Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

BBC_Guidelines_Ukr

.pdf
Скачиваний:
9
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

картинка”. Таке відбувається, коли окремі повідомлення, які можуть з‟явитися в різних засобах масової інформації, містять різні деталі судової справи і, зібрані докупи, вказують на конкретну особу. Найбільший ризик з‟являється при повідомленні про статеві злочини у родині. Ми не повинні використовувати слово "інцест", якщо конкретну людину можна буде визначити як жертву. Інцест слід описувати як "серйозний статевий злочин". Див. Розділ 16 "Законодавство – Порушення норм права".

Коли ми повідомляємо про злочини, зокрема про злочини, здійснені в минулому, деякі з дійових осіб – злочинці, підозрювані, свідки, родичі чи жертви – уже, можливо, змінили свої прізвища чи адреси,

щоб почати нове життя. Необхідно ретельно з‟ясувати, наскільки конкретно ми визначаємо їх або їхнє місцезнаходження. Див. Розділ 3 "Точність – Анонімність".

Вплив, який наші повідомлення про злочини можуть справляти на аудиторію. Ми повідомляємо поточні новини про злочини, але ми також вивчаємо, реконструюємо або інсценуємо минулі події – це може завдати страждань жертвам та/або їхнім родичам. Такий вплив можна звести до мінімуму, якщо ми заздалегідь повідомимо їх про наші плани. Ми повинні, мірою практичності, зв‟язуватися з жертвами, що залишилися живими, і/або з родичами померлих. Якщо ми зв‟язуємося з людьми через посередника, скажімо, через поліцію або соціальні служби, ми перебираємо на себе відповідальність за перевірку того, щоб жертва та/або її родичі були повідомлені і мали усі необхідні деталі, щоб дозволять їм зв‟язатися з нами.

Увага до родичів злочинців. Повідомлення фактів про злочинців можуть включати деталі їхніх родинних обставин; проте ми повинні уникати того, щоб завдавати невиправданих страждань їхнім родичам. Окрім того, ми не повинні створювати враження про провину за асоціацією без доказів.

Політична діяльність і злочини. У різних країнах різні визначення злочину. Наприклад, у деяких країнах політичні дисиденти та активісти визначаються як злочинці; проте інтерв‟ю з ними можуть мати для нас важливе значення, щоби дати змогу представити повне розуміння подій. Однак стосовно людей, якими рухає особиста вигода від їхньої злочинної діяльності, ми повинні керуватися тими ж принципами, що й у Великобританії. Щодо пропозицій стосовно інтерв‟ю з людьми, які застосовують або заохочують застосування насилля, див. Розділ 11 "Війна, терор і надзвичайні ситуації".

61

РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ І СЕРЙОЗНОЇ АНТИГРОМАДСЬКОЇ ПОВЕДІНКИ

Розслідування є важливим засобом з‟ясування питань, що становлять значний суспільний інтерес. Вони повинні мати чітке редакційне обґрунтування, а також реальні докази з розслідуваного питання. Ми звичайно починаємо розслідування, не знаючи точно, яким чином розвиватимуться події. Тому для нас важливо вирішити, як проводити таке розслідування і розглянути можливі наслідки наших планів.

Будь-яку пропозицію про розслідування злочину чи серйозної антигромадської поведінки слід погоджувати з чільним редакційним співробітником або (для незалежних продюсерів) редактором-замовником, яким може знадобитися консультація відділу з редакційної політики та відділу юридичних консультацій з програм.

До початку проведення розслідування, запиту про редакційне затвердження і одержання юридичної консультації добре розглянути такі питання:

історія і мотивація джерел.

обґрунтування для використання введення в оману, прихованої роботи чи прихованого запису для збирання дальших доказів.

чи є цей метод роботи єдиним.

можливі наслідки наших дій.

Проте при цьому слід уважати, щоб у даному матеріалі не було визначення анонімних джерел.

Під час розслідування Бі-Бі-Сі використання прихованого записування має перебувати під постійним контролем. Для кожного пропонованого випадку використання прихованого записування слід отримати конкретний дозвіл. Для цього не може бути отриманий типовий дозвіл. Тільки за найвинятковіших обставин розпорядчий редактор з редакційної політики дає дозвіл заднім числом на використання приховано записаного матеріалу, який не було схвалено згідно з цими рекомендаціями. Див. Розділ 6 "Недоторканність приватного життя – Приховане записування для новин і фактологічних програм".

62

Розпорядчий редактор з редакційної політики має затверджувати будь-яку пропозицію щодо наймання особи, про яку відомо, що вона чинила злочини чи має злочинну історію, для роботи над розслідуванням Бі-Бі-Сі. Сюди входять редакційні співробітники виробничого колективу і приховані агенти. Розпорядчий редактор з редакційної політики також має затверджувати заяву на роботу від прихованого агента, який працює над розслідуванням Бі-Бі-Сі.

