Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Володимир Мономах.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
27.11 Кб
Скачать

Міністерство охорони здоров’я країни

Харківський національний медичний університет

Кафедра суспільних наук

Завідувач кафедри:

проф. Робак І.Ю.

Реферат

На тему:

«Володимир Мономах»

Виконала:

Студентка 1 курсу

2 групи

1 медичного факультету

Пивовар А.В.

Перевірив викладач:

доц. Глєбова Л.І.

Харків 2012

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………..3

РОЗДІЛ 1. Основні біографічні відомості……………………………………4

РОЗДІЛ 2. Політична діяльність Володимира Мономаха…………………….6

РОЗДІЛ 3. Просвітницька діяльність…………………………………………9

ВИСНОВОК……………………………………………………………………10

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………………..11

ВСТУП

Актуальність дослідження політики Володимира Мономаха полягає в тому, що з моменту проголошення Україною її незалежності все ще простежується неоднозначна політична ситуація.

Тема є значущою, оскільки, я вважаю дуже важливим знати історію розвитку своєї батьківщини. Зокрема політична та просвітницька діяльність Володимира Мономаха внесла неабиякий вклад в розвиток культури Київської Русі. Завдяки таланту управління князь зміг, хоч і на короткий час, згуртувати руські землі, припинити чвари поміж князів.

Розділ 1. Основні біографічні відомості

"Поміж давніми князями дотатарського періоду після Ярослава ніхто не залишив по собі такої гучної слави, як Володимир Мономах, князь діяльний, сильний волею, князь, який вирізнявся здоровим глуздом посеред своєї братії, князів руських", - писав М.Костомаров в 1873 році.

Володимир Мономах (1053-1125) – онук Ярослава Мудрого, син великого князя київського Всеволода Ярославича та грецької царівни, дочки візантійського імператора Костянтина IX Мономаха, звідки й походить його прізвисько.

Батько Володимира Мономаха Всеволод був улюбленим сином Ярослава Мудрого – він вирізнявся серед інших синів любов’ю до книг та вченістю. Він “сидячи вдома, знав п’ять іноземних мов”. Народження Володимира зміцнило задумані дідом політичні зв’язки між Руссю та Візантійською імперією.

Полководець, політик, письменник, Володимир Мономах “...був красивий лицем, очі у нього були великі, волосся рудувате й курчаве, чоло високе, борода широка. Зростом він не був особливо високий, але міцний тілом і дуже сильний”.

Володимир Мономах народився 1053 року, здобув добру освіту, дитячі роки провів у прикордонному Переяславі, де княжив його батько після смерті Ярослава. В той час точилися війни з торками (тюркськими племенами) і розпочалися напади половців. Переяслав найбільше зазнавав набіги кочовників.

Княжич з юних літ брав участь у битвах та походах на степовиків. Уже в п’ятнадцять років він бився у складі руського війська з половцями на Альті (1068 р.), а з 1078 року, коли його батько почав князювати у Києві, отримав Чернігівське князівство і Смоленську землю. Володимиру доводилося допомагати батькові в його боротьбі з внутрішніми і зовнішніми ворогами, він брав участь у походах проти половців, допомагав полякам у війні з чехами, виконував дипломатичні доручення князя Всеволода Ярославовича.

Після смерті батька Володимир Мономах повернувся до Переяслава. Впродовж 1094-1096 рр. він зі своєю дружиною витіснив половців за межі Русі, а 1103, 1107, 1109 та 1111 рр. організував і здійснив переможні походи об’єднаних військ руських князів проти половців. Руські війська доходили аж до Азовського моря і так залякали степовиків, що ті відкочували у степи Південного Уралу.

19 травня 1125 року великий князь київський Володимир Мономах помер поблизу Переяслава, біля своєї улюбленої церкви на березі Альти, яку сам збудував. Тіло його перевезли до Києва й поховали в Софійському соборі.