, а також сірувато-чорні цятки невеликих розмірів,частина з них проникла через верхні шари шкіри.Пояснити, чим спричинені ці ушкодження?

2. При судово-медичному дослідженні трупа гр.С., доставленого в морг з місця дорожньо-транспортної пригоди експертом виявлені ушкодження голови /закрита черепно-мозкова травма/ перелом кісток лівої гомілки/бампер-перелом/, двосторонні множинні переломи ребер /прямі і непрямі/ перелом кісток тазу зліва та синяки в ділянці грудної клітки ромбовидної форми на ділянці 16x13 см, що нагадували відбиток протектора колеса автомобіля. Яке з цих ушкоджень є характерним для автомобільної травми?

3. В лівій тім'яній ділянці знайдена щілиноподібна рана 3,5х0,5см з нерівними, здертими краями і сполучно-тканинними перетинками на кінцях. Яким предметом вона заподіяна?

4. У полі під снігом знайдено труп невідомого чоловіка. На розтині встановлена причина смерті - переохолодження. Яка з ознак дозволила встановити причину смерті?

5. В помешканні сім'ї було знайдено труп новонародженого немовляти, що зразу померло. Хто, згідно статті Кримінального кодексу України у даному випадку може вважатися

6. При дослідженні трупу немовляти були встановлені ознаки новонародженості.

7. У приймальне відділення лікарні доставлено гр.З. у непритомності, з ушкодженнями голови у вигляді перелому кісток склепіння, кров'яним тиском 60\40, патологічною нервовою симптоматикою. Що дозволило розцінити ці ушкодження, як тяжкі?

8. У морзі знаходяться трупи осіб, що вмерли від електротравми, раптової смерті, розриву селезінки з гострим малокрів'ям, одна невідома особа, отруєний етіловим алкоголем та утоплений. У якого трупа необхідно встановити групу крові?

9. При огляді трупа людини, яка померла від повішення: трупні плями при натискуванні зникають, відновлюються через 50 сек., трупне заклякання помірно виражене тільки в жувальних м'язах, в м'язах шиї і пальців кисті, температура тіла 31С. Час настання смерті?

10. При огляді трупа людини, яка померла від повішення: трупні плями при натисканні зникають, відновлюються через 6 хв., трупне заклякання добре виражене у всіх групах досліджуваних м'язів, температура тіла 27 С. Яка давність настання смерті?

11. Гр-н А. знайдений мертвим в своєму домі після пожежі. При огляді трупа: трупні плями яскраво-червоного кольору, при натисканні блідніють, відновлюються через 9 хв. Пошкоджень від дії високої температури на тілі не знайдено. Яка ймовірна причина смерті?

12. При огляді трупа: при зовнішній поверхні лівого стегна в середній третині рана округлої форми з дефектом-мінус тканини діаметром 0,8 см, край рани осаднений у вигляді обідка шириною 0,2 см та забруднений чорним нальотом. На внутрішній поверхні цього стегна в середній третині друга рана щілиноподібної форми, розмірами 1,3x0,4 см з нерівними краями. Чим причинено ушкодження?

13. При судово-медичному дослідженні трупа чоловіка 62 років, судово-медичний експерт встановив наявність пухлини в лівій легені. Яким чином він повинен взяти матеріал на судово-гістологічне дослідження?

14. У полі під снігом знайдено труп померлого невідомого чоловіка. На розтині встановлена причина смерті - переохолодження. Яка з ознак дозволила встановити причину смерті?

15. При дослідженні трупа немовляти були встановлені ознаки новонародженості. Які ознаки безумовно свідчать про цей факт?

16. На узліссі під деревом було знайдено тіло забитого громадянина С. з вогнепальним пораненням черевної порожнини розміром 2x1,5 см з фестончатими краями. Експерт на місці огляду трупа висловив імовірність дробового поранення з вогнепальної зброї. З якої відстані найбільш імовірно було зроблено постріл?

17. У хаті взимку знайдено тіло громадянки Ж. При огляді констатована смерть, у хаті відчутний запах угару. Після огляду трупу судово-медичний експерт виказав попередньо причину смерті - отруєння оксидом вуглецю. Якого кольору трупні плями були діагностовані експертом?

18. До лікарні у тяжкому стані було доставлено громадянина Р. з зіяючою кровавлячою раною у області шиї розміром 8x3,5x1,5 см. Зі слів робітників міліції пошкодження нанесено бритвою. Яка форма рани найвірогідніша у даному випадку?

19. Під час розтину трупа громадянина Н., обставини смерті якої були невідомі, встановлено діагноз -механічна асфіксія, так як було виявлено "екхімозну маску". Який вид механічної асфіксії найвірогідніший у даному випадку?

20. У травматологічний пункт звернувся громадянин К. з ранами на голові, які мали клаптеві, здерті та розчавлені краї, тканинні перетинки між ними. Лікар вважав ці рани як... ?

21. Після автомобільної аварії до лікарні потрапив громадянин С., оглядаючи якого хірург встановив відкриту черепно-мозкову травму з ушкодженням...

22. При судово-медичному обстеженні потерпілої Л., яка пояснювала, що насильник намагаючись її зґвалтувати давив за шию, були знайдені крапкові крововиливи на кон'юнктивах. Під час якої стадії зажиттєвого перебігу асфіксіі виникають такі

23. Під час паводку на березі було знайдено труп людини з наявними ознаками гниття і перебування у воді. Який найбільш вірогідна ознака прижиттєвого потраплення у воду мав знайти експерт ?

24. У лісі було знайдено змерзлу людину, яку негайно привезли до лікарні. Який з переліченних методів допомоги буде найбільш дійсний ?

25. Під час водолазних робіт виникла аварійна ситуація при якій пошкодився редуктор балону зі стиснутим повітрям, що різко підвищило тиск у легенях. При якому тиску виникає баротравма легень ?