Якщо розслідування відбувається успішно, участь Бі-Бі-Сі може бути продовжена і вийти далеко за рамки початкової передачі. Поліція або інші органи кримінального переслідування можуть забажати провести бесіду з нашою виробничою групою, зокрема з прихованими агентами та з групою (групами), котрі записали матеріал програми, стосовно використаних нами методів і подій, свідками яких ми були. Після офіційного розслідування нас можуть викликати як свідків обвинувачення.

Необхідно своєчасно консультуватися з управлінням Бі-Бі-Сі з професійного ризику стосовно будь-якої запропонованої "діяльності з високим ступенем ризику", тобто розслідування, пов‟язаного з прихованим спостереженням чи зйомками та/або протиборством з терористом, небезпечним злочинцем, екстремістом чи з політичними групами, що сповідують насилля. З цим керівництвом слід також консультуватися стосовно "подій з високим ступенем ризику", що включають заворушення, громадське безладдя або крайні громадські безпорядки, терористичні і збройні злочинні дії, такі як захоплення транспортних засобів чи облога. Див. Розділ 11 "Війна, терор та надзвичайні ситуації".

МАСКУВАННЯ ОСОБИ

Якщо будь-яка особа чітко причетна до злочинної чи антигромадської поведінки, звичайний підхід Бі-Бі-Сі полягає в розкритті її. Проте є обставини, коли важливого значення набуває маскування особи. До таких обставин належать:

юридичні причини, наприклад, можлива образа суду чи наклеп.

надання анонімності учаснику, див. Розділ 3 "Точність – Анонімність".

63

викриття антигромадської чи злочинної практики, коли особи просто слугують ілюстрацією до такої практики.

викриття антигромадської чи злочинної практики, коли особа не є повністю винною у своїх діях чи відповідальною за них.

якщо є переконливе документальне чи інше свідчення проти групи людей, а не проти відомих осіб у цій групі. Наприклад, завищення плати для відвідувачів деякими людьми у туристичній галузі або експлуатація літніх людей деякими ремонтниками осель.

якщо визначення невинних, наприклад, під час супровідних рейдів, означатиме певну форму хибних дій.

якщо важко одержати згоду, наприклад, від людей з труднощами навчання, психічними проблемами, мозковими травмами чи формами розумової відсталості.

якщо в кадр потрапляють у громадському місці або приватному володінні люди, яких легко упізнати, та якщо аудиторія може помилково, але обґрунтовано дійти висновку про те, що вони беруть участь у хибних діях.

наші міжнародні служби часто ретранслюють матеріали, записані спершу для служб Бі-Бі-Сі у Великобританії. Якщо ці матеріали можуть наразити на небезпеку учасників під час їх ретрансляції, може знадобитися маскування особи відповідних людей.

ІНТЕРВ’Ю З УВ’ЯЗНЕНИМИ

За наявності пропозиції про роботу за кордоном завжди рекомендується зв‟язуватися з відділом юридичних консультацій з програм та відповідним регіоном Всесвітньої служби з причини використання різних юридичних систем у різних країнах.

Перед відвіданням в‟язниці у Великобританії та проведенням інтерв‟ю з ув‟язненими для трансляції ми зазвичай повинні запитати дозволу в тюремних органів Великобританії. Будь-яку пропозицію про

відвідання тюрми у Великобританії без дозволу слід погоджувати з розпорядчим редактором з редакційної політики.

Перед відвіданням в‟язниці в іншій країні та проведенням інтерв‟ю з ув‟язненими для трансляції ми звичайно маємо запитати дозволу в

64

тюремних органів. Будь-яку пропозицію про відвідання в’язниці в

іноземній державі без дозволу слід погоджувати з чільним редакційним співробітником або (для незалежних продюсерів) редактором-замовником, які можуть консультуватися з розпорядчим редактором з редакційної політики. У разі схвалення слід повідомити відповідного керівника регіону Всесвітньої служби та керівника служби збирання новин.

Ув‟язнені можуть мати доступ до телефонів-автоматів та мобільних телефонів, хоч їх використання може обмежуватися тюремними правилами. Наступні пропозиції про телефонні інтерв’ю слід

погоджувати з чільним редакційним співробітником або (для незалежних продюсерів) редактором-замовником, котрі можуть консультуватися з розпорядчим редактором з редакційної політики:

запрошення ув’язненого ініціювати телефонний дзвінок для використання у програмі з таксофону або мобільного телефону у в’язниці;

трансляція телефонного дзвінка, зробленого ув’язненим із власної ініціативи і не погодженого перед тим, як його записали.

пряма трансляція телефонного дзвінка, зробленого ув’язненим із власної ініціативи.

