Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорні конспекти лекцій Філософія.doc
Скачиваний:
157
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
514.05 Кб
Скачать

Тема 2.3. Філософія середньовіччя та відродження

  1. Схоластика в Середні віки.

  2. Західноєвропейська філософія епохи Відродження (ХV-ХVІ ст.). Характерні риси Відродження. Антропоцентризм світогляду цього періоду.

  3. М. Кузанський про людину. Вплив на світогляд вчень М. Коперніка, Дж. Бруно і Г. Галілея.

Основні поняття і терміни

Теоцентризм, схоластика, антропоцентризм, апологетика, гуманізм, провіденціалізм, пантеїзм, утопія, макіавеллізм.

Рекомендована література:

1 с. 40-49; 2 с. 163-176; 3 с. 100-124.

  1. Схоластика в Середні віки.

Філософська думка середніх віків формувалась в період зародження і розвитку феодальних відносин (V-ХІV ст.). Якщо антична філософія за своєю суттю була космоцентрична (визначальною реальністю для неї була природа, Космос), то середньовічне мислення характеризується теоцентричністю (від грець, "теос" бог).

Утвердження християнства в якості панівної релігії (поч. IV ст.) приве­ло до такого бачення реальності, яка створена за образом і подобою духу. На цьому підґрунті i починає формуватися середньовічна філософія, ідейно-світоглядним змістом якої стає духовно-ідеальне тлумачення реальності. Оскільки ж найдосконалішим духом є Бог, то теологія (богослов'я) підно­ситься за цих умов на рівень найголовнішого знання, якому підпорядкову­ються всі інші види знання. В умовах релігійного диктату філософія була оголошена "служницею богослов'я", і за допомогою свого раціонального апарату вона повинна була утверджувати основні положення християнства.

Характерними рисами світогляду цього часу є: по-перше, теоцент-ризм. Це означає, що активне творче начало як би щезає з природи і переда­ється Богу, який стоїть над природою. Істинним буттям володіє тільки Бог: він вічний, незмінний, ні від кого не залежить і є джерелом всього існуючо­го. Ключем до пізнання істинного буття є віра. Віра не може бути готовим знанням, яке можна передати іншому, як певну інформацію, вона потребує власних духовних зусиль.

По-друге, в середньовічному світосприйнятті панує iдея духовності, яка пов'язана не тільки з Богом. Вперше в історії людства середньовіччя від­криває людину як особистість, як насамперед духовну, а не природну і тілес­ну істоту.

На перший план релігійного світогляду виходять протиріччя в мораль­но-етичній сфері. Людина сприймається як зосередження протиріч, що існу­ють в світі між земним і небесним, між тілом і душею, між гріхом і святіс­тю. З однієї сторони, людина - вінець божого творіння, з іншої, зло в світі йде від людини, людина - створіння, в якому "сидить" диявол.

Одним з найбільших надбань релігійного світогляду була ідея індиві­дуального безсмертя, одноразовості і тому самоцінності людської особистос­ті. Вперше в людській історії з небувалою досі гостротою ставилося питання про сенс життя.

По-третє, для середньовічної свідомості світ сприймається як двоїсте буття: справжній (божественний, небесний) і несправжній (земний, гріхов­ний) світи. Цей поділ проходить через всю середньовічну філософію.

Схоластика (від грецького "схола" школа) це специфічна система середньовічної філософсько-теологічної думки, яка зародилася в монастир­ських школах. Пізніше так стали іменувати всю середньовічну філософію. Схоластика була спрямована на раціональне обгрунтування основ християн­ського віровчення, насамперед для осмислення і доведення буття Бога. Вва­жалося, що істина вже дана в Біблії, необхідно її лише логічно вивести звід­ти. Природа перестає бути найважливішим об'єктом людського пізнання. Основна увага зосереджується на пізнанні Бога і людської душі. Схоластика опиралась в основному на Формальну логіку Арістотеля. З виникненням се­редньовічних університетів схоластика досягає вершин свого розвитку (XII-XIV ст.).

Однією із центральних проблем схоластичної філософії є дискусія про універсалiї (загальні поняття). У відповідності з тим, як тлумачилося питан­ня про існування універсаліїв середньовічна філософія репрезентована двома основними напрямами — номіналізмом і реалізмом.

Номіналізм (від лат. ім'я, назва) - напрям, який вважав, що ре­ально існують лише поодинокі реальні речі, а загальні поняття є тільки назви або імена. Найвидатнішими представниками є Росцелін, Дуне Скот, У. Оккам.

Представники реалізму, продовжуючи лінію Платона, твердили, що універсалiї є не відображенням предметів і явищ, а iснують реально як певні духовні сутності поза одиничними речами і незалежно від них і складають субстанцію речей. Раніше існує, наприклад, ідея людини як загального поняття, а потім її породження - одиничні люди.

  1. Західноєвропейська філософія епохи Відродження (ХV-ХVІ ст.). Характерні риси Відродження. Антропоцентризм світогляду цього періоду.

Епоха Відродження (ХV-ХVI ст.) приходить на зміну середньовіччю як наслідок занепаду феодальних соціальних інституцій і становлення бур­жуазного суспільства.

У сфері культури епоха Ренесансу утверджує новий тип духовності, орієнтований на людину, тобто тип гуманістичної культури.

Характерними ознаками культури цього періоду були такі:

1) Світський, нецерковний характер культури Відродження, що було наслідком секуляризації суспільного життя загалом.