26. За міжнародною статистикою, електротравма становить майже 0,2 % усіх нещасних випадків на виробництві, а смертельні ушкодження електричним струмом — 2-3 %, тобто у 10 - 15 разів вища за дію інших травмуючих агентів. Як діє на организм людини електричний струм силою 80 - 100 мА ?

27. При експертизі трупа г-на А., що загинув при нез"ясованих обставинах, судово-медичний експерт виявив у скроневій ділянці справа рану овальної форми з обідком здирання і наявністю сіро-чорного відкладення навколо рани. При зведенні країв рани у її кінців утворилися складки. Яку рану виявив судмедексперт?

28. До лікарні потрапив чоловік з переломом шийки стегна, котрий помер через два тижні. Його труп досліджувався у судово-медичному морзі. Хто має дозвіл видавати свідотство про настання смерті ?

29. Бригада невідкладної медичної допомоги здійснювала реанімаційні дії чоловікові, який раптово впав на вулиці. Припинити її можна тільки при появлені абсолютних ознак смерті до яких належать трупні плями. Через який час вони виникають

30. На дорозі був виявлений труп невідомого чоловіка стршого віку. При дослідженні його в судово-медичному морзі, експерт виявив симетричні переломи кісток таза типу "метелика" із розірваннями обох крижово-клубових зчленувань, переломи лобкових кісток, крововиливи в м"яких тканинах і органах таза, смугасте садно на передньобоковій поверхні кульшового суглоба справа. Для якого виду автомобільної травми характерні дані ушкодження ?

31. При огляді потерпіла 3. розповіла, що напередодні двоє невідомих учинили на неї у під"їзді напад, вимогали гроші, коли вона намагалася закричати, один із них почав стискувати горло. При огляді у неї були виявлені крапкові крововиливи в склерах очей, ізольовані овальні синці на передньобокових поверхнях шиї, відзначалася осиплість голосу. Який критерій варто враховувати оцінюючи ступінь тяжкості даних тілесних

32. При дослідження трупа г-ки Л. судмедексперт відзначив, що трупні плями мають рожеве забарвлення, проба Гоппе-Зейлера була позитивна. Яка ймовірна причина смерті ?

33. При дослідженні трупа г-на К., що загинув у результаті автомобільної травми, були виявлені садна на чолі та обличчі переважно справа, тріщина лобної кістки справа, що переходить на основу черепа, садно в середній третині правої гомілки на передній її поверхні з переходом на зовнішню, осколкові переломи кісток правої гомілки в середній третині, крововиливи в м"язах спини і сідниць переважно зліва. Для якого виду автомобільної травми характерні дані ушкодження ?

34. При медико-криміналістичному дослідженні шкірного шматка від трупа г-на С., що загинув під час перестрілки, у країв вогнепальної рани виявлені відкладення міді і навколо свинцю. Який метод дослідження був застосован ?

35. При огляді трупа на місці його виявлення експерт відзначив, що розвиток трупних плям перебуває в стадії гіпостазу. Яка давнина смерті ?

36. У лісі при рубанні дерев, випадково, у кучугурі снігу був виявлений зледенілий труп людини. При постукуванні по тілу роздавався глухий дерев"яний звук. У якому стани варто розтинати труп ?

37. В результаті закритої тупої травми живота при дорожньо-транспортній події, у потерпілої Ш. відбувся викидень. Яка ступінь тяжкості ушкоджень у даному випадку ?

38. 3 водойму був витягнут труп юнака 16-17 років із забитою раною на голові і дрібнопухирчастою піною біля отворів рота і носа. При дослідженні трупа в морзі були також виявлені розпливчасті бліді крововиливи під плеврою легень, рідина в пазусі клиноподібної кістки, ізольований крововилив під м"якою мозковою оболонкою відповідній рані на голові. Від чого могла наступити смерть ?

39. При дослідженні трупа г-на Д. на нігтьових пластинах пальців були виявлені декілька поперечних смуг білісовато-сірого кольору. Судово-медичний експерт попередньо висловився про можливе отруєння. При отруєнні якими речовинами виникають такі зміни ?

40. Об'єктивною ознакою того , що дитина народилася живою є

41. Ректальне вимірювання температури трупа при його огляді на місці виявлення / температура повітря 18 С \ встановило, що вона дорівнює 22,5 С. Скільки часу пройшло після настання смерті до моменту огляду ?

42. Яка з нижче вказаних ознак відноситься до абсолютних ознак смерті?

43. При огляді трупа в потиличній ділянці голови виявлено зигзагоподібну рану з нерівними, здертими краями, розміченими з крововиливами стінками, закругленими кутами, наявністю в кінцях і дні рани сполучнотканинних і волосяних перетинок. Яка це рана?

44. Лікар - гінеколог на прохання 18- річної жінки.після попереднього амбулаторного обстеження ,при 18-тижневому терміні вагітності, в лікувальній установі провів аборт. За якою ознакою аборт може бути кваліфіцирований як кримінальний ?

45. Жінка Р. , 28 років , звернулася до свого знайомого лікаря акушера - гінеколога С. з проханням зробити їй аборт. Лікар призначив їй переривання вагітності на день , що співпадав з його чергуванням у клініці. Під час обстеження пацієнтки лікар з"ясував , що вана дійсно є вагітною , термін вагітності становить 10 - 12 тижнів .Протипоказань для проведення аборту лікар не виявив. Ніяких документів акушер — гінеколог С. не складав. Після проведення операції аборту жінка пішла додому Поясніть, чи передбачена відповідальність лікаря і за

46. Родина П. звернулась до лікаря дільничої лікарні за "лікарським свідоцтвом про смерть. З приводу смерті гр. К . ,70 років ,яка мешкала разом з ними , тривалий час хворіла та наглядалась лікарем .Під час огляду трупа лікар з"ясував ,що на бокових поверхнях шиї наявні декілька синяків напівмісячної форми .Родичі пояснили , що тиждень назад бабуся впала з ліжка і вдарилася головою та шиєю . Яка повинна бути тактика

47. Г–н раптово помер на робочому місці. Хто повинен виписати лікарське свідоцтво про смерть?