ПЛАТЕЖІ Бі-Бі-Сі звичайно не здійснює оплати, не обіцяє оплати і не здійснює

натуральної оплати, прямо чи опосередковано, злочинцям чи взагалі колишнім злочинцям, які просто розповідають про свої злочини. У цілому те ж стосується родин чи родичів злочинців або колишніх злочинців. Це для того, щоб захистити нашу репутацію, довіру до наших інтерв‟ю та джерел, чесність судової процедури, а також з поваги до почуттів жертв злочинів.

Виплата винагороди затверджується лише за внесок визначної важливості, який не може бути отриманий без оплати, за наявності виразного суспільного інтересу. У таких випадках звичайно компенсуються лише дійсні витрати або втрата заробітку, котрі є неминучими через участь у програмі.

65

Будь-яку пропозицію про оплату злочинцям, колишнім злочинцям, їхнім родинам і поплічникам або свідкам на судовому процесі до винесення вироку слід погоджувати через чільного редакційного співробітника або (для незалежних продюсерів) редакторазамовника з розпорядчим редактором з редакційної політики.

Свідкам чи будь-якій людині, яку є підстави вважати потенційним свідком під час поточного судового розгляду, не можна платити,

безпосередньо або опосередковано, чи давати обіцянку про оплату за їхню участь. Окрім того, не можна пропонувати чи здійснювати оплату залежно від результату процесу. Компенсуються лише реальні витрати або втрата заробітку, які є неминучими через участь у програмі.

Людям, яких є підстави вважати потенційними свідками на ймовірному та передбачуваному кримінальному процесі, не можна здійснювати оплату, за винятком наявності чіткого суспільного інтересу

– наприклад, для розслідування злочину чи серйозних хибних дій, і необхідності плати для отримання інформації. Доречно повідомити про факт оплати як захист, так і обвинувачення, якщо особа згодом стає свідком на судовому процесі.

Людям, поведінка яких є виразно антигромадською або чиї дії здобули їм таку славу, звичайно не можна платити за участь, якщо така оплата є недоречною. Будь-який виняток має бути погоджений через чільного редакційного співробітника або (для незалежних продюсерів) редактора-замовника з розпорядчим редактором з редакційної політики.

ПЕДОФІЛИ ТА ІНШІ СТАТЕВІ ЗЛОЧИНЦІ

Коли педофіли чи інші статеві злочинці відбули ув‟язнення і виходять на волю, там, де вони мешкають, можуть спалахнути потужні пристрасті. Ми повинні повідомляти про такі випадки в разі наявності виразного суспільного інтересу, водночас уникаючи таких можливих наслідків:

дій пильнувальників.

помилкового визначення особи.

витіснення злочинця в підпілля поза нагляд, звідки він/вона може з більшою імовірністю вчинити новий злочин.

66

вторгнення в приватне життя злочинця.

негативних наслідків для жертв та їхніх родичів або для родичів правопорушника.

Звичайно Бі-Бі-Сі розглядає питання про оприлюднення прізвищ чи зображень статевих злочинців, що відбули термін покарання і випущені з в’язниці, лише в тих випадках, коли поліція уже оприлюднила ці дані. Оприлюднення в інших засобах масової інформації сама по собі не є достатнім виправданням. Будь-яка пропозиція назвати прізвище засудженого педофіла чи іншого статевого злочинця, якщо його прізвище не було оприлюднене поліцією, або про оприлюднення зображень слід погоджувати з розпорядчим редактором з редакційної політики.

При повідомленні про педофілів чи інших статевих злочинців ми можемо назвати місто, в якому вони мешкають, проте, як правило, маємо уникати подробиць про їхні адреси. Ми повинні також розглянути питання про консультації з відповідними поліцейськими підрозділами, якщо маємо намір повідомити чутливу інформацію або показати зображення, щоби дати поліції змогу розв‟язати організаційні питання стосовно жертви, родичів жертви, злочинця та родичів злочинця.

Інтерв’ю з педофілами чи іншими статевими злочинцями є редакційно обґрунтованими лише в деяких випадках. Будь-яку пропозицію про інтерв’ю з педофілом чи іншим статевим злочинцем, засудженим за тяжкі злочини, що перебувають у в’язниці чи звільнені, слід погоджувати з чільним редакційним співробітником або (для незалежних продюсерів) редакторомзамовником, які можуть також проконсультуватися з розпорядчим редактором з редакційної політики. Див. Розділ 6 "Недоторканність приватного життя – Повідомлення про страждання і розпач".

РЕКОНСТРУКЦІЇ ЗЛОЧИНІВ У програмі новин можуть бути також повідомлення про

реконструкції злочинів, поставлених поліцією з метою збирання доказів. Звичайно ці програми не здійснюють реконструкції злочинів, за винятком використання після закінчення судового процесу. Повторне відвідання місця злочину та/або інтерв‟ювання жертви чи свідка самі по собі не є реконструкцією.

