Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
453.12 Кб
Скачать

2.5 Рентабельність підприемства

Одним з найважливіших показників діяльності підприємства є рентабельність. Рентабельність - це узагальнюючий показник, що характеризує якість роботи промислового підприємства, тому що при всьому значенні маси одержуваного прибутку найбільш повну якісну оцінку виробничо-господарської діяльності підприємства дає величина рентабельності і її зміна. Він являє собою відношення прибутку до виробничих фондів або до собівартості продукції. Показник рентабельності оцінює ефективність виробництва та витрат на нього.

Як у випадку і з собівартістю ми використовуемо факторний аналіз рентабельності виробництва продукції на підприемстві.

Кожному підприємству необхідна інформація про рентабельність його діяльності. Основним показником рентабельності підприємства є рентабельність виробництва, що розраховується як відношення прибутку від реалізації продукції до всього авансованого капіталу (суми всіх активів). В економічній літературі її часто називають загальною рентабельністю:

,

де — рентабельність виробництва;

—прибуток від реалізації продукції;

—сума всіх активів (сума основного й оборотного капіталів).

Рентабельність продукції (Rп) обчислюється шляхом відношення прибутку від реалізації до виплати податків (Прп) і відсотків до суми витрат до реалізованій продукції (Зрп) :

Rп = Прп / Зрп. (3.18)

Вона показує, скільки підприємство має прибутки з кожного рубля, витраченого на виробництво і реалізацію продукції.

Рентабельність продажів (обороту) розраховується діленням прибутку від реалізації продукції, робіт і послуг до виплати відсотків і податків на суму отриманої виручки (В) :

Rоб = Прп / Врп.

Факорна модель має вигляд формули:

R=П(при VРП заг, УDi, Цi, Сi) /З(при VРП заг, УDi, Сi).

При проведенні аналізу необхідно враховувати наступні особливості:

Факторний показник - рентабельність продажів є свого роду «миттєвим» показником, на основі якого не можна робити висновків про довгострокові тенденції. Він цілком і повністю визначається результативністю діяльності в звітному періоді. Тому в міру можливості слід враховувати вплив на його значення стратегічних рішень керівництва організації.

Модель побудована так, що залежність між величиной притягнених засобів і значенням коефіцієнта прямо пропорційна, тому орієнтація лише на останній для потенційного інвестора збільшує вірогідність перевищення максимально прийнятного рівня ризику. Необхідною умовою є оцінка впливу на показник міри фінансової залежності організації.

Після проведення ретельного аналізу рентабельності за допомогою використання факторної моделі, можливо визначити рівень рентабельноссті продукції на підприемстві за допомогою різних чинників впливу.

Розділ 3 Аналіз економічних показників роботи підприємства ВАТ «Конотопський молокозавод»

3.1 Аналіз основних засобів

Стан основних засобів досліджується за допомогою коефіцієнтів, представлених у вигляді таблиці 3.1

Таблиця 3.1 - коефіцієнти, що характеризують стан основних засобів за 2010-2011 рр.

Показники

Норматив

01.01.2010

01.01.2011

Відхилення (+,-)

Темп росту,%

1

2

3

4

5

6

Коэфіціент постійного актива (необоротні активи/власний капітал)

-

0,97

0,78

-0,19

-20,00

Коэфіціент реальной вартості майна виробничого призначення (основні засоби+запаси і витрати/загальна вартість майна)

0,50

0,55

0,55

0,00

0,00

Коефіцієнт постійного активу відбиває на скільки необоротні активи сформовані за рахунок власних засобів.

Даний коефіцієнт розраховуеться за формулою:

(3.1)

На 01.01.2011г. на ВАТ «Конотопський молокозавод» коефіцієнт постійного активу склав 0,78 це говорить про те, що на 78% необоротні активи сформовані за рахунок власних засобів.

Коефіцієнт реальної вартості майна виробничого призначення показує, що в загальній вартості майна організації засобу виробничого призначення в 2010р. складали 55%, в 2011р. - 55%.

Даний показник розраховуеться за формулою:

(3.2)

В якості джерел даних для аналізу основних засобів були використані дані бухгалтерської і статистичної звітності. Форми звітності № 1, 2, 5 річній і квартальній бухгалтерській звітності.