48. Під час огляду місця події та трупа гр. Б., 52 років встановлено наявність вогнепальних ран в ділянці живота. Поряд з трупом знаходиться мисливська рушниця і набої до неї . Хто повинен організувати доставку трупа, зброї та боєприпасів для експертизи ?

49. В процесі огляду трупа гр..Т,19 років, встановлено ,що на тілі є три колото - різані рани в ділянці лівої половини грудної клітки .На землі навколо трупа виявлено велику кількість плям крові .Хто забов"язаний зібрати речові докази і направити їх для дослідження ?

50. В кущах лісопаркової зони було виявлено труп невідомого громадянина з ознаками насильницької смерті . Для огляду місця події виїхала слідча бригада у складі слідчого, криміналістів , тощо. До складу бригади був залучений лікар- хірург районної лікарні, який в цей час чергував. В якій якості лікар - хірург приймав участь в огляді трупа ?

51. Після отримання поранення правого стегна пвд час ДТП потерпілий С. 25 років знаходився на лікуванні в стаціонарі . Яку експертизу повинен призначити слідчий для вирішення питання про ступінь тяжкості та механізм утворення тілесних ушкоджень ?

52. Біля працюючого токарного станка при невизначених обставинах загинув робітник підприємства гр..К . Під час судово - медичного розтину трупа гр. К . експерт встановив, що смерть його настала внаслідок ураження електричним струмом . Яке необхідно провести дослідження, щоб підтвердити наявність морфологічних ознак характерних для

53. 3 метою встановлення характеру, ступеня тяжкості та механізму виникнення спричинених гр . К тілесних ушкоджень , слідчий виніс постанову про призначення судово - медичної експертизи. Який документ підготує експерт після проведення

54. На узбіччі дороги було виявлене тіло людини.Серцебиття і пульс не виявлялися , дихання відсутнє . Яке найперше питання повинен вирішити лікар - експерт при огляді трупа на місці його виявлення ?

55. Під час дослідження трупа гр..А.,що був вилучений з петлі.виявлено відсутність серцебиття, дихання, рефлексів, свідомості, рухів, зіниці діаметром до 0,5 см на світло не реагують.Тіло тепле на дотик, трупні плями блідо - фіолетового кольору ледь помітні в ділянках спини. Яка з цих ознак смерті є абсолютною?

56. Труп гр..П. лежить на нижній полиці купе плацкартного вагону. В правій частині грудної клітки знаходиться вхідний отвір щелистої форми, один кінець його заокруглений, другий - гострий. Краї отвару незначно здерті, злегка забруднені сіруватою речовиною.УІ ребро пошкоджене в ділянці хряща. Визначити,яким механічним фактором спричинена травма?

57. Труп гр. П . холодний на дотик, температура в прямій кишці становить 18 С. Трупне заклякання виражене в усіх групах м"язів. Трупні плями темно -фіолетові, визначаються на задніх поверхнях тіла .При натискуванні на них з силою 2 кг/см впродовж 2-3 сек не змінюють кольору. Коли наступила смерть гр. П ?

58. Дослідивши труп гр. К., 43 років, лікар запідозрив у нього отруєння невідомою отрутою. Він вилучив з трупа внутрішні органи у кількості 2 кг. У яке відділення судово-медичної лабораторії необхідно направити ці органи?

59. При відсутності штатного судово-медичного експерта лікар будь-якої клінічної спеціальності може бути залучений до участі в огляді трупу на місті події. Після прибуття на місце, що найперше повинен зробити лікар?

60. Практикуючі лікарі можуть притягатися до кримінальної відпові- дальності у зв"язку з професійною діяльністю у випадках,що при- звели до тяжких наслідків:

61. Судово-медичним експертом досліджується труп гр.Н. ,який загинув внаслідок механічної асфіксії від здавлення грудей і живота. Яка з ознак найбільш характерна для механічної асфіксії від здавлення грудей і живота?

62. Громадянка Л., 24 років поступила до лікарні з діагнозом флегмонозний апендицит, з приводу якого їй у день госпіталізації була проведена операція — видалення храбаковидного відхвісття. На 4 день після операції у неї з'явилися ознаки перитоніту у зв'язку з чим були призначені у великих дозах антибіотики пеніцилін та стрептоміцин. У наступні 10 діб стан хворої залишався тяжким, що викликало необхідність призначення комбінації других препаратів (неоміцин, левоміцетин та ін.). На прикінці третього тижня після операції стан хворої покращився, але вона почала скаржитися на зниження слуху. До моменту опосвідчення у Л. відзначена повна глухота на обидва вуха у результаті необоротних змін з боку слухових нервів. Яка ступінь тяжкості тілесних ушкоджень у хворої Л.?

63. При огляді трупа людини, який був знятий з петлі, виявлено: трупні плями при натисканні зникають, відновлюються через 55 сек., трупне заклякання помірно виражене тільки в жувальних м'яах, в м(язах шиї і пальців кисті, температура тіла в прямій кишці 31° С? С. Яка давність настання смерті?

64. Гр-ка К., 30 років, під час сварки з чоловіком отримала ушкодження. При судово-медичному огляді виявлено: в лобній ділянці справ — садно невизначеної форми, розмірами 3x4,2 см. Дно садна щільне, червонуватого кольору, з кірочкою, розташованою на одному рівні з навколишньою шкірою. На зовнішній поверхні правого плеча, на лівому передпліччі, спині 6 синців неправильно-овальної форми, пурпурного кольору, розмірами від 3x4 см до 6x8 см. Визначити ступінь тяжкості тілесних ушкоджень.

