Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Додатк.л-раЕконом Іст / Додатк.л-ра / Єщенко «Сучасна економіка (2005)» / 7. Основи ринкового регулювання економіки.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
180.01 Кб
Скачать

7.7. Крива пропозиції. Еластичність пропозиції

Крива пропозиції (рис. 38) ілюструє дію закону пропозиції, тобто чим вища ціна товару за однакових інших умов, тим більше його може бути вироблено і запропоновано до продажу на ринку. Рух кривої від точки А до точки Б означає зниження товарного обміну на ринках під впливом зниження цін на ці товари.

Точка А на кривій пропозиції ПП відповідає більш високому рівню ціни Ц, який склався на ринку, і обсягу продажу товарів Т. Зниженню ціни до рівня Ц2, відповідає скорочення обсягу продажу товарів Т2 (точка Б). Пропозиція товарів має вигляд кривої з нахилом, що відображує залежність між двома змінними — ціною товару та його кількістю, або обсягом продажу на ринку. Для пропозиції властива своя еластичність. Вона характеризує співвідношення між зміною ціни товарів та їх кількістю, запропонованою до продажу. Інтенсивність цих змін неоднакова. Вона може відображати загальну сукупну еластичність пропозиції, стосуватися пропозиції одиничної еластичності (за якої один відсоток збільшення ціни товарів зумовлює збільшення на один відсоток їх пропозиції для продажу на ринку). За нееластичної пропозиції збільшення ціни не впливає на збільшення кількості товарів, що пропонується до продажу. Еластичність пропозиції сприяє встановленню так званої нормальної ціни рівноваги, тобто рівноважної ціни.

7.8. Закон співвідношення попиту і пропозиції

У багатьох навчальних посібниках з основ економічної теорії закон співвідношення попиту і пропозиції не розглядається. Вважається, що він не бере участі в регулюванні ринкової економіки. Згідно з економічною енциклопедією (т. 1, с 561), цей закон виражає взаємозалежність між кількістю товарів і послуг, які хоче купити або отримати споживач, і обсягом виробництва товарів і послуг, які пропонує виробник. Процес-наслідок виникає на основі подолання суперечності між відхиленням цін від вартості товарів і послуг (під впливом низки чинників) і вимогами до цін згідно із законом вартості. Регулювання товарного виробництва та обігу відбувається через зміни обсягу реалізації, які зумовлюються рівнем цін. Крім того, існує залежність співвідношення попиту і пропозиції від їх чинників. Форми кількісного вираження закону співвідношення попиту і пропозиції наведено на рис. 39.

Необхідність урахування цього закону зумовлена тим, що він відображує взаємодію попиту і пропозиції. Пропозиція формує попит через асортимент вироблених товарів і запропонованих послуг та їх ціни, а попит визначає обсяг і структуру пропозиції, впливаючи, таким чином, на виробництво. Співвідношення між попитом і пропозицією є своєрідним індикатором збалансованого та пропорційного розвитку суспільного виробництва, обміну й розподілу праці у сфері матеріального та нематеріального виробництва, безперервності процесу суспільного відтворення матеріальних і духовних благ. Отже, співвідношення між попитом і пропозицією впливає на відхилення ринкових цін від вартості товарів та послуг.

7.9. Рівновага. Рівноважна ціна

Ринкова економіка в умовах вільної конкуренції, постійної зміни цін, регулювання економічних процесів на основі зміни співвідношення попиту і пропозиції здатна уникнути хаотичного розвитку і досягти загальної рівноваги. Хоча в ринковій економіці можливі певні прорахунки, але ціна на кожний товар встановлюється на основі рівноваги між попитом і пропозицією (рис. 40). Лінія 0Р відображує рух ціни, лінія 0Q—рух обсягу товарної продукції, крива D — попит, крива S — пропозицію. Рр — це рівноважна ціна, a Qg — обсяг продукції, що реалізується за рівноважними цінами.

У кожний конкретний момент виникає певна рівновага між попитом і пропозицією. І ця рівновага досить ефективна. У разі встановлення такої рівноваги випуск продукції досягає економічно доцільного рівня. В результаті, як дотепно зауважує П. Самуельсон, «людям, які люблять яблука, ніхто не пропонує апельсини, і навпаки». Відомий французький економіст Л. Вальрас довів, що в умовах ринкової економіки є можливість встановлення рівноважної ціни (або ціни рівноваги). Рівноважна ціна — це така ціна на конкурентному ринку, за якої 1 попит дорівнює пропозиції, відсутні товарний дефіцит і надлишок товарів і послуг Така ціна не впливає на зміну обсягів виробництва. Рівновага досягається в результаті діяльності всіх учасників ринку і сприяє забезпеченню максимально високого рівня задоволення потреб.