Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пояснювальна записка по календарному плану бр.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
674.1 Кб
Скачать

4.2.2. Техніка безпеки при зварювальних роботах.

При монтажі будівельних конструкцій, значне місце займають роботи, зв’язані зі з’єднанням елементів електрозваркою. Корпуса зварювальних апаратів і зварюємих конструкцій повинні бути заземленими. Дроти, які ідуть від апаратів до місць зварки, повинні бути надійно ізольованими і захищеними від механічних пошкоджень. Всім зварникам повинні видаватися спецодяг і засоби індивідуального захисту. При зварці конструкцій, які знаходяться на висоті, електрозварник повинен працювати з запобіжними поясами на лісах або люльці. При роботі в приміщенні, робоче місце зварника повинне добре освітлюватись і провітрюватись. Зварювальні роботи поблизу легкозаймистих матеріалів проводити забороняється.

4.2.3. Техніка безпеки при покрівельних роботах.

До робот допускаються особи не молодше 18 років, що прийшли інструктаж. Роботи починають після огляду майстром разом із бригадиром справності несучих конструкцій даху й огороджень.

Покрівельник повинен бути забезпечений: запобіжним поясом і неслизьким взуттям. Страху вальна мотузка діаметром не менш 15мм прив’язується до міцно закріплених елементів. Пояс і мотузка випробуються. Якщо ухил більш 20° потрібно користуватися запобіжним поясам. Якщо дах не розрахований на навантаження від ваги робітників потрібно влаштувати трапи шириною 0,3м. якщо дах не має постійного огородження (парапети) потрібно установити тимчасові висотою не менш 1,1м. Зона, де виробляються покрівельні роботи повинна бути огороджена. При азбоцементній покрівлі ходити по ній потрібно улаштувавши містки шириною 0,3м. на даху не можна укладати штучні матеріали не прийнявши мір проти їхнього падіння, ковзання і т.д. На даху не можна залишати матеріали, чи інструмент пристосування по закінченні зміни, чи під час перерви.

Не допускається виконувати покрівельні роботи під час ожеледі, туману, грози і вітру 15м/сек. і більш.

4.2.4. Техніка безпеки при заповненні отворів.

При виконанні скляних робіт найбільш часті випадки травматизму, пов’язані з порізом рук склом і інструментом, застосовуємим при вставці скла, пошкодження очей осколками скла і падіння з висоти при роботі на нестійких підмостях або при порушенні правил роботи на висоті.

Розкрій скла повинен виконуватись централізовано в спеціально обладнаних приміщеннях. Забороняється різати скло, якщо воно внесене з морозу. Не відігрілось і не висохло, так як морожене і мокре скло крихке і може нанести травму. Скло до місця роботи доставляють в спеціальних ящиках – контейнерах. При видаленні відходів скла з робочого місця необхідно користуватись рукавицями, складаючи відходи в спеціальний ящик.

При теслярських роботах повинен бути справний інструмент. До антисептичних робіт повинні допускатися робочі не молодше 18 років, які пройшли інструктаж по техніці безпеки. Слід пам’ятати, що антисептики, які попадають на незахищені частини тіла, викликають подразнення і захворювання шкіри, тому кожний працюючий повинен забезпечуватись спецодягом, спецвзуттям і захисними окулярами.