2) Відродження інтересу до античної культурної спадщини, яка була майже повністю забута у середні віки.

3) Ствердження людської естетично-художньої спрямованості культури на противагу релігійній домінанті в культурі середніх віків.

4) Повернення у власне філософських дослідженнях до античної філо­софії і пов'язана з цим антисхоластична спрямованість філософських учень Відродження.

5) Широке використання теорії "подвійної істини" для обґрунтування права науки і розуму на незалежне від релігії і церкви існування.

6) Переміщення людини, як основної цінності, у центр світу і в центр філософії.

Варто насамперед уяснити, що в оцінці людини Відродження рішуче розриває з традиціями середньовіччя. Це виявляється в тому, що воно замі­нює "геоцентричний" тип світогляду, притаманний середнім вікам, на "антропоцентричний", тобто світогляд, орієнтований на людину. На цій основі формується нова гуманістична філософська антропологія. І хоча мислителі Ренесансу не заперечують існування Бога, але вони "підносять" людину до рівня Бога. Людина — це не "тварь", а творець. Людська природа (тіло люди­ни) не є носієм гріховності, з якою потрібно боротися, а є основою творчого людського начала, закладеною в ній Богом.

У тлумаченні гуманістів Відродження творчість людини включає в себе і бажання перетворити себе, свою долю і життя, свої людські якості.

В основі такого підходу до людини лежать два принципи. По-перше, уявлення про безмежні можливості вдосконалення людської природи, яка розглядається не як раз і назавжди дана, а як така, що постійно вдосконалю­ється завдяки зусиллям самої людини. Бог лише закладає в людину певні можливості (задатки), а їх реалізація і розвиток залежить від самої людини. По-друге, уявлення про те, що людина, яка має вільну волю, сама приймає рішення стосовно своєї поведінки і тим самим сама визначає свій життєвий шлях. Індивід — творець свого життя.

Відродження поставило у центр філософії людину, а не Бога. Внаслідок цього у філософську та й культурну загалом проблематику органічно впліта­ється питання про шляхи вдосконалення людини, виховання у неї справжніх чеснот: адже людина — істота вільна, і вона повинна вміти правильно користу­ватися своєю свободою.

  1. М. Кузанський про людину. Вплив на світогляд вчень М. Коперніка, Дж. Бруно і Г. Галілея.

Вагоме місце в філософії Ренесансу належить пантеїстичній натур­філософії.

Спільними рисами натурфілософських концепцій Відродження були:

1) Усі вони є пантеїстичними вченнями, згідно з якими Бог є іманент­ним природі та її законом;

2) У цих системах світ розуміється як жива істота, яка певною мірою на­ділена душею (гілозоїзм);

3) У цих концепціях світ осягається як цілісність, як єдність, збіг протилежностей.

4) Людина (мікрокосм) тлумачиться як частина природи (макрокосму) і має ідентичні їй властивості.

Одну із перших натурфілософських концепцій Відродження створив Микола Кузанський (1401-1464 рр.).

Варто зазначити, що філософія природи Кузанського ще значною мірою підпорядкована релігійну світосприйняттю; він не заперечує існування над­природної істоти. Але проблему співвідношення Бога і світу він вирішує ін­акше, ніж релігія. У традиційному релігійному тлумаченні Бог розуміється як особа, що знаходиться над світом і, виходячи із своєї волі, довільно створює світ. Кузанський не заперечує того, що Бог є начало світу, але він тлумачить Бога не як позасвітову особистість, а як таке начало, яке співпадає з світом. Світ включений в сутність Бога, а Бог це і є світ у цілому. Світ, отже, ніколи не створюється, він існує завжди, як завжди існує Бог. Це с релігійна форма пантеїзму, оскільки світ розчиняється в надприродній істоті, а не вона у світі.

Бог як абсолютне начало заключає у собі весь світ, але в потенційному вигляді. Творення світу виступає як процес розгортання Бога, його перехід в природу.

Засновником системи натурфілософського пантеїзму був Дж. Бруно (1548-1600 рр.).

В основу своєї натурфілософії Бруно покладає поняття єдиного. Єдине — це діалектична єдність всього, збіг протилежностей. Єдине є і Бо­гом, і природою, причиною буття і самим буттям; воно є також формою і ма­терією, можливістю і дійсністю. Єдине — це максимум, постійність і мінли­вість, сутність і існування; єдине — це все.

Позиція Дж. Бруно є типовим пантеїзмом, але, на відміну від пан­теїзму Кузанського, його пантеїзм є натурфілософським, оскільки у Бруно Бог розчиняється у природі (а не навпаки, як це було у Кузанського). Природа, згідно з Бруно, є Бог. Така точка зору принципово суперечила традиційним релігій­ним канонам про те, що Бог є особистість і творець світу. Тому-то церква вважала вчення Бруно єретичним, а сам він заплатив за свої переконання життям.

Завершує епоху Ренесансу творчість титанічної фігури Галілео Галілея (1564-1642), який створив своєрідну філософську систему.

При розгляді питання про відношення Бога і світу Галілей ще остаточ­но не пориває з середньовічними поглядами на Бога як творця природи, але витлумачує процес творіння по-новому. Бог, на його думку, створив приро­ду, наділив її певним порядком і закономірностями. Однак після цього він не втручається у природу, яка живе і розвивається самостійно, незалежно від Бога.