65. Під час зовнішнього огляду тіла гр-на Н. на місті події лікар виявив: відсутність пульсу на великих артеріях, дихання, рогівкового рефлексу, реакції зіниць на світло, наявність трупних плям і трупного задубіння, плям Лярше. Лікар зробив висновок, що гр-н Н. мертвий. За якими абсолютними ознаками визначено факт настання смерті?

66. Під час судово-медичного дослідження трупа на шиї було виявлено горизонтальну, замкнену, рівномірно-виражену странгуляційну борозну, а також зовнішні та внутрішні загальноасфіктичні ознаки. Визначте вид механічної асфіксії.

67. Які гарантії від упередженого відношення до лікаря при порушенні "лікарської справи"

68. На якій підставі судово-медичний експерт має право видавать свідоцтво про смерть ?

69. Під слизовою оболонкою шлунку виявлено плямисті крововиливи /плями Вишневського/. Це одна з ознак смерті від?

70. На черепі ,в лобній кістці, виявлено круглий отвір діаметром 0,9см з рівномірним воронкоподібним сколом внутрішньої кісткової платівки. Який характер ушкодження ?

71. Судово–медична експертиза назначається обов’язково у випадку.

72. За розголошення даних попереднього слідства експерт несе відповідальність у вигляді

73. Серед випадків ненасильницької смерті літніх людей,патологія якої системи може бути найчастішою причиною смерті ?

74. Після проведення судове - медичного дослідження трупа невідомого чоловіка біля 50 років ,було встановленого причиною смерті його стало судинне ураження головного мозку з крововиливом в ліву півкулю мозку. Який документ повинен видати судове - медичний експерт після закінчення розтину для органів ВАГС ?

75. В кімнаті на ліжку лежить на спині труп гр.Р.При огляді трупні плями численні , синьо - фіолетового кольору розташовані на передній поверхні тіла Обличчя синюшне , набрякле .Сполучні оболонки очей з дрібно – крапчастими темно - червоними крововиливами. Шию обвиває скручена ганчірка.В нижніх ділянках шиі знаходиться рівномірна, зімкнена, горизонтальна странгуляційна борозна.На обличчі , шиї і правій кисті численні садна і синці.Яка імовірна причина смерті ?

76. Гр. Д. знайдений мертвим в своєму автомобілі в зачиненому гаражі.При огляді трупа - трупні плями рожево - червоного кольору ,будь - яких ушкоджень не виявлено.Яка імовірна причина смерті ?

77. За Кримінальним Кодексом України ознаками легких тілесних ушкоджень є :

78. В парку на лаві знайдено тіло невідомого чоловіка. При огляді трупа в тім"яно - потиличній ділянці виявлено рану округлої форми з вираженим дефектом " мінус тканина " в центрі і дрібно -зубчастими краями.Навколо рани шкіряні покрови сіруватого кольру з чорнуватими вкрапленнями. Встановити характер ушкодження.

79. В лісі знайдено труп невідомої людини. При огляді м’які тканини темно - брунатного кольору , сухі, щільні на дотик. За яких умов могла виникнути муміфікація трупа ,якщо не встановлені умови його перебування ?

80. Громадянина Н. під час бійки вдарили тупим твердим предметом по голові , в результаті чого він втратив свідомість та був доставлений до лікувальної установи. При огляді в тім"яній ділянці справа виявлена рана розмірами 3х1 см з нерівними здертими краями. Проведено первинну хірургічну обробку рани та накладено шви. Невропатологом діагностовано струс головного мозку. Хворий перебував в лікувальній установі 16 діб. Визначити ступінь тяжкості тілесних ушкоджень.

81. При судове - медичному дослідженні трупу було виявлено такі тілесні ушкодження : на боковій поверхні середньої третини шиї три рани розмірами близько 7*1 см кожна , які розташовані паралельно одна до одної та мають косо-висхідний напрямок.Краї ран рівні,не здерті ,кінці гострі.В глибині визначаються перерізані вени шиї.При розтині встановлено ознаки гострої крововтрати.Встановити категорію і рід смерті.

82. При дослідженні трупа новонародженого виявлені ознаки живонародженості, а також наявність повітря в шлунку і верхніх відділах тонкого кишечника. Це показник того,що дитина

83 На квітнику в одному метрі від основи будинка виявлений труп невідомого чоловіка. Пори судово-медичному дослідженні трупа знайдені численні переломи кісток черепа,компресійні переломи тіл хребців, двобічні переломи ребер і тіла грудини,крововиливи і розриви в ділянках коренів легень, зв"язок і капсули печінки та інші ушкодження .Який імовірний механізм спричинення

84. Під час судове - медичного дослідження трупа гр..К 23 років доставленого до моргу з місця ДТП було виявлено бампер - перелом лівого стегна на відстані 73 см від підошви.Яким видом транспортного засоба був травмований гр.К.?

85. В приміщенні службового кабінету було знайдено труп гр.Н.,42 років.При судово-медичному дослідженні було виявлено світло-червоного забарвлення трупні плями запах гіркого мигдалю від внутрішніх органів,світло-червоне забарвлення всіх внутрішніх органів,рідка світло-червоного кольору кров, крапчасті крововиливи на слизових оболонках.Яка імовірна причина смерті гр. Н.?

86. Під час огляду трупа гр. У ,38 років,на місці події на березі озера було виявлено трупні плями яскраво -червоного кольору .дрібно - пухирчаста стійка піна біля отворів рота і носа , мокриі одяг,мацерація шкіри на долонях і стопах,наявність піску ,часток водяних рослин на тілі трупа,мокре злипле волосся на голові.Яка з перерахованих ознак свідчить про

87. Гр. Т ,34 років, отримав вогнепальне поранення лівого стегна.Постріл було спричинено з мисливської рушниці.Яким методом дослідження одягу можна встановити наявність та хімічну природу металів в ділянці вогнепальних пошкоджень ?

