Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПММ.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
56.14 Кб
Скачать

Біогаз – головне альтернативне паливо

Біога́з — різновид біопалива. Добувають із відходів сільськогосподарської продукції: солома злакових культур (якщо не використовують на корм великій рогатій худобі, або в якості підстиляючого матеріалу в тваринництві), відходи переробного виробництва сільськогоспадорської продукції — лушпиння соняшника, гречки, рису (хоча інколи застосовують на виробництві в якості місцевого палива), відходів тваринництва, лісопереробки, стічних вод та твердих побутових відходів (відсортованих, без неорганічних домішок, та домішок неприродного походження). Тобто застосовувати можна будь-які місцеві природні ресурси.

Сам процес утворення газу це так зване метанове бродіння. Його суть полягає в анаеробному бродінні (без доступу повітря), яке відбувається внаслідок життєдіяльності мікроорганізмів і супроводиться рядом біохімічних реакцій

Моторні оливи

Олива - рідинна чи тверда нерозчинна у воді суміш, найчастіше вуглеводневої природи, одержана переробленням нафти, вугілля, горючих сланців, деревини тощо, хімічною модифікацією жирів, синтетична або самородна. Оливи мають різний хімічний склад і будову, але близькі за фізико-хімічними властивостями. Оливи використовують у техніці як мастильний, електроізоляційний, консерваційний матеріал та робочу рідину.

Олива, яка є синтетичною індивідуальною речовиною чи сумішшю синтетичних вуглеводнів, їхніх галогенпохідних, етерів, естерів полісиланів, полісилоксанів тощо, а також хімічно модифікованих олій і тваринних жирів.

Використовують головним чином як мастильний матеріал та як робочу рідину для передавання тиску у гідравлічних приводах. Синтетичні оливи більш термостабільні, менш леткі, застигають за нижчих температур, ніж нафтові оливи.

Сьогодні в світі існує велика кількість фірм, що виробляють автомобільні оливи під власними торговими марками. Існують компанії, що виробляють продукти під декількома торговими марками (наприклад компанія “EXXON-MOBIL” виробляє відому споживачам продукцію під торговими марками “ESSO” і “Mobil”). Існують цілі групи «корпорацій» – справжні велетні, що об’єднали багато відомих брендів (наприклад в групу “BP” (British Petrolium або BP public limited company (plc)) входять такі відомі компанії як: “Amoco”, “Aral”, “Burmach-Castrol”, “Shevron Texaco”, “ТНК” та ін., а виробники олив “TOTAL”, “FINA” і “ELF” взагалі об’єднались в єдину компанію з відповідною назвою.). Сьогодні невелика кількість навіть відомих компаній здатні утримувати великі підприємства по виробництву присадок «тільки для себе». Тому, кооперуючись (наприклад, компанія “Infineum” є спільним підприємством “Shell” і “EXXON-Mobil”) компанія забезпечує своїми присадками не тільки власників, але і велику кількість інших виробників олив по всьому світу.

В число світових лідерів в цій галузі, які постачають високоякісні присадки входять більшість компаній, входять: “Lubrizol”, “Ethyl”, “Shell Additives”, “Paramin” і “Oronite”. “Lubrizol” і “Ethyl” спеціалізуються виключно на виробництві присадок і до останнього часу не входили до складу найбільших нафтових компаній “Shell Additives”, “EXXON-Paramin” і “Oronite” до недавнього часу були підрозділами лідерів світового ринку нафтопродуктів – “Shell” і “EXXON”, “Chevron”. Після недавнього об’єднання компаній “Shell

Additives” (Shell) і “Paramin” (EXXON-Mobil) була новостворена компанія – “Infinium”. Саме цей новостворений гігант виконує замовлення практично всіх (!) відомих виробників олив – Texaco, Mobil, Elf, Castrol та ін.., але і вільно продає свою продукцію і маловідомим компаніям по всьому світу. Так, що сьогодні потрібно говорити тільки про чотирьох провідних виробників присадок:

- “Lubrizol”. Хімічний концерн (США), світовий лідер по виробництву хімічних додатків на ринку металообробки. Концерн виготовляє чорнила і фарби, інгібітори корозії, додатки, що запобігають запотівання, емульгатори, хімікати для використання при зверх високому тиску і для зниження ступеня зносу, промислові, мастильні і запалюючі додатки.

- “Ethyl” (з 2004 року NewMarket Corporation – материнська компанія Afton Chemical Corporation і Ethyl Corporation) – міжнародний концерн (Річмонд, США). Компанія сконцентрувала свою увагу на присадках і паливо-мастильних матеріалам. В 1992 році придбала компанії Amoco Petrolium Additives (США) і Nippon Cooper (Японія), в 1996 році – компанію Texaco Additives Company. Ці покупки дозволили компанії збільшити її глобальну присутність, підвищити свої можливості в проведенні досліджень і випробувань, розширити асортимент продукції при оптимальній організації її виробництва і надання технічної підтримки.

Мастильна олива — олива, що використовується для зменшення тертя між рухомими поверхнями. Моторна олива — мастильна олива для поршневих двигунів внутрішнього згоряння та інших двигунів.

В’язкість - це основний показник якості, загальний для всіх видів олив.

Для двигуна необхідно застосовувати оливи з оптимальною в’язкістю, величина якої залежить від конструкції, режиму роботи і ступеня зносу, температури навколишнього середовища та інших чинників. Для забезпечення мінімального зношування деталей двигуна краще застосовувати оливи більшої в’язкості. Однак надмірне підвищення в’язкості збільшує втрати потужності на тертя,призводить до підвищення витрати палива. Пониження в’язкості, як правило, покращує прогонність оливи при низькій температурі, яка характеризує здатність оливи своєчасно надходити до місць змащування при пуску двигуна. Чим краща прогонність, тим менше зношування деталей двигуна при пуску, тому конструктори намагаються вибирати оптимальну величину в’язкості олив в залежності від типу двигуна і умов його експлуатації.

Загальні рекомендації з підбору олив за в’язкістю:

— при напрацюванні двигуном менше ніж 25% його планового ресурсу (новий двигун) необхідно застосовувати оливи класів SAE 5W-30 або 10W-30 всесезонно; — при напрацюванні двигуном 25-75% його планового ресурсу технічносправний двигун) необхідно застосовувати літом оливи класів SAE 10W-40,

— при напрацюванні двигуном більш як 75% його планового ресурсу (старий двигун) необхідно застосовувати влітку оливи класів SAE 15W-40, 20W-50, взимку

— SAE 5W-40 і 10W-40, всесезонно — SAE 5W-50;

Другим показником, за яким класифікують і підбирають оливи, є їх експлуатаційні властивості (якість і сфера застосування). Для полегшення вибору оливи необхідної якості для конкретного типу двигуна і умов експлуатації створено системи класифікації моторних олив, за якими вони поділяються на ряди і категорії, за сновані на рівні якості та призначенні оливи.