67

Фактологічні програми мають обмежувати реконструкції повідомленням фактичної інформації. Ці програми не слід використовувати лише для приваблення чи розважання аудиторії. Аудиторія також має усвідомлювати, де починається і закінчується реконструкції.

БІБЛІОТЕЧНІ МАТЕРІАЛИ ПРО ЗЛОЧИНИ

Використання бібліотечних матеріалів, що стосуються злочинів і жертв злочинів, потребують ретельних редакційних суджень. Ми повинні:

уникати використання однієї і тієї ж події для ілюстрування загальної теми – наприклад, повторний показ того самого водія в ході перевірки на наявність алкоголю, може бути неправильним.

не використовувати бібліотечні матеріали одного злочину, який можна упізнати, для ілюстрування іншого злочину.

бути уважними при використанні бібліотечних кадрів ув‟язнених для ілюстрування конкретного злочину або типу злочину. Дійові особи не мають бути чітко упізнаванні, якщо вони непричетні до цього злочину.

здійснювати перевірку у відділі юридичних консультацій з програм стосовно будь-якого запропонованого використання бібліотечних матеріалів про злочин, якщо має розпочатися або відбувається судовий розгляд.

ЗАПИТИ НА НЕТРАНСЛЬОВАНІ МАТЕРІАЛИ Усі запити про перегляд нетрансльованих матеріалів слід

погоджувати з розпорядчим редактором з редакційної політики. Окрім того, усі запити, зроблені у зв’язку із судовим розглядом чи планованими або активними процедурами розгляду скарг, наприклад стосовно медичної недбалості, слід погоджувати перед трансляцією з відділом юридичних консультацій з програм, а після трансляції – з відділом судових спорів.

Звичайно Бі-Бі-Сі не передає нетрансльовані матеріали третім сторонам без судового ордера. Іноді доцільно негайно підкоритися такому ордеру; в інших випадках буває необхідно оспорити такий ордер і оскаржити його в судах найвищої інстанції.

68

Ми ніколи добровільно не надаємо доступ до нетрансльованих матеріалів:

якщо це може наразити на небезпеку людей, які працюють над програмами Бі-Бі-Сі.

якщо це може ускладнити збирання таких матеріалів у майбутньому.

якщо запит видається "виловлюванням" доказів.

якщо матеріали містять інформацію, що визначає конфіденційне джерело чи учасника.

якщо вони суперечать нашим контрактним зобов‟язанням.

якщо в них показані треті стороні, чиї права можуть бути порушені передачею матеріалів.

Репутації Бі-Бі-Сі може бути також завдано шкоди, якщо інші організації та особи матимуть доступ до нетрансльованих матеріалів для власного використання. Наприклад, ми звичайно не надаємо нетрансльовані матеріали організаціям для такої мети, як навчання і зв‟язки з громадськістю.

Юридично ми не зобов‟язані зберігати документи, записи або нетрансльовані матеріали, зібрані під час виробництва програми, якщо тільки вони не є і аж доки вони є предметом запиту від поліції чи судів, і якщо немає загрози судового позову. Див. Розділ 3 "Точність – Ведення нотаток".

ЗАПИТИ ПОЛИЦІЇ НА НЕТРАНСЛЬОВАНІ МАТЕРІАЛИ

Поліція робить значну кількість запитів на нетрансльовані матеріали. В Англії, Уельсі та Північній Ірландії вона використовує так звані "ордери відповідно до "Закону про поліцію та докази у кримінальних справах" 1984 р." (PACE Orders) для вимог надати матеріали з метою їх використання як доказів. У Шотландії ордер на надання матеріалів може видавати шериф; окрім того, такі матеріали може затребувати за допомогою клопотання чи ордера лорд-адвокат. Будь-які запити поліції слід погоджувати з юристами Бі-Бі-Сі.

ЗАПИТИ НА ТРАНСЛЬОВАНІ МАТЕРІАЛИ

69

Усі запити на трансльовані матеріали, зроблені у зв’язку із судовим розглядом або планованими або активними процедурами розгляду скарг, слід погоджувати з відділом судових спорів, який може також проконсультуватися з розпорядчим редактором з редакційної політики.

Що стосується інших запитів на трансльовані матеріали, ми:

надаємо копії трансльованих матеріалів залежно від практичних труднощів, витрат, авторського права, юридичних та практичних наслідків цих дій.

як правило, справляємо плату, що реально відображує вартість надання матеріалів, особливо у зв‟язку з судовими спорами.

як правило, вимагаємо оформлення письмової угоди про те, що матеріали використовуватимуться лише з приватною, а не комерційною метою.

70

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]