Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент_конспект_лекцій.doc
Скачиваний:
168
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
408.06 Кб
Скачать

Кафедра «Організації виробництва, бізнесу та менеджменту»

Конспект лекцій з дисципліни „менеджмент” Вступ

Процеси глобалізації у світовій економіці, поглиблення міжнародного поділу праці, формування сучасних організацій (транснаціональних корпорацій, холдингових компаній, промислово-фінансових груп, франчайзингових об'єднань тощо) вимагають створення в кожній країні клімату підприємницької активності, механізмів інноваційного розвитку, ефективної ринкової інфраструктури. Сучасний етап розвитку національної економіки України характеризується пошуком найефективніших важелів та інструментів ведення виробничо-господарської діяльності. Підвищення ролі приватної власності, розвиток фондового ринку, активізація зовнішньоекономічної діяльності потребують удосконалення механізму управління організаціями як найважливішого чинника впливу на працівників із метою досягнення поставлених цілей. Саме управлінська діяльність визначає успіхи організації на внутрішньому та зовнішньому ринках, якість інституційних і структурних змін, здатність до адаптації в умовах жорсткої конкуренції.

На сучасному етапі менеджмент активно займає позиції на українських підприємствах. Підприємці зацікавлені у використанні його основних надбань, оскільки це дає можливість досягнути стрункої побудови організації, зменшити трудомісткість управлінських робіт, оптимізувати чисельність апарату управління, посилити управлінський вплив, зосередити зусилля всіх працівників на досягнення поставлених цілей.

Вивчення науки про менеджмент є обов'язковою складовою підготовки фахівців економічних спеціальностей в усьому світі. В Україні дисципліна "Менеджмент" входить у відповідні державні стандарти і є важливим чинником отримання економічної освіти.

Тема 1. Сутність. Роль та методологічні основи менеджменту

Структурними елементами економіки будь-якої країни є підприємства і організації. Діяльність цих організацій передбачає певну систему управління. Виділення управління як виду діяльності зумовило розвиток (виникнення) науки менеджмент.

Менеджмент (manage – управляти) – вид діяльності, яка направлена на працівників організації, з метою координації їх дій для досягнення поставлених перед організацією цілей.

Менеджмент – цілеспрямований вплив на колектив працівників або окремих виконавців з метою виконання поставлених задач і досягнення певних цілей.

Рішення актуальних для бізнесу завдань забезпечується раціональною і гнучкою взаємодією всіх елементів організації, що можливе завдяки створенню ефективної системи менеджменту.

Система менеджменту – сукупність взаємозв'язаних елементів організації, які взаємодіють між собою і зовнішнім середовищем для досягнення поставленої мети на основі оптимального використання трудових, матеріальних, фінансових ресурсів.

У вітчизняній практиці разом з терміном «менеджмент» використовують термін «управління», хоча сфера застосування останнього дещо ширше. Його вживають:

- управління технічними системами (літак, авто)

- управління соціально-економічним розвитком і т.п.

Але у межах організації це одне й те саме. Менеджмент в організації розуміють не тільки як вид діяльності, направлений на персонал:

  1. Менеджмент – це спосіб, манера спілкування з людьми (працівниками).

  2. Менеджмент – це влада і мистецтво управління.

  3. Менеджмент – це уміння і адміністративні навички організовувати ефективну роботу апарату управління (служб працівників).

  4. Менеджмент – це орган управління, адміністративні одиниці, служби і підрозділи.

Чітко визначені суб'єкт і об'єкт менеджменту.

Об'єкт менеджменту (управління) – виробничо-господарська організація і її зовнішнє оточення. Або «керована система».

Суб'єкт менеджменту (управління)– керівник (координатор) управлінських дій. Або «керуюча система». Але це не обов'язково конкретна людина, це може бути підрозділ або сукупність посад.

А ось суб'єкт управлінської діяльності – це конкретна людина, яка реалізує управлінські відносини.