Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПММ.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
56.14 Кб
Скачать

Гідравлічні оливи

Гідравлічні масла ( робочі рідини для гідравлічних систем) поділяють на нафтові , синтетичні і водно- гліколівой . За призначенням їх ділять відповідно до галузі застосування: для літальних апаратів , мобільного наземної , річкової і морської техніки ; для гідротормозних і амортизаторних пристроїв різних машин; для гідроприводів , гідропередач і циркуляційних масляних систем різних агрегатів , машин і механізмів , складових обладнання промислових підприємств.

Розглянемо робочі рідини для гідравлічних систем мобільної техніки , позначені ГОСТ 17479,3-85 як гідравлічні масла , а також деякі найбільш поширені гідротормозние і амортізаторниє рідини на нафтовій та синтетичної основах.

Основна функція робочих рідин (рідких середовищ) для гідравлічних систем - передача механічної енергії від її джерела до місця використання з зміною значення або напрямку прикладання сили . Гідравлічний привід не може діяти без рідкої робочої середовища, що є необхідним конструкційним елементом будь гідравлічної системи. У постійному вдосконаленні конструкцій гідроприводів відзначаються наступні тенденції : підвищення робочих тисків і пов'язане з цим розширення верхніх температурних меж експлуатації робочих рідин ; Зменшення робочої маси приводу або збільшення відношення переданої потужності до маси , що обумовлює більш інтенсивну експлуатацію робочої рідини ; зменшення робочих зазорів між деталями робочого органу ( вихідний і приємний порожнин гідросистеми ) , що посилює вимоги до чистоти робочої рідини (або її фильтруемости при наявності фільтрів в гідросистемах ) .

Гідравлічні масла ( робочі рідини для гідравлічних систем) поділяють на нафтові , синтетичні і водно- гліколеві . За призначенням їх ділять відповідно до галузі застосування:

- Для літальних апаратів , мобільного наземної , річкової і морської техніки ;

- Для гідротормозних і амортизаторних пристроїв різних машин;

- Для гідроприводів , гідропередач і циркуляційних масляних систем різних агрегатів , машин і механізмів , складових обладнання промислових підприємств.

У цьому розділі розглянуто робочі рідини для гідросистем мобільної техніки , позначені ГОСТ 17479.3-85 як гідравлічні масла , а також деякі найбільш поширені гідротормозние і амортізаторниє рідини на нафтовій та синтетичної основах.

Про сновним функція робочих рідин (рідких середовищ) для гідравлічних систем - передача механічної енергії від її джерела до місця використання з зміною значення або напрямку прикладеної сили .

Гідравлічний привід не може діяти без рідкої робочої середовища, що є необхідним конструкційним елементом будь гідравлічної системи. У постійному вдосконаленні конструкцій гідроприводів відзначаються наступні тенденції :

- Підвищення робочих тисків і пов'язане з цим розширення верхніх температурних меж експлуатації робочих рідин ;

- Зменшення загальної маси приводу або збільшення відношення переданої потужності до маси , що обумовлює більш інтенсивну експлуатацію робочої рідини ;

- Зменшення робочих зазорів між деталями робочого органу ( вихідний і приємний порожнин гідросистеми ) , що посилює вимоги до чистоти робочої рідини (або її фильтруемости при наявності фільтрів в гідросистемах ) .

З метою задоволення вимог , продиктованих зазначеними тенденціями розвитку гідроприводів , сучасні робочі рідини (гідравлічні масла) для них повинні володіти певними характеристиками:

- Мати оптимальний рівень в'язкості і високі в'язкісно - температурні властивості в широкому діапазоні температур , тобто високий індекс в'язкості ;

- Відрізнятися високим антиокислювальною потенціалом , а також термічної і хімічної стабільністю , що забезпечують тривалу беззмінну роботу рідини в гідросистемі ;

- Захищати деталі гідроприводу від корозії;

- Володіти хорошою фільтровану ;

- Мати необхідні деаерують , деемульгуючі і антипінні властивості;

- Охороняти деталі гідросистеми від зносу ;

- Бути сумісними з матеріалами гідросистеми .

Більшість масових сортів гідравлічних масел виробляють на основі добре очищених базових масел , одержуваних з рядових нафтових фракцій з використанням сучасних технологічних процесів екстракційної і гідрокаталітичних очищення . Фізико -хімічні та експлуатаційні властивості сучасних гідравлічних масел значно поліпшуються при введенні в них функціональних присадок - антиокисних , антикорозійних , протизносних , антипінних та ін.

Список виконаної літератури:

  1. http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%BD

  2. http://bukvar.su/transport/65555-Avtomobil-nye-dizel-nye-topliva.html

  3. http://bukvar.su/fizika/63493-Al-ternativnye-vidy-topliva-Nastoyashee-i-budushee.html

  4. http://knowledge.allbest.ru/transport/d-3c0a65625b3bc78a5c43a88421206c27.html

  5. http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BC%D1%96%D1%81%D1%96%D0%B9%D0%BD%D0%B0_%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0

  6. http://uaz-upi.com/tovarnyi-katalog/smazochnye-materialy/oils/mastilni-materiali-neste-oil/gidravlichni-olivi