Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
453.12 Кб
Скачать

1.1 Загальна характеристика

Юридична особа Відкрите акціонерне товариство «Конотопський молокозавод», код ЄДРПОУ 00447056, що є об’єктом дослідження у роботі, зареєстроване виконавчим комітетом Конотопської міської ради Сумської області від 12 липня 1994 року № 16281200000000034. Ідентифікаційний код ЄДРПОУ 00447056. Юридична адреса товариства: 41609, Україна, Сумська область м. Конотоп, вул., М. Немолота, 4 (додаток А).

Товариство має самостійний баланс, діє на основі повного господарського розрахунку, самоокуповується та самофінансується. Має поточний, валютний та інші рахунки в банку, фірмові бланки, круглу печатку зі своїм найменуванням українською мовою. ВАТ «Конотопський молокозавод» - це підприємство основним видом діяльності якого є виробництво молочних продуктів. Прибуток направляється на розвиток свого підприємства.

Облікова політика підприємствам відповідає нормативним актам України в області бухгалтерського обліку і закріплена окремим наказом по підприємству, в якому виручка визначається по методу відвантаження і по такому ж методу визначаються фінансові результати діяльності. З метою рівномірного формування витрат впродовж звітного періоду підприємство може створювати резерви: на ремонт основних фондів, на виплату винагород за підсумками року і інші аналогічні резерви відповідно до чинного законодавства.

Підприємство повністю приватизоване, усі акції розміщені. Основною метою діяльності ВАТ «Конотопьский молокозавод», також як і метою будь-якого комерційного підприємства є отримання прибутку. У зв'язку з цим підприємство займається наступними видами фінансово-господарської діяльності :

- заготівля, переробка, виробництво і реалізація молочної продукції; - реалізація промислових і продовольчих товарів через власну і арендовану торгову мережу;

- маркетинг, комерційна, посередницька діяльність, в т.ч. зовнішня торгівля; - виробництво і реалізація товарів народного споживання.

Місією ВАТ « Конотопський молокозавод» є задоволення харчових, смакових, естетичних потреб споживачів молочної продукції, пропонуючи якісний та відносно недорогий асортимент твердих сирів, молока, сметани та вершкового масла.

Завод є виробничо-торговим підприємством, бо із закупленої молочної сировини виготовляється молочна продукція, яка реалізується безпосередньо із заводу через уже налагоджену торгову мережу і оптових споживачів, оминаючи підприємства-посередники. ВАТ «Конотопський молокозавод» являється підприємством маслоробної, сироробної і молочної промисловості.

Працюють фірмовий магазин та три кіоски по продажу продукції, яку виробляє підприємство. Закупівлю молока здійснюють в Конотопському, Буринському, Кролевецькому районах Сумської області та Бахмацькому, Бортнянському районах Черніговської області.

Збут продукції з незбираного молока та масла фасованого здійснюється самостійно в м. Конотоп, м. Глухів, м. Путивль, м. Кролевець, м. Шостка Сумської області та м. Бахмач Чернігівської області, м. Прилуки.

Структура управління підприємством ВАТ «Конотопський молокозавод» належить до лінійно-функціонального типа організаційних структур.

Процеси управління підприємством ВАТ «Конотопський молокозаво» в їх сукупності забезпечують єдність дій і цілеспрямованість роботи колективів всіх основних, допоміжних і обслуговуючих підрозділів підприємства для успішного виконання роботи підприємства на основі ефективного використання готівкових трудових, матеріальних і фінансових ресурсів. Для даної структури характерний:

  • зниження риски для підприємства, такого як просочування інформації;

- збільшення доходів за рахунок професійного підходу до вироблюваної продукції;

- зменшення штату персоналу;

- прозорість всіх процесів;

- збільшення відповідальності персоналу за свою роботу.

Рис. 1.1 Схема організаційної структури підприємства ВАТ «Конотопський молокозавод»

Найвищим органом управління на ВАТ «Конотопський молокозавод» являється загальні збори акціонерів. До складу правління входить: директор, заступник директора, головний бухгалтер. Директор веде керівництво, організовує роботу і несе відповідальність за діяльність підприємства в межах наданих йому прав.

Підрозділи підприємства очолюються їх керівниками, яких призначає директор.

Відділ кадрів на підприємстві виконує функції обліку особового складу заводу, веде документацію по кадрах, оформлює прийом, перевід і звільнення працівників у відповідності з трудовим законодавством.

Відділ збуту виконує роботу по забезпеченню замовлень на продукцію, укладає договори на їх поставку тощо.

Відділ постачання здійснює розробку проектів перспективних і річних планів матеріально-технічного забезпечення підприємства, складає баланси матеріально технічного забезпечення тощо.

Фінансовий відділ організовує фінансову діяльність, яка направлено на забезпечення фінансовими ресурсами завдань плану збереження і ефективного використання основних фондів, оборотних засобів, трудових і фінансових ресурсів підприємства тощо.

Планово-економічний відділ здійснює роботу по економічному плануванні на підприємстві, яке направлене на організацію раціональної господарської роботи, виявленню і використанню резервів виробництва з метою досягнення найбільшої економічної ефективності.

Виробничий відділ займається безпосередньо виробничою діяльністю, тобто переробкою молока та виготовленням молочної продукції.

Виробнича лабораторія, допоміжне і основне виробництва, і складське господарство знаходяться в підпорядкуванні у директора заводу. У свою чергу допоміжному виробництву підпорядкований транспортний, механічний і компресорні ділянки, і котельна. У підпорядкуванні ж цеху основного виробництва знаходяться ділянка по прийманню молока, ділянки олійництва і апаратного, вакуумно-апаратна і сушильна ділянки, ділянка по виробництву цельномолочной продукції і казеїнова ділянка.

Таким чином, на основі приведених даних, можна зробити висновок. Що Приведена організаційна структура на підприємстві ВАТ «Конотопський

молзавод» відповідає специфіці управління підприємств молочної галузі.