88. Під час полювання гр.П. отримав вогнепальне дробове ушкодження грудної клітки. При судово-медичному дослідженні трупа на правій боковій поверхні грудної клітки було виявлено 36 вхідних отворів від окремих дробин на площі діаметром біля 20 см. З якої відстані були спричинені вогнепальні ушкодження?

89. Громадянин К. 25 років під час вантаження соломи був придавлений верхівкою скирди, що звалилася на нього.При судово-медичному дослідженні відмічалася екхіматична маска в ділянці обличчя, шиї, верхньої третини грудної клітки, карміновий набряк легень,загально-асфіктичні ознаки смерті.Яка найбільш імовірна причина смерті гр.. К?

90. У гр.С, 29 років, під час дорожьої пригоди виник перелом обох кісток лівої гомілки в середній третині. Яка ступінь тяжкості отриманих тілесних ушкоджень?

91. У потерпілого встановлено проникаюче поранення грудної клітки без ушкодження внутрішніх органів. Яка ступінь тяжкості цього пошкодження?

92. Закритий неускладнений перелом ліктьової кістки викликав розлад здоров’я протягом 4 тижнів. Яка ступень тяжкості цього пошкодження?

93. У потерпілого, який після травми голови прийшов до судово-медичного експерта для встановлення ступеню тяжкості, є скарги на головну біль, нудоту, потьмарення свідомості. Як повинен діяти лікар?

94. Чи має право головний лікар лікувально-профілактичного закладу призначати проведення судово-медичної експертизи по „лікарській справі”?

95. У потерпілого, внаслідок травми, було встановлено відкритий перелом діафіза (тіла) плечової кістки. Яка ступінь тяжкості цього пошкодження?

96. Що являється підставою для судово-медичного обстеження потерпілого з заповненням акту судово-медичного обстеження?

97. У потерпілого, внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, було встановлено закрите пошкодження грудного відділу спинного мозку з тяжким спинальним шоком. Яка ступінь тяжкості цього пошкодження?

98. У потерпілого, внаслідок травми, було встановлено відкритий перелом лівої великогомілкової кістки. Яка ступінь тяжкості цього пошкодження?

99. У потерпілого, внаслідок тупої травми голови, наступила втрата слуху на обидва вуха. Він не чує розмову на відстані 3-5 см. Яка ступінь тяжкості цього пошкодження?

100. У потерпілого, внаслідок тупої травми, наступила сліпота на обидва ока (зниження зору до підрахунку пальців на відстані 2м). Яка ступінь тяжкості цього пошкодження?

101. У потерпілого, внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, було встановлено пошкодження спинного мозку в шийному відділі. Яка ступінь тяжкості цього пошкодження?

102. У потерпілого, внаслідок травми, було встановлено відкритий перелом правої стегнової кістки. Яка ступінь тяжкості цього пошкодження?

103. Потерпілому, внаслідок поранення колючо-ріжучим предметом, було спричинено пошкодження внутрішньої сонної артерії. Яка ступінь тяжкості цього пошкодження?

104. У потерпілого, у зв’язку з травмою у дорожньо-транспортній пригоді, при обстеженні МСЕК встановлено стійку втрату загальної працездатності на 25%.Яка ступень тяжкості цього пошкодження ?

105. У потерпілого, у зв’язку з травмою у дорожньо-транспортній пригоді при обстеженні МСЕК встановлено стійку втрату загальної працездатності на 60%. Яка ступень тяжкості цього пошкодження?

106. У потерпілого встановлено черепно-мозкову травму з переломами кісток черепа Яка ступінь тяжкості цього пошкодження?

107. У потерпілої, у зв'язку з травмою живота, наступило переривання вагітності строком 15 неділь. Яка ступінь тяжкості цього пошкодження ?

108. Що являється підставою для проведення судово-медичної експертизи живої людини з заповненням „Висновку експерта”?

109. У потерпілого встановлено пошкодження живота з проникненням у очеревинну порожнину без ушкодження внутрішніх органів. Яка ступень тяжкості цього пошкодження?

110. У потерпілого, внаслідок пошкодження обличчя, наступило його незгладиме спотворення.

Хто встановлює факт спотворення?

111. Як називається навмисне приховання обстежуваним наявності хвороби або окремих її симптомів?

112. Як називається перебільшення, посилення проявів наявної хвороби або пошкодження?

113. Як називається здатність робітника виконувати всі трудові функції за професією, яку він має ?

114. Як називається здатність робітника виконувати в обмеженому обсязі або в полегшених умовах некваліфіковану працю ?

115. Який відсоток втрати працездатності має бути у випадку, коли потерпілий має можливість виконувати працю за своєю професією, але при змінених умовах праці, які в свою чергу тягнуть за собою зниження зарплатні, або за своєю професією, однак з більшим навантаженням?

116. Скільки повинно бути членів експертної комісії при проведенні комісійної експертизи по справам о притягненні медичних працівників до кримінальної відповідальності?

117. Які існують терміни проведення судово-медичної експертизи?

118. У якому віці проводяться експертизи по встановленню статевої зрілості у осіб жіночого полу на Україні?

119. У якому віці проводяться експертизи по встановленню ознак розбещених дій у осіб жіночого полу на Україні?

120. Які ознаки вихідного вогнепального отвору ?

121. Якими ознаками характеризується вхідний вогнепальний отвір?

122. Що можливо побачити на тілі потерпілого у разі компактної дії дробу?

123. Яким може бути натиск при пострілі з вогнепальної зброї?

124. Які пошкодження частіше усього зустрічаються у разі пошкодження осипом дробу?

