Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій .doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Модуль іі

ТЕМА 4.СОЦІАЛЬНО-ПОЛІТИЧНІ НЕБЕЗПЕКИ, ЇХНІ ВИДИ ТА ХАРАКТЕРИСТИКИ.

СОЦІАЛЬНІ ТА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ РИЗИКУ.

ПОВЕДІНКОВІ РЕАКЦІЇ НАСЕЛЕННЯ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ.

ПЛАН ЗАНЯТТЯ:

1. Глобальні проблеми людства: характеристика, причини виникнення і можливі шляхи їх розв'язання.

1.1. Політичні проблеми та їх негативний прояв.

1.2. Природно-екологічні проблеми.

1.3. Соціально-економічні проблеми.

1.4. Наукові проблеми.

2. Соціальні чинники, що впливають на життя та здоров’я людини.

Актуальність: Без ґрунтовних знань соціальних (шкідливі привички, соціальних відхилень (злочинність, самогубство, наркоманія, проституція тощо). та політичних (глобальна біосферна криза, екологічна криза, ресурсна криза, мирне співіснування, припинення гонки озброєння та відвернення ядерної війни, охорона навколишнього природного середовища, паливно-енергетична, сировинна, продовольча, демографічна, інформаційна, ліквідація небезпечних хвороб.) неможливо засвоїти та реалізувати знання в БЖД. У реальному житті всі ці категорії тісно взаємозв'язані. Знання цього – це упереджена дія в умовах надзвичайних ситуацій.

Міжпредметний зв'язок: безпеку життєдіяльності можна закономірно розглядати як основу для численних спеціальних дисциплін, таких, наприклад, як «Екологія», «Охорони праці в галузі», «Промислова санітарія», «Технологія галузі», «Технологічне устаткування».

Мета: забезпечити відповідні сучасним вимогам знання студентів про соціально-політичні небезпеки, їх властивості, можливий вплив на життя і здоров'я людини та сформувати необхідні в майбутній практичній діяльності спеціаліста уміння і навички для їх запобігання і ліквідації, захисту людей та навколишнього середовища.

1. Глобальні проблеми людства: характеристика, причини виникнення і можливі шляхи їх розв'язання.

Світові процеси і проблеми визначають напрямки розвитку сучасної міжнародної політики, економіки і науки. В них відображається зростання взаємозалежності, взаємопов’язаності світу, що змінює контекст виникнення та розвитку глобальних проблем, впливаючи також на можливі шляхи їх вирішення.

Поняття «глобальні проблеми» походить від латинського globus (terrae) – куля земна. Отже, це проблеми, що охоплюють всю планету. За визначенням в сучасній літературі глобальні проблеми – це сукупність динамічних проблем і ситуацій, які виникають як об'єктивний фактор розвитку суспільства, мають загальнопланетарний масштаб і значення, пов’язані з життєвими інтересами народів усіх країн, становлять загрозу життю для всього людства і можуть бути вирішенні спільними діями всіх країн світу.

За походженням і характером глобальні проблеми класифікуються на:

1. Політичні проблеми (недопущення світової ядерної війни і забезпечення стабільного миру, роззброєння, військові та регіональні конфлікти).

2. Природно-екологічні проблеми (необхідність ефективної і комплексної охорони навколишнього середовища, енергетична, сировинна, продовольча, кліматична).

3. Соціально-економічні проблеми (стабільність розвитку світового співтовариства, ліквідація відсталості країн, що розвиваються, проблема розвитку людини, злочинність, біженці, безробіття, бідність, голод, хвороби).

4. Наукові проблеми (освоєння Світового океану і космічного простору, довгострокове прогнозування розвитку людства).