125. Про що можливо судити по особливостям „штамп-відбитку”

126. При розтині трупа на лівому стегні знайдена зигзагоподібна рана з закругленими кінцями та дрібними трикутнолоскутними краями. Чи може бути рана пиляною?

127. На черевній стінці трупа виявлена веретеноподібна рана з рівними, гладкими краями, одним гострим, другим П-подібним кінцями. Чи є ця рана колото-різаною?

128. На голові трупа виявлена глибока лінійна рана з гладкими краями та гострими кінцями. В рані знаходяться пошкоджені кістки.Від дії якого знаряддя вона утворилась?

129. На передній поверхні шиї трупа знайдена неглибока лінійна рана з ровними гладкими краями та гострими кінцями, без тканинних перетинок.Для якої рани характерні ці ознаки?

130. Для якої рани завжди будуть характерними лінійна чи веретеноподібна форма, рівні гладкі края, перевага глибини над довжиною, наявність двох гострих чи одного П-подібного кінця?

131. Для якої рани завжди будуть характерними лінійна чи веретеноподібна форма, рівні гладкі краї, перевага глибини над довжиною, наявність двох гострих чи одного П-подібного кінця?

132. Під час розтину трупа людини, загиблої в автотравмі, виявлені вертикальні розриви лівої нирки. Який напрямок удару?

133. На черепі, в лобній кістці, виявлений круглий отвір діаметром 0,9 см з рівномірним воронкоподібним склом внутрішньої кісткової пластинки. Який характер ушкодження?

134. Чи завжди форма синців відповідає формі травмуючої поверхні тупого предмету?

135. Чи свідчить наявність синців в зоні ушкоджень про прижиттєвість травми?

136. Чи свідчить забарвлення синців про строки їх утворення?

137. Чи змінює забарвлення синець на трупі людини в разі натискання на нього пальцем?

138. На тілі трупа виявлена велика кількість синців різного кольору та розмірів. Які ймовірні строки давності їх утворення?

139. У правій тім'яній ділянці виявлена щілиноподібна рана з нерівними, здертими краями та тканинними перетинками у центрі. Яким предметом вона нанесена?

140. На черепі трупа виявлений „павутиноподібний” осколковий перелом лобної кістки. Від дії якої поверхні травмуючого предмета утворився цей перелом?

141. На голові трупа виявлена „Х”-образна рана з тканинними перетинками з садненям країв та крововиливом по краям. Від дії якого знаряддя утворилася рана?

142. При дослідженні рани на трупі виникла необхідність встановлення матеріалу травмуючого предмету. Яке дослідження треба виконати?

143. Під час розтину трупа пішохода, що загинув в авто травмі, виявлений „бампер-перелом”, верхівка якого спрямована вправо.Який напрямок удару?

144. На основі черепа трупа виявлений повний поперечний перелом основи.Який напрямок стискання черепу?

145. На черепі виявлений дірчастий круглий перелом лобної кістки діаметром 3 см. Яким предметом завдано травму?

146. На основі черепа виявлений мередіанальний перелом передньої ямки.Звідки завдано удару по голові?

47. На грудній клітині, в проекції мечоподібного відростка, є кругла рана з дефектом тканини, обідками здирання та обтирання, ознаками дії додаткових факторів пострілу. З якої відстані відбувся постріл?

148. На голові трупа виявлена велика гілляста рана в області потилиці. Чи могла рана утворитися при падінні?

149. На тілі трупа виявлені забиті рани різної форми. Чи може форма ран відобразити форму травмуючої поверхні предметів?

150. При дослідженні трупа встановлено, що внутрішніх ушкоджень значно більш ніж зовнішніх. Для якого виду травми це характерно?

151. На основі черепа виявлений меридіанальний перелом задньої ямки. Звідки завдано удару по голові?

152. На черепі трупа виявлений терасоподібний перелом. Чи можна встановити напрям дії предмету?

153. На голові трупа виявлена щілиноподібна забита рана. Чи могла вона утворитися від дії тупого циліндричного предмету?

154. Забита рана має зірчасту трьохпроменеву форму. Чи могла вона утворитися від дії предмету з пірамідальною поверхнею?

155. При дослідженні рани виявлені численні тканинні перетинки між краями.Чи є це ознакою рани від дії тупого предмета?

156. На тілі пішохода, загиблого від транспортної пригоди, виявлені великі

смугасті садна на тілі. Чи свідчить це про волочіння тіла?

157. При вивченні поверхні садна встановлено, що вільні кінці і клапті епідермісу загорнуті вправо. З якої сторони діяв предмет?

158. На черепі трупа в правій тім’яній кістці виявлений дірчастий перелом прямокутної форми розміром 4х2 см із склом внутрішньої кісткової пластинки. Яка форма та розмір травмуючої поверхні предмета?

159. Чи змінює свій колір крововилив під кон’юнктиву через 2 доби після травми?

160. Несприятливі наслідки у лікарській діяльності можуть бути пов’язані з:

161. Відповідно кримінальному кодексу України лікарі несуть кримінальну відповідальність за:

162. Відповідно до чинного законодавства лікарі несуть кримінальну відповідальність за:

163. Особливостями проведення експертиз по «лікарських справах» є:

164. Під час проведення експертизи лікарських справ вирішують такі питання:

165. Лікарські помилки за класифікацією можуть бути:

166. Поняття лікарської помилки включає в себе наявність помилкових дій лікаря за умов:

167. Лікарські помилки підлягають кримінальному покаранню:

168. До дисциплінарних провин медичних працівників належать:

169. Використання еутаназії лікарями:

170. Будь-яка рiч, предмет, речовина, яка у вiдповiдностi з процесуальним законом-умовами є доказом у справi, називається:

171. Найчастiше речовi докази бiологiчного походження дослiджують:

172. Найбiльш важливим завданням лiкаря як спецiалiста в галузі судової медицини на мiсцi подiї являється:

173. Вологi речовi докази з наявнiстю слiдiв бiологiчного походження необхiдно висушити, так як вологi речовi докази швидко пiддаються гниттю:

174. Слiди кровi на мiсцi подiї можуть бути у виглядi:

175. Потьоки кровi утворюються внаслідок:

176. Плями вiд крапель кровi мають такі характеристики:

177. Плями кровi на снiгу, льодi необхiдно:

178. Для виявлення прихованих слiдiв крові на мiсцi подiї використовують:

179. Попереднiми реакцiями на кров являються:

180. Найбільш доказовими методами визначення наявності кровi являються:

181. Групову належнiсть кровi у плямi за системою АВО визначають за допомогою реакцiї:

182. Визначення походження крові від чоловіка або жінки засновано на:

183. Для встановлення регiонального походження кровi в плямi необхiдно:

184. Встановити давнiсть утворення плям кровi можливо на пiдставi:

185. До еритроцитарних систем, за якими диференціюють кров, вiдносять:

186. Кiлькiсть рiдкої кровi, що створила пляму, встановлюють:

187. Метод геномної дактилоскопiї плям кровi дозволяє:

188. Судово-медичне встановлення походження дитини вiд певних батькiв, засноване тільки на визначеннi групових факторiв кровi (еритроцитарних, лейкоцитарних, сироваткових та ферментних) і дозволяє тiльки виключити вiдповiдача:

189. Експертиза волосся являється експертизою:

190. Волосся людини вiдрiзняються вiд волосся тварин:

191. Випавше волосся характеризується:

192. Вирване волосся характеризується:

193. Температурний вплив на волосся проявляється:

  1. Скоропостижной (по данным ВОЗ) считается смерть, если от начала клинических проявлений болезни до смерти прошло:

  2. Типичными зонами кровоизлияний в мозг при гипертонической болезни являются:

  3. Непосредственной причиной смерти при эпилептическом статусе является:

  4. Типичной локализацией ишемических инфарктов головного мозга при гипертонической болезни и атеросклеротическом поражении мозговых артерий является:

  5. Причинами инфекционных воспалений мозговых оболочек могут быть:

  6. Острую ишемию миокарда вызывают:

  7. Острая сердечно-сосудистая недостаточность развивается вследствие нарушения:

  8. Миомаляция после инфаркта миокарда появляется через:

  9. Источниками тромбоэмболии легочной артерии являются :

  10. Основными морфологическими признаками гипертонической болезни являются:

  11. Причинами аневризмы аорты могут быть:

  12. Причинами скоропостижной смерти от туберкулеза легких могут быть:

  13. Причиной скоропостижной смерти при заболеваниях желудочно-кишечного тракта чаще всего бывают:

  14. Поджелудочная железа при геморрагическом панкреатите (панкреонекрозе) бывает

  15. Инфекционные поражения легких и дыхательных путей могут быть установлены при:

  16. Причинами скоропостижной смерти при заболевании гриппом могут быть:

  17. Причину смерти от бронхиальной астмы устанавливают на основании:

  18. Причинами смерти детей и подростков при умеренной и незначительной физической нагрузке могут явиться:

  19. Причинами смерти в условиях повышенной физической нагрузки у «практически здоровых» людей, могут быть:

  20. Наружный осмотр трупа на месте его обнаружения осуществляет­ся с участием:

  21. Осмотр места происшествия и трупа на месте его обнаружения является:

  22. Врач судебно-медицинский эксперт, принимавший участие как специалист в осмотре трупа на месте его обнаружения, участвовать в дальнейшем в качестве судебно-медицинского эксперта:

  23. На месте обнаружения трупа врач-специалист в области судеб­ной медицины должен:

  24. На месте происшествия при отсутствии достоверных признаков смерти у пострадавшего врач-специалист в области судебной медицины обязан:

  25. На месте происшествия врач-специалист в области судебной медицины может осуществлять следующие манипуляции с одеждой трупа:

  26. Различают следующие стадии осмотра трупа на месте происше­ствия:

  27. К признакам, используемым для констатации смерти на месте происшествия, относятся:

  28. К ориентирующим признакам смерти не относятся:

  29. Достоверными признаками смерти, устанавливаемыми на месте обнаружения трупа, являются:

  30. Переходным периодом умирания между предагональным состоянием и агонией является:

  31. Предагональная стадия умирания проявляется:

  32. К ранним трупным изменениям относятся:

  33. К поздним трупным изменениям относятся:

  34. Признаки трупного высыхания обнаруживают на:

  35. Наличие трупных пятен на разных поверхностях тела и в разных стадиях развития позволяет определить:

  36. В условиях комнатной температуры трупные пятна обнаруживаются в среднем:

  37. Внешними наружными проявлениями гнилостных процессов на трупе являются

  38. К условиям окружающей среды, способствующим развитию жировоска относятся

  39. На какие вопросы должен дать ответ судмедэксперт при судебно-медицинском исследовании трупа:

  40. Что проводят при внешнем судебно-медицинском исследовании трупа в морге:

  1. Какие разрезы проводят при исследовании головного мозга по методике «раскрытой книжки»:

  2. По какой методике целесообразнее проводить вскрытие трупа в процессе обучения

  3. Какие обязательные действия должен проделать судебно-медицинский эксперт при исследовании внутренних органов трупа:

  4. До чинників зовнішнього середовища, які можуть діяти на організм і викликати ушкодження, відносять:

  5. Під тілесними ушкодженнями розуміють:

  6. Всі травми можна класифікувати за такими ознаками:

  7. При описуванні ран вказують розміри та:

  8. При описуванні синяків вказують розміри та:

  9. При описуванні садна вказують його розміри та:

  10. Тупі тверді предмети діють на тіло шляхом:

  11. Тупі тверді предмети за формою діючої поверхні можна класифікувати на такі, що мають:

  12. До анатомічних ушкоджень, які виникають від дії тупих твердих предметів, відносять:

  13. До функціональних ушкоджень, які виникають від дії тупих твердих предметів, відносять:

  14. Садна як ушкодження від дії тупих твердих предметів характеризуються:

  15. Ознаками, що вказують на напрямок руху тупого твердого предмета, який спричинив утворення садна, є:

  16. Судово-медичне значення садна полягає в можливості:

  17. Давність виникнення синяків можна визначити за:

  18. Старий синяк послідовно змінює своє забарвлення на:

  19. Судово-медичне значення синяків складається з:

  20. Рани загоюються з формуванням:

  21. Забиті рани виникають у тому випадку, коли тупий твердий предмет діє на шкіру і обумовлює:

  22. Забиті рани характеризуються такими ознаками як:

  23. Судово-медичне значення забитих ран полягає в наступному визначенні:

  24. Критеріями для діагностики давності ушкоджень шкіри являються:

  25. Кістки ушкоджуються відповідно до закономірності: кістка більш стійка на стиснення, ніж на розтягнення

  26. Тріщини, що виникають при переломах плоских кісток від дії тупих твердих предметів:

  27. В якому порядку ушкоджуються кісткові пластинки ребер при прямому переломі:

  28. Травматизм як явище характеризується:

  29. З судово-медичної точки зору падіння може бути

  30. Для падіння з висоти характерні такі ушкодження:

  31. Які ознаки вхідного або вихідного вогнепального отвору

  32. Які ознаки близької дистанції пострілу

  33. Які ознаки неблизької дистанції пострілу

  34. Які ознаки пострілу у герметичний притул

  35. Які ознаки пострілу у негерметичний притул

  36. Які ознаки пострілу у боковий притул

  37. Які є види раневих каналів при вогнепальних ушкодженнях

  38. Що є ознакою Виноградова

  39. Які ознаки колотої рани

  40. Які ознаки різаної рани

  41. Які ознаки колото–різаної рани

  42. Які ознаки рубаної рани

  43. Які ознаки пиляної рани

  1. Хто проводить огляд трупа на місці його виявлення ?

  2. Як повинен поступити лікар, який приймає участь у огляді місця події, якщо при огляді тіла не виявлені абсолютні ознаки смерті?

  3. До якої групи отрут належить сполуки ртуті ?

  1. Під час судово-медичного дослідження трупа виявлено рожеве забарвлення трупних плям і внутрішніх органів, рідка, рожева кров, ознаки гострої швидконаставшої смерті. При отруєнні якою речовиною це відбувається ?

  2. Що може визначити лікар при зовнішньому огляді тіла людини, коли є абсолютні ознаки смерті?

  3. На підставі яких ознак лікар, який приймає участь в огляді місця події, може констатувати смерть людини ?

  4. Чим характеризуються знаки блискавки на тілі людини у випадку ураження атмосферною електрикою?

  5. Які завдання має вирішити лікар, який приймає участь у огляді місця події?

  6. Хто повинен першим проводити огляд місця події, пов'язаного зі смертю людини від дії електроструму?

  7. Які ушкодження є специфічними у разі дії технічного електроструму на тіло людини?

  8. Який документ складають під час огляду місця події?

  9. Яка концентрація карбоксігемоглобіну в крові вважається смертельною у випадках отруєння оксидом вуглецю ?

  10. Який документ складає судово-медичний експерт при наявності постанови про призначення судово-медичної експертизи трупа?

  11. Яка назва методу повної евісцерації внутрішніх органів без порушення анатомо-топографічних зв'язків при дослідженні трупа ?

  12. Яку назву має метод "розкритої книзі" при дослідженні головного мозку трупа?

  13. Що додатково потрібен зробити судово-медичний експерт в разі судово-медичного дослідження трупа невідомої особи ?

  14. З якою метою проводять плавальні проби при дослідженні трупів новонароджених ?

  15. При дослідженні трупа в крові знайдено 5,5‰ етилового спирту. Яка ступінь алкогольної інтоксикації ?

  16. При отруті якою речовиною трупне заклякання скелетних м'язів звичайно не спостерігається ?

  17. Які є специфічні ознаки ураження людини блискавкою?

  18. У потерпілого внаслідок травми було встановлено відкритий перелом діафіза (тіла) плечової кістки. Яка ступінь тяжкості?

  19. Що являється підставою судово-медичного обстеження потерпілого з заповненням акту судово-медичного обстеження.

  20. У потерпілого внаслідок травми було встановлено відкритий перелом правої стегнової кістки. Яка ступінь тяжкості?

  21. У потерпілого внаслідок травми було встановлено відкритий перелом лівої великогомілкової кістки. Яка ступінь тяжкості?

  22. Потерпілому, внаслідок поранення колючо-ріжучим предметом, було спричинено пошкодження внутрішньої сонної артерії. Яка ступінь тяжкості?

  23. У потерпілого внаслідок тупої травми голови наступила втрата слуху на обидва вуха Він не чує мови на відстані 3-5 см. Яка ступінь тяжкості?

  24. У потерпілого, внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, було встановлені закриті ушкодження грудного відділу спинного мозку з тяжким спинальним шоком. Яка ступінь тяжкості?

  25. У потерпілого, внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, було встановлено пошкодження спинного мозку у шийному відділі. Яка ступінь тяжкості?

  26. У потерпілого було встановлено проникаюче поранення хребта. Яка ступінь тяжкості цього ушкодження?

  27. У потерпілого встановлено черепно-мозкову травму з переломами кісток черепа. Яка ступінь тяжкості цього ушкодження?

  28. У потерпілого встановлено пошкодження живота з проникненням у червневу порожнину без пошкодження внутрішніх органів. Яка ступень тяжкості цього ушкодження?